Published On: 9 Maj, 2016

I lumtë Ambasadorit Genci Muçaj, që mbështet ribashkimin kombëtar!

Prof.Dr.Mehdi Hyseni

Barometri diplomatik

*** Genci Muçaj: “E mbështesim gjithmonë Kosovën… që nga dita e parë, si brenda territorit, ashtu edhe jashtë. Shqiptarët në Kosovë janë shumicë absolute, janë vëllezërit dhe motrat tona nga e njëjta familje, por që fatkeqësisht janë ndarë për më shumës e një shekull. Gjithmonë do t’i përkrahim. Një komb asnjëherë s’do e gjejë paqen nëse pjesë të trupit të tij nuk janë të bashkuara”. (http://lajmpress.com/lajme/bota_rajoni/68350-ambasadori-shqiptar-ne-ankara-feja-e-shqiptarit-eshte-shqiptaria.html ).

*** Ku janë ambasadorët e tjerë, ku janë akademikët e tjerë, ku janë shtetdrejtuesit shqiptarë, të cilët me deklaratat e tyre perverse dhe manipuluese njëzetvjeçare, në mënyrë infantile, miope dhe toksike po e dëmtojnë ribashkimin kombëtar, duke e quajtur “rrezik dhe kërcënim për Ballkanin”, tezë kjo, e fabrikuar nga kolonialistët serbomëdhenj dhe nga zagarët e tyre shekullorë.

Jo vetëm diplomatët dhe ambasadorët (politika e jashtme), por edhe politikanët dhe shtetarët shqiptarë (politika e brendshme), duhet ta ndjekin rrugën e drejtë dhe shembullin pozitiv dhe vizionar të ambasadorit shqiptar në Ankara, Genci Muçaj, kur është fjala për ribashkimin e gjithë kombit shqiptar dhe të Shqipërisë Etnike, sepse ky është shpëtimi dhe perspektiva e vetme e ardhmërisë së shqiptarëve në Ballkan si komb dhe si shtet unik.

Një ribashkim i tillë gjithëkombëtar shqiptar, sipas Sami Frashërit, do të arrihej, vetëm atëherë “ kur shqiptarët të bashkohen si një trup i vetëm, atëherë nuk do të kishte forcë që të guxonte t’u kundërvihej shqiptarëve dhe Shqipërisë…’(Sami Frashëri, Shqipëria ç’ka qenë, ç’është e ç’do bëhet? Tiranë, 1962, f.66).

Po ashtu, në këtë frymë patritoike, racionale dhe vizionare të ribashkimit kombëtar shqiptar dhe të Shqipërisë, shkroi edhe patrioti ynë i shuquar Vaso Pashë Shkodrani se “Bashkimi i popullit shqiptar nuk mund të kuptohet pa unitetin territorial, një nga komponentet më të domosdoshme për ekzistencën e kombit, pa themelin mbi të cilin shqiptarët do të ngrinin shtetin e pavarur dhe do t’i siguronin kombit të tyre një zhvillim dhe përparim të plotë dhe unitar…” (Vaso Pasha, E vërteta mbi Shqipërinë dhe shqiptarët, Paris, 1879, f.96).

Pra, kërkesa shekullore e shqiptarëve që të mëvetësohen nga tutela kolonialiste serbosllave, është e ligjshme dhe e drejtë. Për më tepër, ribashkimi kombëtar është proces i pashmangshëm dhe i pandalshëm historik. Këtë e dokumentojnë dhe e mbrojnë edhe akademikët e shkrimtarët tanë të mirënjohur Rexhep Qosja dhe Ismail Kadare, si dhe personalitete dhe figura të shquara të bashkësisë ndërkombëtare.

Duke qenë se të gjitha shtetet ballkanike kanë lirinë de pavarësinë e plotë, si dhe janë të krijuara dhe të integruara, së pari mbi parimin nacional, atëherë ,pse një e drejtë e këtillë jetike dhe plotësisht e ligjshme nuk i njihet edhe Shqipërisë Etnike? Pse vetëm shqiptarët në Ballkan të mbahen pengjë të sundimit kolonial sllav, të copëtuar në katër shtete, në “erën e integrimeve” dhe të Rendit të Ri Botëror (1989-2016)?

Pse vetëm shqiptarët ta ruajnë edhe sot në fillimshekullin XXI, statusin kolonial për hir të proceseve dhe të interesave të integruese ekonomike dhe strategjike të Evropës Juglindore dhe Qendrore?

Çfarë do të thotë ruajtja me çdo kusht dhe, në mënyrë ripacifikuese e statu quo-s së së çështjes së pazgjidhur koloniale shqiptare në Ballkan?

Në këtë kontekst, mund të shtrohen edhe dhjetra pyetje, mirëpo, ne , do të përqëndrohemi vetëm edhe në dy-tri sosh më karakteristike dhe më konkrete, që kanë të bëjnë me të drejtën e ligjshme të ribashkimit dhe të së drejtës së vetëvendosjes së shqiptarëve në Ballkan.

Duke qenë se, procesin e ribashkimit dhe të së drejtës së vetëvendosjes së shqiptarëve në Ballkan po e mohojnë, duke e kundërshtuar në mënyrë të paligjshme si kolonialistët serbomëdhenj, ashtu edhe shtetdrejtuesit shqiptarë (1990-2106), që në emër dhe për hir të së drejtës integruese në Ballkan dhe në Evropë, njëherazi, nuk kanë objekt shqyrtimi as të drejtën e ligjshme të ribashkimit, e as atë të vetëvendosjes, gjë që kjo, diamtralisht është shpërputhje me të drejtën historike, me të drejtën e vetëvenosjesme, me parimet dhe me objektivat e Kartës së Kombeve të Bashkuara dhe të së drejtës ndërkombëtare.

Përpos këtij “justifikimi të përsosur të artit “ të periudhës së Meternikut dhe të Taleranit, disa qarqe të caktuara të Bashkimit Evropian, ashtu edhe ato vendore shqiptare, si dhe ato të politikës propagandistike të regjimit kolonialist serbomadh sllav, po përdorin edhe një “arsyetim” shumë më të varzhdtë, dhe pa asnjë mbulesë shkencore, as ligjore, as morale, i cili është në funksion të sforcimit të politikës pushtuese kolonilaiste sllave mbi shqiptarët, Kosovën dhe viset e tjera të Shqipërisë Etnike, kur pohojnë se, shqiptarët po kërkojnë të bashkohen, me qëllim të krijimit të “Shqipërisë së madhe”.

Kjo është prapavija politike më e rrezikshme, që vjen si nga strategjia gjeopolitike serbosllave, ashtu edhe nga mbështetësit ndërkombëtarë të sundimit kolonial të tyre mbi shqiptarët dhe tokat e tyre etnike. Parulla politike spekuluese “Shqipëria e madhe”, edhe pse historikisht është dëshmuar se është pjellë dhe mburojë e çeliktë e Serbisë së Madhe ( edhe pse në fakt, kjo është ndërrim i tezës së shkencës dhe politikës serbomadhe), konsiderohet si instrumenti më i fuqishëm dhe më lukrativ i politikës së dakroduar serbosllave+ndërkombëtare, që e vë në pikëpyetje të drejtën natyrore, historike, politike dhe juridike të ribashkimit dhe të pavarësisë së Shqipërisë Etnike.

Shqiptarët nuk njohin “Shqipëri të Madhe”, por Shqipërinë Etnike!

Mohimi i së drejtës së vetëvendisjes dhe i ribashkimit të shqiptarëve në shtetin e tyre etnik në Ballkan, nuk mund të justifikohet nga kolonistët sllavë dhe nga Evropa, se me krijimin e “Shqipërisë së Madhe” rrezikohen fqinjtë, paqja dhe siguria në Ballkan. Një përfundim i këtillë politiko-propagandistik është nonsens, dhe i papranueshëm për të drejtën historike shqiptare, dhe për të drejtën ndërkombëtare, sepse baza dhe përmbajtja e tij politike, është produkt stereotip i “kuzhinës specialistike” kolonialiste të Beogradit, që nga Ilia Grashanini(1844), që është në funksion të vazhdimësisë historike të përthithjes dhe të copëtimit të territoreve të Shqipërisë Etnike.

Një strategji e këtillë, edhe tani serbomëdhnjeve dhe sllavëve të tjerë ballkanikë , siç thotë populli “ po u ndez”, sepse proceset dhe modelet intgeruese rajonale dhe ndërrajonale, do t’u ndihmojnë atyre, që me lehtësi, dhe pa u “djerësitur” fare ta konservojnë sistemin e tyre kolonial mbi shqiptarët dhe tokat e tyre etnike në Ballkan, edhe në fillim të këtij shekulli.

Në anën tjetër, kjo është miopia e politikës kozmopolite shqiptare, që as për së afërmi, as për së largu (as ditën e as natën) nuk është duke e “nuhatur” këtë “formulë integruese”, e cila është në interes vetëm të sunduesve të saj kolonialistë, dhe të partnerëve të tjerë integralistë (Serbia, Mali i Zi, Rusia, Bellorusia, Greqia, Bullgaria). Ky do të jetë “boshti kurrizor” i perspektivës integruese dhe pluraliste të shqiptarëve në Ballkan. Dhe, prapë po vetëmashtrohemi, historia po përsëritet, në mënyrë milimetrike: shqiptarët e kolonizuar dhe të copëtuar, si pasojë, pikërisht e proceseve të dikurshme integruese me dhunë nga ortodoksizmi komunist sllav, ja, prapë, përmes integrimeve të reja, por me akronime të reja politike, po pranojnë të hyjnë “në të njëjtin thes” me partnerët kryesorë të sferës së interesit sllav të Evropës Lindore dhe Juglindore.

Ribashkimi i shqiptarëve sipas modelit të Gjermanisë

-Sepse në Bashkimin Evropian(BE) nuk do të kenë fatin, që të integrohen dy shtete të njëjta shqiptare (Kosova dhe Shqipëria). Këtë, që tani, duhet ta kenë të qartë si Tirana, ashtu edhe Prishtina, me gjithë premtimet e BE-së, si dhe me dëshirën dhe me interesat e dy shteteve shqiptare, që të jenë pjesë integruese e BE-së. Kjo nuk do të ndodhë, edhe për faktin se Kosova nuk është anëtare e OKB-së.

Prandaj, politika shqiptare, duhet të angazhohet me gjithë potencialin e saj që ka në dispozicion për të realizuar të drejtën e ribashkimit dhe të çlirimit përfundimtar nga zgjedha e hegjominzimit dhe e kolonializmit të huaj sllav, ashu siç ka vepruar edhe Gjermania për t’u ribashkuar në vitin 1989 të shekullit XX.

Së pari, ribashkim kombëtar, pastaj ndërkombëtar!

Pra, si theksuam më lart, shtetdrejtuesit dhe liderët politikë shqiptarë, duhet të mbajnë parasysh faktin e rëndësishëm se Bashkimi Evropian(BE) nuk do t’ i pranojë Shqipërinë dhe Kosovën në radhët e tij, sepse janë dy shtete të njëjta shqiptare.

Prandaj , së pari, shqiptarët duhet të integrohen brenda një shteti të përbashkët kombëtar shqiptar- Shqipëri, duke ndjekur shembullin e ribashkimit të Gjermanisë, pas shembjes së Murit të Berlinit (1989). Pra, të veprohet sipas modelit gjerman, së pari, të ribashkohen shqiptarët dhe Shqipëria, së dyti, të intregrohen në Bashkimin Evropian. Ndryshe, shqiptarët, edhe më tej, do të nglein “monedhë kusuri” e kolonializimit dhe e imperializmit serbosllav në Ballkan si këtu e 100 vjet më pare (1912-2016).

Kur një Gjermani e ribashkuar “ e madhe” me mbi 82 milionë e 400 mijë banorë nuk e rrezikon e Evropën, atëherë si mund ta rrezikojë Ballkanin dhe Evropën një Shqipëri Etnike “e madhe” me mbi 6 milionë banorë?

Edhe kjo quhet “kombinatorikë politike”, e jo drejtësi, sepse në sfondin e historisë së marrëdhënieve politike ndërkombëtare, (siç po shihet nga rasti i mohimit të së drejtës së vetëvendosjes dhe të ribashkimit të shqiptarëve në Ballkan, edhe në shekullin XXI) ende është e pranishme sintagma politike, e papranueshme e sistemeve të metropoleve të dikurshme kolonialiste botërore, se vetëm popujt e vegjël nuk kanë të drejtë të jetojnë të bashkuar, të pavarur, sovran dhe të lirë në një shtet të vetëm etnik!?

Në qoftë se motivi i ribashkimit të Gjermanisë qëndron në logjikën e interesit të stabilitetit, të bashkëpunimit, të sigurisë dhe të paqes së Evropës, atëherë, pse i njëjti standard të mos vlente edhe në rastin e ribashkimit të Shqipërisë në Ballkan, kur, si politika kolonilaiste, ashtu edhe poliitkia evropiane ndërkombëtare janë në dijeni se, pa zgjidhjen përfundimtare dhe të drejtë të çështjes koloniale shqiptare, në Ballkan nuk mund të mbretërojë paqe, as siguri e qëndrueshme afatgjatë.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...