Published On: 9 Maj, 2016

I katandisur se i katandisur mbetet Universiteti i Prishtinës

Hysni Hoxha

Prof. Dr. Hysni Hoxha

Në gazetën “Koha Ditore” 11 Prill 2016, u botua artikulli “53 Profesorë me dy a më shumë vende pune me orar të plot”. Blerim Rexha, kryetar i Këshillit Shtetëror të Cilësisë në Agjencinë e Kosovës për Akreditim, deklaroi se të dhënat e gazetës që përmenden janë të sakta.
Po kush mund ta ndalë këtë grabitje të fondit të varfër të Kosovës? Profesorët pushtetarë e shfrytëzojnë këtë gjendje të mbrapsht shoqërore ku Statutin e UP-së dhe ligjin i shkelin pa asnjë përgjegjësi morale dhe shtetërore. “Superministra me katër vende pune”, siç quhen në mediat tona, kanë përkrahje të Qeverisë se edhe vet janë qeveri.
Enver Hasani, ish kryetar i Gjykatës Kushtetuese dhe tre ministra: Arsim Bajrami, Hajredin Kuçi, dhe Haki Demolli u ankuan kundër vendimit të drejtë të ish – Rektorit të UP-së Prof.Dr. Ramadan Zejnullahu. Sipas këtij vendimi personeli akademik, në marrëdhënie të rregullt, me pagë primare në ndonjë institucion tjetër nuk do të kënë pagë nga UP-ja, por do të paguhen me honorar për orët e mbajtura. Nuk zgjati shumë dhe ndodhi ajo që e pritnin profesorët e ankuar. Gjykata Themelore vendosi t’ua kompenzojë 1 milion euro për 16 muaj të kohës që janë hequr nga lista e pagave të dyfishta.
Kjo është ndjenja e lakmisë e profesorëve pushtetarë dhe e kuadrit tjetër akademik në UP, të cilët të pakënaqur me pagat enorme, grabisin të holla nga fondi i Shtetit të varfër të Kosovës. Kjo po ndodh te ne, në ditët e sotme kur 15% e popullsisë jetojnë në varfëri të skajshme.

Ministri Arsim Bajrami kundër kërcënimeve të veta
Gjatë prezentimeve të ndryshimeve bazë të Ligjit për Inspektoratin e Arsimit, MInistri Bajrami thotë: “Ne duhet të ndërtojmë Inspektorë që nuk shkojnë në inspektim për të treguar pushtet kompetencash për të frikësuar drejtorë e rektorë, por njerëz që do të shkojnë atje për t’u ndihmuar atyre se si duhet të punojnë (Koha Ditore, 22 Mars 2016). Një pikëpamje e tillë e drejtë e Ministrit Barjamit është në kundërshtim me deklaratën e tij kërcënuese ku ndër të tjera thotë: “Nga Inspektorët kanë me u dridhë Rektori Dekanët etj.”, që është titull i artikullit në gazëtën “Koha Ditore” (4 Mars, 2015).
Ministri Barjami në fillim të mandatit të tij u zotua se do të krijohet Agjencia e Inspektoratit të Arsimit si një institucion i pavarur, mirëpo më vonë ai mohoi deklaratën e vet publike dhe tha: “Deshirojmë ta kemi sa ma afër MInistrisë dhe ta bëjmë sa më të aftë për punë”.
Siç vërehet, ashtu siç e ka nën kontroll Universitetin e Prishtinës, Qeveria e Kosovës synon ta ketë edhe Inspektoratin e Arsimit.
Rektori i ri pa shpresë për ndryshime progresive
Presioni i forcave destruktive, brenda dhe jashtë Universitetit të Prishtinës, ndikoi të ndërpritet veprimtaria vetëmohuese dhe e guximshme e ish – Rektorit Ramadan Zejnullahut, i cili synonte ndryshimin e gjendjes së katandisur të UP-së. Këto forca destruktive, ndikuan që në krye të këtij Institucion të emërohet Prof.Dr Marjan Dema. I gëzuar që u emërua në krye te UP-së, Prof. Marjan Dema haptas deklaroi se do të jetë kundër bllokimit të këtij Institucioni dhe do të jenë të kënaqur senatorët dhe anëtarët e Keshillit Drejtues.
Kjo ështe e vërtetë se pjesa dërmuese e senatorëve nënshkruan listën për shkarkimin e ish – Rektorit Ramadan Zejnullahut. Ata ishin kundër kritereve akademike për avancimin e kuadrit akademik në grada shkencore në bazë të punimeve në revista shkencore të mirëfillta dhe jo në ato komerciale siç, kanë vepruar një numër profesorësh që edhe sot ligjerojnë në UP dhe universitete tjera publike dhe private në Kosovë. Sipas deklaratave dhe veprimeve të deritashme, Rektori Marjan Dema nuk po na bën të shpresojmë ndryshime pozitive, që duhet të ndodhin. Është lënë në harresë çështja tejet me rëndësi e gradimit të stafit akademik që e përmendëm, të cilin u orvat të zgjidhte ish rektori Zejnullahu.
Fillimi i detyrës së Rektorit të ri po dëshmon së është njëriu i përshtatshëm i kësaj Qeverie dhe i forcave të tjera destruktive. Ai nuk ju përgjegj thirrjes së Gjykatës Themelore për të dëshmuar me rastin e ish – kryetarit të Gjykatës Kushtetuese Enver Hasanit për keqpërdorim të detyrës, në institucionin që e udhëheqte. Arsyetimi i mungesës së tij, në seancën gjyqësore se kinse ishte tejet i zënë me punë, është jo i drejtë. Ai po në të njejtën ditë gjeti kohë të shkonte në Kuvendin e Kosovës në inagurimin e Hashim Thaqit si President i Republikës së Kosovës.
Kryeministri Isa Mustafa, MInistri Arsim Bajrami erdhën në UP dhe ia uruan detyrën Rektorit Dema. Premtuan se do ta përkrahin edhe financiarisht këtë Institucion. Pa marrë parasysh faktin se UP-ja nga Shteti i Kosovës merr 20 milion euro, ndërsa nga studentët 10 milion euro, pa marrë parasysh se kuadri arsimor i UP-së rrogat i ka më ta lartat në rajon që e vertetoi vet Ministri Bajrami.
Afërsinë dhe varësinë nga pushteti Rektori i ri e dëshmoi më deklaratat e tij publike. Ai haptas tha se ligjërimi i politikanëve si i Kryministrit Isa Mustafa, është privilegj për UP-në.
I katandisur se i katandisur mbetet Universiteti i Prishtinës derisa forcat destruktive të ushtrojnë ndikim në të.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...