Published On: 25 Gusht, 2016

Historia tragjike e njeriut që lindi në burg, kolonel Ahmet Krasniqit

Ahmet Krasniqin serbët e burgosen dhe me dhunë e dërguan në fushëbetejë, por nuk e vranë. Kroatët e dënuan, por nuk e vranë, madje për kontributin e dhënë në Gospić, kryetari Tuxhman e liroi nga mbajtja e dënimit. Para shpërthimit të luftës së Kosovës, Alija Izetbegović e luste që shtabin e FARK-ut ta bëjë në Sarajevë. Shteti Shqiptar, i rexhep mejdanit, fatos nanos e fatos klosit (sipas gazetarit M.B.), bashkë me komandantët e Rognerit, që s’e kanë shkrepur asnjë plumb për çlirimin e Kosovës, me sivëllezërit tjerë të LPK-së, e vranë në Tiranë, më 21 shtator 1998…

sef_krasniqi
Përgatiti: Sefedin Krasniqi
Ja një nga pikat e mbrojtjes së Ahmet Krasniqit

– Familja ime në të cilën kemi jetuar në bashkësi, domethënë familja e ngushtë, 6 veta të rritur, 6 fëmijë, i kemi kaluar në burg nga 5.5 vjet prej vitit 1945-1953, nëpër burgje të ndryshme nëpër Kosovë, pra 66 vjet burg.
– babai im ka vdekur nga torturat më çnjerëzore në vitin 1956,
– vëllai im në vitin 1983 ka vuajtur dënimin prej 1.5 vjet,
– një axhë i ka mbajtur 10 vjet burg,
– një axhë tjetër dhe dy fëmijë gjithë jetën kanë mbetur të sëmurë psikik, prej tyre një ende është në psikiatri në spitalin e Shkupit edh sot e kësaj dite,
– edhe vetë jam i lindur në burg,
PROCESVERBAL I DËGJIMIT TË DËSHMITARIT

GJYKATA USHTARAKE E KARLLOVCIT

(Në lëndën e të pandehurit Ahmet Krasniqi)

Punuar me datën 03 gusht 1992

Para dëgjimit, dëshmitari është paralajmëruar se duhet ta thotë të vërtetën dhe të mos heshtë asgjë. Është paralajmëruar për pasojat për dhënie të dëshmisë së rreme dhe për të drejtën që të mos përgjigjet në pyetjet me të cilat do ta ekspozonte veten ose një të afërm me turp të rëndë, humbje të konsiderueshme materiale ose ndjekje penale.

Anton Vlainić

Emri dhe mbiemri: Anton (Ante) Vlainić

Profesioni dhe vendbanimi: xxx

Vendlindja dhe datëlindja: xxx
Lidhjet me të pandehurit: Nuk është asnjë lidhje gjaku as në konflikt me të pandehurin.

Dëshmitarit është njoftuar ne kuptimin e nenit 238 KPP – që nuk është i detyruar të dëshmojë, si dhe iu shpjegua kuptimi i nenit 218 dhe 231 të KPP, por deklaron me sa vijon:

– Unë me datën 14. 01. 1991 jam caktuar zyrtarisht anëtar i Shtabit të MT të Komunës së Gospić-it, përndryshe unë edhe më herët kam ushtruar funksione politike në cilësinë e kryetarit Këshillit komunal të HDZ për Gospić.

– Në këtë cilësi, si anëtar i shtabit është dashur që Shtabit të Zonës Operative t’i paraqesë raport ditor mbi gjendjen e sigurisë në këtë zonë. Këto raporte rregullisht i kam përgatitur dhe i kam paraqitur si raporte të shkruara, të cilat në prani të ushtrisë (Ushtrisë Kroate – UK) edhe me gojë i kam argumentuar. Në këto takime vazhdimisht ka qenë i pranishëm edhe oficeri i sigurisë, që përndryshe quhet Duraković. Shefi i Shtabit ishte Milan Kekić. Derisa i kam kryer këto detyra në të njëjtën kohë kam qenë i ngarkuar me bashkëpunëtorë të caktuar t’i bëj përgatitjet adekuate për luftën që pritej të ndodhte dhe nga qeveria e Kroacisë kemi marrë udhëzimet e duhura. Kështu që ne kemi bërë tërë planin e mobilizimit dhe kemi arritur të bëjmë çdo gjë në fshehtësi duke përgatitur thirrjen për mobilizimin e 1400 njerëzve. Gjithçka është përgatitur në fshehtësi dhe vetëm është pritur që të realizohet plani, në të vërtetë të kryhet mobilizimi sipas planit.

– Sa herë kam raportuar për situatën e sigurisë në Shtab, vazhdimisht Krasniqi, më ka thënë të kem shumë kujdes. Përndryshe kam qenë i njoftuar se ai ishte komandant i kazermës «Kaniža» ku kanë qenë edhe armët e MT-së për Komunën e Gospić-it. Krasniqi më ka thënë se mund të mbështetem në Uzelac Željka, i cili ka qenë udhëheqës i mjeteve teknike të Zonës operative, i cili ishte i vetmi kroat në mes të oficerëve të APJ-së, derisa gjithë të tjerët ishin serbë.

– Përndryshe, me Krasniqin jemi njohur diku në muajin e dytë të vitit 1991. Atëherë unë nuk e dija se ai tashmë ishte në kontakt me Dr. Jurković. Ai atëherë më pati kërkuar t’i ndihmojë në blerjen e një terreni për ndërtimin e një kamp shtëpize në Karlobag, ku babai im ka qenë kryetar i Këshillit Ekzekutiv të Komunës. Më vonë, mendoj se ishte në muajin e tretë të vitit 1991, më informoi pikërisht Dr. Jurkoviç se Krasniqi dëshironte të bëjë kontakt, në të vërtetë të takohemi diku.

– Diku në gjysmën e dytë të muajit të tretë, përafërsisht, ne u takuam në shtëpinë e vjehrrës së Jurković-it, ku me Jurkovićin dhe Krasniqin biseduam deri në orën katër të mëngjesit. Në këtë bisedë na ka premtuar në mënyrë të qartë se nga depot e MT-së Gospiç nuk do të mungojë asnjë plumb, derisa të jetë komandant i kësaj kazerme. Pastaj na ka sugjeruar se në rast se ne vendosim t’i sulmojmë kazermat, fillimisht ta sulmojmë atë ku ishin të vendosura armët e MT-së, që s’pari të armatosemi, sepse mendoj që e dinte që jemi të armatosur dobët për të sulmuar kazermat kryesore, të cilat duket se tashmë ishin të minuara. Me rastin e sulmit në Kaniz, na ka propozuar që paraprakisht, së pari, formalisht ta arrestojmë, duke i kryqëzuar duart na dha shenjë se duhet ta lidhnim. Përndryshe, ai do të kujdesej që asnjë prej 10 ushtarëve që bënin roje rreth depos me asnjë veprim nuk do të na kundërviheshin. Ai nuk na ka shpjeguar pse na propozonte kështu, por personalisht kam ardhur në përfundim se këtë e bënte për sigurinë e familjes, të cilën e kishte të vendosur në Rijekë, megjithatë, nuk kam qenë i sigurt që e kishte familjen në Rjekë.

– Kah fundi i muajit gusht 1991, radhët tona i morën 6 kazerma në Gospić dhe një në Perušić dhe pas kësaj e kam takuar Krasniqin vetëm një herë në Smiljane, në tesha civile. Ndejtëm shkurt dhe gjatë këtij takimi e kam pyetur pse nuk po kyçej në UK në Gospić. Ai mu ka përgjigjur se do ta bëj posa ta largojë familjen nga Rjeka në një vend të sigurt dhe më vonë nuk jemi takuar.

– Dikund kah fillimi i këtij viti (1992) kam dëgjuar nga disa njerëz në Gospić se Krasniqi është parë në TV me uniformë të oficerit të APJ, në fushëbetejë te Vinkovci, gabimisht më keni kuptuar, kjo ka ndodhur pas muajit të dytë apo të tretë të këtij viti. Personalisht, unë nuk e kam parë.

– Përndryshe, e di që Shtabi i Krizës për Gospić i ka mbajtur mbledhjet e veta në Smiljane dhe kryetar i Shtabit të Krizës ka qenë Dr. Drazen Jurković. Gjithashtu, e di që në një nga ato mbledhje ka qenë i pranishëm edhe Krasniqi, por unë në ato mbledhje nuk kam marrë pjesë, sepse ka qenë tjetër organ nga ai i cili unë kam vepruar.

Kjo është krejt çfarë kisha të them.
Dëshmitari sipas nenit 82 nuk ka kërkuar t’i lexohet procesverbali.
Dëshmia ka përfunduar në orën 14:00/ Shqiptari.eu

Shqiptari.eu vazdon me dëshminë e Ante Kariqit

 
Displaying 4 Comments
Have Your Say
 1. fery thotë:

  Manovrat ushtarake ndodhen me 1984 me qender komanduese ne Prizren ( ashtu ateher flitej ) .Tendat e ushtrise rezerve ishin vendosur ne periferi te fsh. Korishe.Aty qendruam tri dite dhe pastaj ne shkollen e mesme pedagogjike ne Prizren , na paisen me arme ( me pushke gjysemautomatike ku do te nisnim rrugetimin per ne fsh.Blaq te Opojes duke rrugetuar gjithe diten neper fsh .Jeshkove , mali.i Gjermonit , kroi i Luzit, fsh.Zgatar dhe ashtu te raskapitur erdhem ne Blaq )
  Qellimi i Komandes ushtarake jugosllave ishte qe me nji manover ushtarake , nga Prizreni te transferohet armatimi i gjithe Kosoves per Serbi..Kure u nisem nga Korisha, eproret serb , te dehur deri ne ekstrem , na mbajten nji ligjerate idiotesko – nacionaliste serbe me plote urrejtje , provokime dhe mllef kuder shqiptareve dhe kryetares se rinise socialiste te Shqiperise se asaje kohe e cila e kishte mbajtur nji ekspoze rinise socialiste ne Tirane kunder shtypjes se vllezerve shqiptar te Kosoves nga ana e autoriteteve jugosllave( emri s me kujtohet ..ndoshta Lenka Quko ) por edhe kunder elementeve iridentiste qe tentojne ta shkatrrojne Jugosllavine.Eprori shqiptar , kapiteni Shukri Aliu na kishte treguar gjate rruges ne besim se ishte vrare nji kolonel me emrin Ahmet por , si dhe ku nuke dinte gje me teper i nderuar z.Sulo

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. Sula thotë:

  Le te dihet: Diku pas vitit 1981,APJ organizoi manovra ushtarake ne Kosove. Nje miku im deshmon se Ahmet Krasniqi ishte komandant i nje njesie. Grupit te ushtareve i ishte “bashkuar” nje i panjohur, serb, i cili askujt si jepte llogari. Nje dite, derisa po pastronin armet, paraqitet koloneli. Serbi qe kinse pastronte armen, shkrep armen dhe Ahmet Krasniqi bie i plagosur rende ne kembe… Ishte ky nje inskenim i atentatit por A.Krasniqi shpetoi sepse duhej te vdiste nga shqiptaret, ne Tirane.Eshte mire te ndriqohet ky rast per te cilin ka disa deshmitare ne Ferizaj.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(2)
  • Your Name...Sinan Kastrati thotë:

   Sula, te pershende! Pershendes, sidomos autorin e shkrimeve per Ahmet Krasniqin, Sefen, kusheri i Shmetit dhe stafin e redaksise Shqiptari. Sula, nuk e kam ndermend me te bere karrshillak por me qellimin me te mire po te them se Ahmet Krasniqi, pas vitit 1981 nuk ka qene ne Kosove, me detyre. Ai ka sherbye ne Kroaci, ashtu siq edhe po na tregon nje nga njohesit me te mire te Kolon. A. Krasniqit, Sefedin Krasniqi. Te lutem mis me keqkupto por kjo eshte e verteta..
   Sinan Kastrati, Suedi
   Malmö, 2016-08-26
   sinan.kastrati@hotmail.com

   Përgjigjiuni
   Pelqej(2) Nuk Pelqej(0)
  • fery thotë:

   Manovrat ushtarake ndodhen me 1984 me qender komanduese ne Prizren ( ashtu ateher flitej ) .Tendat e ushtrise rezerve ishin vendosur ne periferi te fsh. Korishe.Aty qendruam tri dite dhe pastaj ne shkollen e mesme pedagogjike ne Prizren , na paisen me arme ( me pushke gjysemautomatike ku do te nisnim rrugetimin per ne fsh.Blaq te Opojes duke rrugetuar gjithe diten neper fsh .Jeshkove , mali.i Gjermonit , kroi i Luzit, fsh.Zgatar dhe ashtu te raskapitur erdhem ne Blaq )
   Qellimi i Komandes ushtarake jugosllave ishte qe me nji manover ushtarake , nga Prizreni te transferohet armatimi i gjithe Kosoves per Serbi..Kure u nisem nga Korisha, eproret serb , te dehur deri ne ekstrem , na mbajten nji ligjerate idiotesko – nacionaliste serbe me plote urrejtje , provokime dhe mllef kuder shqiptareve dhe kryetares se rinise socialiste te Shqiperise se asaje kohe e cila e kishte mbajtur nji ekspoze rinise socialiste ne Tirane kunder shtypjes se vllezerve shqiptar te Kosoves nga ana e autoriteteve jugosllave( emri s me kujtohet ..ndoshta Lenka Quko ) por edhe kunder elementeve iridentiste qe tentojne ta shkatrrojne Jugosllavine.Eprori shqiptar , kapiteni Shukri Aliu na kishte treguar gjate rruges ne besim se ishte vrare nji kolonel me emrin Ahmet por , si dhe ku nuke dinte gje me teper i nderuar z.Sulo

   Përgjigjiuni
   Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...