Published On: 12 Korrik, 2016

Historiku i ndërtesës ku është vendosur RTK-ja


Dëgjova këto ditë lajmin se AKPja don ta dëbojë RTK-në nga ndërtesa në të cilën gjindet. Dëshiroj që të zbardhi të kaluarën e kësaj ndërtese dhe se as RTK-ja as AKP-ja nuk kan kurfarë të drejte për pretendimet e tyre

Shemsi Bajram Ajvazi

Në oborrin e ndërtesës ku gjendet RTK-ja, ka qenë një shtëpi e stilit orjental me një oborr me sipërfaqe të madhe mbi dhjetë ari.Në oborrin e saj, ka qenë një çeshme private me ujë të pijshëm nga Gërmia e cila ka pas kapacitet të madh dhe nga uji i saj që rridhte ditë e natë, formohej një përrockë që arrinte deri në lumin Prishtevka.

Këtë shtëpi një hebre i Prishtinës e ka blerë në kohën e tërheqjes së Perandorisë Osmane, nga një funksionarë i lartë i Perandorisë .Në atë kohë, shtëpitë e shtrenjta shiteshin në lira të arit. Hebreu me familjen e tij (gruan dhe një djalë mocanik i imi ) ka jetuar në atë shtëpi edhe në kohën e Luftës së Dytë Botërore dhe nuk ka pësuar asnjë të keqe, pasi që ishte kojshiu ynë i parë. Ne banonim në rrugën që shpie nga Xhamia e Madhe kah pazari, aty sot banon vëllau imë dhe kushërinjtë tanë.

Në të vërtetë Hebreu ka gëzuar mbrojtjen e babait tim Bajram Ajvazit, i cili gjatë luftës siç thuhet ” ne kohë të Shqipnisë” ishte kryetar i kuvendit të komunës së Prishtinës. Ai ka qenë një ndër pasanikët më të mëdhenjë të Llapit dhe të Prishtinës. Për Bajram Ajvazin dhe patriotizmin e kontributin e tij duhen të shkruhen disa libra, por tani fjala është për “ndërtesën e RTK-së.

Menjëherë pas luftës, pasi që hebrejve të shpëtuar u hapet mundësia që të emigrojnë në Evropë, ai i ofron babait tim shtëpinë për ta blerë dhe ai e blenë dhe e paguan me lira të arit, sikur që hebreu e kishte blerë nga turku. Dhe familja jonë menjëherë u vendos në këtë shtëpi e cila në katin përdhes kishte katër dhoma dhe në katin e epërm, katër dhoma dhe një korridor të madh të ndriçuar nga penxheret e mëdha në formë ovale.

Por në vitin 1948 fillon ndjekja e vërtetë ndaj atdhetarëve shqiptar nën pretekstin e luftës kundër informbirosë . Në këtë kohë për të dytën herë burgoset babai im dhe i konfiskohet tërë pasuria në Peran,Podujevë dhe Prishtinë. Familja jonë dëbohet nga shtëpia në mes të dimrit e etiketuar si familje “armike e popullit”.

Menjëherë pas dëbimit tonë në oborrin e shtëpisë sonë ndërtohet një barakë e madhe me disa paralele dhe aty fillon së vepruari shkolla e partisë të cilën e ndiqnin të rriturit shqiptarë e serbë.

Pas disa viteve baraka rrënohet dhe në vend të sajë ndërtohet ndërtesa e sotme dhe aty vendoset Komiteti krahinor i partisë komuniste, ku ka qenë një kohë të gjatë dhe pas kalimit të komitetit në ndërtesën e re në qendër, aty vendoset Radio Prishtina e disa ente tjera dhe më vonë RTV i Prishtinës.

Në këtë moment dy uzurpues RTK-ja dhe AKP-ja po luftojnë për plaçkën që e la pas veti Partia komuniste. Një ditë kur do të sundojë ligji në Kosovë, kjo pasuri dhe kompenzimi për dhunën dhe plaçkitjen e dhunshme do tu kthehet pronarëve të vërtetë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...