Published On: 14 Qershor, 2016

Ibrahim Kelmendi i penduar? Adem Graboci me argatët e tij e kanë zhduk dokumentacionin

  • Pas publikimit të dokumentarit “Vjedhje në kohë lufte” (Pjesa e dytë) ka reaguar Ibrahim Kelmendi.

Lexojeni të plotë reagimin e tij:

Sqarime për disa keqkuptime në dokumentarin “Vjedhje në kohë lufte” (pjesa e dytë), bërë nga GAZETAEXPRES.

Fillimisht dëshiroj të përgëzoj këtë portal për këtë emision tejet informativ dhe demaskues, edhe pse paksa i vonuar.

Në dukje na kanë ndodh keqkuptime me Z. Ollurin e Insajderit dhe me Z. Kërquku rreth bizneseve që kam bërë unë pas lufte.

Në emesion thuhet se Xhavit Haliti paskësh qenë edhe “baba” I Lëvizjes dhe i Fondit “Vendlindja thërret” (minuta 4:41 të emisionit). Keqinformim! Lëvizjen e kanë themeluar Jusuf Gërvalla dhe Kadri Zeka me 17 Janar 1982. Për Xhavitin nuk dihet ende kush dhe kur e ka penetruar më vonë në organizime klandestine (“ilegale”), por dihet se gjatë demonstratave të marsit 1981 studentët e kanë rrahur, meqë kanë dyshuar se është pjesëtarë i Sigurimit shtetër (ish-UDB-ja). Xhaviti  (as unë) nuk ishte pjesëmarrës në Kuvendin e Katërt të Lëvizjes (mbajtur më 26-27 korrik 1993 në Prishtinë), ku është marrë vendimi për ta formuar Ushtrinë Çlirimtare. Xhavit nuk e ka qenë as themelues i Fondin “Vendlindja thërreth”! Të gjitha janë themluara nga stukturat e Lëvizjes!

Në dokumentar thuhet sikur unë i kam shpërdoruar telefonat satelitorë të UÇK-së për biznes privat, ose se kam vjedh mjete të Fondit “Vendlindja thërret” për biznese private pas Lufte…

Në vazhdim po ofroj ca sqarime telegrafike për ca kekuptime:

(1)                Fondi “Vendlindja thërret” në Gjermani mjetet financiare deri në mars 1998 ia ka dorëzuar Kryeshefit të Fondit, Jashar Salihut dhe arkatarit të Kryesisë së Lëvizjes, Gafurr Elshanit. Gjatë viteve 1994 – mars 1998 nuk jam marrë fare me menaxhim të mjeteve financiare të Fondit, meqë ishin të angazhuar të tjerë, kurse unë isha i angazhuar në Sektor për informim e marrëdhënie me të huajt.

(2)                Kur në mars 1998 përfundimisht u binda se Azem Syla dhe Xhavit Haliti nuk po i shpenzonin ndihmat financiare të Fondit për UÇK për nevoja ekskluzive për UÇK, por po ia grabitnin ato mjete për ta sabotuar e komplotuar UÇK-në, vendosa të merrem me menaxhim të Fondit në Gjermani, që mjetet e tij të mos binin më në kthetrat e Azemit dhe Xhaviti, por ti shkonin drejtë për se drejti UÇK-së.

(3)                Për ta intensifikuar mbledhjen e ndihmave Fondin „Vendlindja thërret” e kemi regjistruar si OJQ bamirëse, me emrin Bashkësia Demokratike e Shqiptarëve në Gjermani (akronim në gjermanisht: DVAD e.V.). Këtë OJQ e kemi regjistruar në gjykatën përkatëse në Siegburg (kryetar i OJQ-së ishte Isa Elshani i Krajkovës se Drenasit). Menjëherë kemi hap xhirollogari bankare në bankën Sparkasse Köln/Bonn. Vet banka i ka shtyp çeqet për të lehtësuar pagesën për ata që donin të ndihmonin. Pos kësaj kemi shtyp blloka ekstra për evidentim të grumbullimit përmes të autorizuarve të Fondit. Aty e tutje kemi ngrit administratë, për të evidentuar në databazë elektronike të gjitha të hyrat që hynin edhe përmes grumbullimit nga të autorizuarit, të cilat i dorëzonim në xhirollogari në bankë, që ti legalizonim për të dëshmuar prejardhjen e tyre. Pra, nga marsi 1998 deri në qershor 1999, të gjitha mjetet që janë grumbulluar nga Fondi në Gjermani, kanë qarkulluar përmes banke. Kjo ishte edhe një marrëveshje interne me institucionet kompetente gjermane, që donin ti kontrollonin prejardhjen e ndihmave të Fondin.

(4)                Në ndërkohë na janë paraqit kërkesa nga UÇK-ja për telefona mobil satelitor. Nga Telekomi gjerman i kemi marrë rreth 130 telefona satelitorë. Për secilin minutë telefonimi duhej të paguanim 4.5 DM. Faturat mujore duhet të kenë qenë mesatarisht rreth 400 mijë DM. Në ndërkohë edhe një inxhinier i televizionit publik gjerman (ZDF), Z. Nikolai, na ka bërë ofertë më të lirë për telefona satelitor. Nga firma e tij duhet të kemi marrë edhe 30 telefona satelitorë dhe ia kemi përcjellë UÇK-së në Kosovë. Të gjithë, rreth 160 telefona satelitor, ishin mobil. Asnjë nga ato aparate nuk e kemi grumbulluar pas mbarimit të Luftës, meqë nuk ishin më funksional, i kishim shkyç nga rrjeti. Ato aparate duhet ti kenë mbajt si kujtim ata që i kanë përdor gjatë lufte (mirë do të kishte qenë të grumbullohen në një muze qendror të UÇK-së.).

(5)                Pasi Kosova u çlirua nga Serbia, në Prishtinë ka ardhur Z. Nikollai, pronar i firmës për telefoni satelitore CPN. Ai më ka kërkuar e takuar në Hotele GRAN, meqë në sportel ka pyetur për mua. Ai më ka fol se ka ardhur për të gjet partner që të shes shërbimin e telefonisë satelitore, meqë Telekomi i Kosovës ishte jashtë funksionimit. Propozimi tij ishte të fillohej me dhjetë “kabina” telefonike, të cilat nuk ishin mobile, si telefonat mobil gjatë lufte, sepse kishin antenë të madhe, që duhej të fiksohej në pozicion që korrespondonte me satelit. Për dhjetë kabina Z. Nilollai kërkoi 40 mijë DM dhe për secilin minutë të telefonuar caktoi çmimin 2.2 DM. Unë nuk i kisha 40 mijë DM për ti ble ato pajisje teknike. Ua kërkova disa miqve hua. Kot. Luta edhe Ramiz Nikçin, pronar i Reisebyros GRYKA (Osnabrük e Pejë) që t’mi huazonte. Nuk pranoi, por u tregua i gatshëm ti investonte si ortak. U detyrova ta akceptoj. Pas disa ditëve Ramizi u pendua. Z. Nikollai erdhi prapë në Prishtinë, tani i hidhëruar. Kërkonte partner tjetër. E luta të mi jepte pajisjet teknike me lesing (qira). U dakorduam me 300 DM qira në muaj për secilën “kabinë” telefonike. Por, me këtë rast çmimin e minuetit e ngriti nga 2.2 DM, sa ishim marrë vesh fillimisht, e rriti 2.5 DM. Pothuajse në të gjitha qytetet e Kosovës janë vendos “pikat” e këtij telefonimi satelitor.

(6)                Ndoshta Z. Olluri e Z. Kërquku do kenë vullnetin e mirë për të kuptuar se biznesin me telefoni satelitore e kam startuar pa investuar asnjë DM, qoftë të mijat, qoftë “të vjedhura” nga Fondi. Pra, telefonat satelitorë të UÇK-së nuk kanë asnjë ndërlidhje me telefoninë satelitore pas Lufte, pos si mundësi për tu njohur me firmën përkatëse gjermane.

(7)                Fitimi ishte eksploziv (pasi qytetarët e Kosovës donin të komunikonin me njerëzit e tyre jashtë për ti informuar se kishin mbijetuar luftën…). Atë fitim e kuptova si shans nga lufta, meqë pa atë luftë nuk do të ekzistonte mundësia për atë biznes. Prandaj në biznes të telefonisë satelitore i kam përzgjedh edhe 9 veta, si ortakë, me nga 10 % ortakëri. Të gjithë ishin meritor të luftës dhe nuk kishin burim për rrojtje. Që do të thotë, nuk doja të isha profiter i luftës, edhe pse ishte biznes privat, i ndodhur pa investuar asnjë cent.

(8)                Një pjesë të fitimit nga telefonia satelitore, ndoshta rreth 2.5 milionë DM, i kam investuar për themelim të kompanisë EKO-Holding. Menaxhimin ia kam besuar Fadil Demirit, për shkak të besimit që kishte për te përpara Fehmi Lladrovci dhe meqë kishte bërë përvojë si biznesmen. Edhe për atë kompani kam përzgjedh 4 ortakë. Për shkak të xhelozisë se smirëzive, që do ta përfolnin si është themeluar me mjete të vjedhura nga Fondi “Vendlindja thërret” (siç ka ndodh keqkuptimi edhe në këtë emision), jam përcaktuar të mos figuroi si ortak në EKO-Holding. Por, e vërteta është se EKO-Holding është themeluar me fitime nga telefonia satelitore! Fadil Demirit ia kam dhënë udhëzimin që të bënte donacione për parti, sepse duhet të kishin mjete për të nis veprimtarinë demokratike, dhe që të ndihmonte edhe individ meritor, që nuk kishin të ardhura për rrojtje, etj.

(9)                Me lutje të sekseserit (ndërmjetësuesit për shit-blerje të patundshmërive), Zotëri Ejup Kolica (Vëllai i Nekibe Kelmendit), kam pranuar të blejë 2.5 hektarë tokë në Veternik të Prishtinës për 250 mijë DM (nëse e kam mbaj mend saktë shifrën, përndryshe kontrata e shitblerjes duhet ta ketë ende Z. Kolica). Bashkë me Z. Lolica kemi udhëtuar me auto të tij në Pejë që ti marrë të hollat nga telefonia e atyshme satelitore (që e menaxhonte vëllai Osman Kelmendi). Ma ka dhënë një qese plastike me DM, ende të pa numëruara, nga fitimi i telefonimeve. Jemi kthye në zyra të EKO-Holding në Prishtinë, i kemi numëruar. Duhet të kenë qenë rreth 600 mijë DM. Nga ato janë dhënë 250 mijë DM për tokë të blerë, të tjerat kanë mbet si investim në EKO-Holding. Uroj që Z. Olluri dhe Z. Kërquku të kenë vullnetin e mirë të kuptojnë se edhe ajo tokë është ble me fitime të telefonisë satelitore dhe jo me hajni nga Fondi “Vendlindja thërret”. Besoj, nuk jam i detyruar tu jap llogari asnjërit, për shpërdorimet që kanë ndodhur në EKO-Holding, meqë nuk ishte kompani publike. Ajo është fatkeqësi individuale…

(10)             Për arsyet që i di Prokuroria federative e Gjermanisë, katër ditë pas përfundimit të Luftës, janë bastisë zyra qendrore e DVAD e.V. (Fondit “Vendlindja thërret” në Bonn) dhe shumë banesa të te autorizuarve të Fondit. Gjithë dokumentacioni dhe kompjuterët janë konfiskuar për tu hetuar. Prokuroria ka bllokuar edhe xhirollogari bankare dhe rreth 1.8 milionë DM që duhet të kenë qenë në xhirollogari i ka konfiskuar Ministria gjermane e financave. Po që e interesuar hetuesia (jo kompetente) e Kosovës të hetoi këtë Fond (jo publik e jo shtetëror), mund t’ia kërkon gjithë dokumentacionin Prokurorisë gjermane, nëse “ministri” Adem Graboci me argatët e tij e kanë zhduk dokumentacionin, pasi që Prokuroria gjermane ua ka kthyer arkivin e konfiskuar. Po kështu, mund ti kërkojnë të dhëna edhe nga banke ku e kishim xhirollogarinë, meqë të gjitha ndihmat e Fondit në Gjermani kanë qarkulluar përmes bankës.

Uroj të mirëkuptohemi (pavarësisht dëshpërimit se Kosovën e çliruar po e kullosin turli farë bastardi, ndërsa unë kam ngel rast social…).

Jam i gatshëm për të ofruar sqarime plotësuese dhe për çfarëdo hetimesh që mund të bëjnë institucionet e Republikës se Kosovës.

Më 13.06.2016

Ibrahim Kelmendi

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...