Published On: 25 Korrik, 2016

Hunzakët janë dardanë, pellazgët e lashtë – shqiptarë (Video)

  • Histori e shkurtër e Hunzës (Hunza)

  • Hunza – Kalash People have Albanian Roots – (PART 2 of 2)

Tradita ua atribuon origjinën nga Hunza – ose vetë hunzakët kështu e quajnë popullin e kësaj lugine – ku tre ushtarë të Aleksandrit të Madh do t’i kenë martuar tri gra persiane. Hunzakët janë me të vërtetë të mëdhenj, me lëkurë të bardhë dhe kanë një pamje fizike të ngjashme me të evropianëve, të tillë siç u atribuohej grekëve të antikitetit [1]. Ata njiheshin nga Ptolemeu si Dardae ose Dardes të cilët i kishte mirë lokalizuar në një luginën në lartësinë e lumit Indus (shih Gilgit).
Hunza ishte një principatë e pavarur deri në integrimin e saj në Jammu Kashmir, në vitin 1869. E populluar nga luftëtarë të vështirë dhe të frikshëm, Hunza përdorë si armë harkun, i cili e zbukuron flamurin e tyre (Hunza do të thotë shigjetë në gjuhën bouroushaski[2] ).
Karvanet që kalonin luginën e tyre ua paguanin një taksë familjes mbretërore të mbretit Mîr (mbret i Hunzës), i cili ua garantuar sigurinë e tyre. Kjo praktikë zgjati deri në vitin1891, vit në të cilin principata ra nën kontrollin britanik, gjatë krijimit të Agjencisë Gilgit nga britanikët për të penguar pretendimet ruse në Azinë Qendrore. Pak më herët, në 1888, Hunza u bashkua me shtetin fqinj të Nagarit.
Kur ndodhi ndarja nga britanikët që pasoi pavarësinë e Indisë, Hunza i atribuohet Pakistanit, por ajo e ruajti udhëhqjen e saj nga një Mîr deri në vitin 1974, princi sundonte nga kryeqyteti i saj Karimabad (Baltit). Hunza tani menaxhohet direkt nga Islamabadi, por ruan një monarki me funksione kryesisht ceremoniale. Dhe, që nga ajo kohë, grupet etnike të rajonit, që praktikonin kulte pagane ishin konvertuar me dhunë në Islam nga pakistanezët. Zona është e banuar kryesisht nga dy grupe etnike, Hunzakët dhe Nagirkutët shumica të degës ismaili, praktikojnë një Islam të moderuar udhëheqës fetar i tyre është Aga Khan IV, i cili financon operacione të ndihmës në bujqësi dhe zhvillimin e ekonomisë lokale. Të dy etnitë përdorin gjuhën Burushaski , një gjuhë e izoluar[3]. Hunzakët janë të njohur për shëndetin dhe jetëgjatësinë e tyre që i atribuohet dietës së tyre. Lidhjet familjare te ky popull janë shumë të rëndësishme. Burri është gjithmonë në krye të familjes. Ato zakonisht nuk martohen me asnjë grup tjeter etnik, as Hunza ose Nagar Burusho. Shtëpitë e tyre janë të ndërtuara me beton ose gur dhe nuk janë shumë të ngrohta nga dimri. Zakonisht përdoret Korosani për tu ngrohur. Këta hajnë shumë fruta, perime dhe prodhime gruri. Disa nga ushqimet e tyre të preferuara janë pjeshka, kajsia dhe arrat. Ata rrisin dhentë për lesh dhe qumësht. Industria e tyre primare është prodhimi i rrobave prej leshi dhe kajsi të thara. [1] ) Grekët shtatlartë të antikitetit sipas Robert d’Angély «Enigma», Edouard Schneider «Pellazgët një racë e harruar» apo Aristidh Kola, etj. ishin pellazgo-ilirët. Ptolomeu me të drejtë i quan Darde ose Dardes apo shqip sot dardanët (fis ilir) [2]). Ndryshe, gjuha burushaski njihet dhe përkthehet në shumë shkrime dhe studime si gjuha e burrave. Këtu duhet të jenë shprehur gratë persiane të martuara me ushtarët e Aleksandit të Madh për gjuhën e burrave të tyre. [3] Një gjuhë e izoluar është një gjuhë, e cila nuk mund të provojë gjini (ose “marrëdhënie gjenetike”) me gjuhë të tjera moderne. SHQIPTARI.EU

Përktheu dhe përgatiti Sefedin Krasniqi

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...