Published On: 26 Mars, 2016

Hoti: Kriminelët marrin poste ministrore në Kosovë e Serbi

Përkujtimi i Masakrës së Krushës së Madhe, ku u vranë dhe masakruan 243 civil, më mesin e tyre fëmijë, gra dhe pleq, është përcjell me reagimin e bashkë fshatarëve, të cilët thanë se kanë ngelur me dëshmi nën krah, pasi dëshmitarët e tyre u frikësuan nga UNMIK-u dhe EULEX-i.

Përfaqësues të institucioneve qendrore e lokale, si dhe qytetarët e Komunës së Rahovecit, së pari bën homazhe pranë varrezave të martirëve, transmeton kosovapress.

Ministri i Financave, Avdullah Hoti premtoi se Qeveria e Kosovës, së bashku me kryetarin e Komisionit të të Pagjeturve do të bëjnë të pamundurën që sa më parë të kthej eshtrat e është shprehur mjaftë i shqetësuar për 61 personat e pa gjetur nga fshati Krushë e Madhe.

“Do të bëjmë gjithçka që është e mundur që këta 61 persona që nuk janë të pa gjetur, sa më shpejt të kthehen në vendin e tyre tek familjet e tyre, të bashke ndjejnë dhe të dinë se ku të vendosin lule. Vendimet e tyre dhe të gjykatës ndërkombëtare për njerëzit që kanë kryer gjenocid në mbarë Ballkanin e justifikojnë se e drejt ka qenë kauza e shqiptarëve të Kosovës edhe të partnerëve tanë ndërkombëtar. Do të kujdesemi bashkë me kryetarin e Komisionit të të Pagjeturve që të bëjmë gjithçka që është e mundur bashkë me deputetët e tjerë që sa më parë eshtrat e këtyre personave që ende nuk janë gjetur të kthehen ne vendlindjet e tyre”, tha Hoti.

Kryetari i Komunës së Rahovecit, Idriz Vehapi kujton heronjtë që tash më nuk gjenden në mesin e tyre.

“Ky muaj na rikthen emër për emër në kujtesë ata që nuk janë në mes nesh. Ata që me jetën e tyre vunë themelet e shtetit të Kosovë. Ne jemi dëshmitarët e gjallë të rrugës së gjatë drejt lirisë, ne jemi dëshmitarët e vuajtjeve të mëdha që i përjetoj populli i Kosovës. Këto dëshmi, pasardhësve tanë do të ua përcjellim si rrëfim për të mos i harruar këto vuajtje por sakrifica e heronjve dëshmorëve e martirëve do të mbetet një pjesë më e rëndësishme të historisë kombëtare”, tha Vehapi.

Kryetari i fshatit Krushë e Madhe, Selami Hoti është mjaft i shqetësuar pasi fshati Krushë e Madhe ka mbetur me dëshmi nën krah sepse dëshmitarët e luftës po fiksohen nga UNMIKU dhe EULEX-i, për t’i dhënë dëshmitë e tyre.

“Fshati ynë ka ngelur me dëshmi nën krah sepse drejtësia ndërkombëtare më pas na u bë e dyfishtë sepse dëshmitarët tanë u frikësuan nga UNMIK-u dhe EULEX-i dhe në vend se të dënoheshin kriminelët ata jo vetëm se u lanë të lirë por tani edhe marrin poste ministrore, herë në qeverinë tonë e herë në atë të Serbisë. Gjykata ndërkombëtare bashkë me gjykata tona në vend se të merren me zbardhjen e fatit të 63 krushjanëve që ende na mungojnë, këta i bëjnë edhe më speciale ato për të gjykuar viktimën sepse siç duket nuk kanë qëndruar mirë para kriminelëve. Edhe për kundër të gjitha këtyre Krusha e Madhe është përcaktuar se nuk do të ndaloj së kërkuari deri në zbardhjen e fatit të familjarëve tanë që ende janë të zhdukur”, tha Hoti.

Hoti apelojë tek të gjitha institucionet vendore dhe ndërkombëtare që të marrin masa edhe të zbardhin rastet e të gjenden trupat e atyre 63 personave që ende familjarët e ndejnë mungesën e tyre. Ai nuk harrojë pa e përmendur edhe arkitektin e Republikës së Kosovës siç e quan ai Ukshin Hotin.

Kryetari i komisionit qeveritar për të pagjeturit, Prenk Gjetaj tha se adresa për të kërkuar personat e zhdukur është vetëm Serbia dhe institucionet e saj.

“1,666 familje, 1,666 persona ende evidentohen si të zhdukur. Adresa jonë për të kërkuar është Serbia, institucionet serbe. Serbia e cila ka ushtruar dhunë dhe ka vra, ka djeg, ka pjekë, ka masakruar po në këtë ditë, në këtë datë në shumë vende ka hapur varre masive. Deri më tani 901 trupa janë riatdhesuar nga Serbia, mirëpo deri sa kemi këtë numër shqetësues të personave të zhdukur, do të thotë edhe më tutje duhet të kërkuar. Këtë çështje e mban peng politika dhe vërtet mendoj që e mbanë peng politika, një vend i cili kriminelët i shpallë heronj, i pretë si heronj, atëherë larg mundësia për të komunikuar në mënyrë të qytetëruar për të ditur për fatin e më të dashurve tanë që kane pësuar në kohën edhe në luftën e fundit”, tha Gjetaj.

Gjetaj apelon që bashkësia ndërkombëtare të shfrytëzojë mundësinë dhe ndikimin e vetë për të detyruar palën serbe, gjerësisht institucionet serbe për të ditur për fatin e atyre që na mungojnë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...