Published On: 13 Shkurt, 2016

Historia mijëvjeqare e qytetit antik të Shasit

OJQ “LABEATËT” organizoi ekspeditë një ditore në qytetin antik të Shasit, më 24.01.2016.
Shkruan: Luigj Camaj.
Photo/video: Anton Pllumaj dhe Bernard Hasanaj.
Qellimi i ekspeditës ishte edukative dhe arsimore përmesë së cilës anëtarët e ekspeditës u njoftuan me qytetin e Shasit i cili njifet me një përmbjatje të pasur të trashigimisë kulturore, historike, arkeologjike e religjoze.
OJQ “LABEATËT” kanë një bashkëpunim të ngushtë me famullitarin e Braticës Don Gabriel Grabanicën, ideja e të cilit ishte ekspedita në fjalë, përë çfarë e falenderojmë veçanarisht. Në ekspeditë muarën pjesë: Luigj Camaj, Don Gabriel Grabanica, Anton Lulgjuraj, Anton Pllumaj, Nosh Lucaj, Bernard Hasanaj, Amina dhe Emin Nikaj, Jeton Dedvukaj, Pashko Micakaj, Aleksander Nilaj dhe Nikoll Gjokaj.
Për momentin në qytetin e Shasit ishin duke u zhvilluar gërmime arkeologjike të organizuara nga Muzeu Kombëtar i Cetinës. Objektë i gërmimeve ishte kisha e Shën Gjon Pagëzuesit e cila gjendet brenda kalasë së qytetit antik të Shasit. Udhërrëfyes i sotëm ishte Mr. i arkeologjisë Anton Lulgjuraj, një herë edhe anëtarë i ekspeditës kërkimore në gërmimet arkeologjike në qytetin e Shasit. Anëtarët e shoqatës fituan informacione të duhura edukative mbi historikun e qytetit të Shasit, rolin dhe funksionin që e kishte në periudha të caktuara historike. Por edhe për fatin jo të mirë të këtijë qyteti, për shkak se Shasi ka përjetuar shkatërrime e plaçkitje të shumëta nga barbarët: sllavët, mongolët, turqit, terrmetet e shumëta etj.
Pasi që gërmimet arkeologjike në Shas ishin të hapura për publikun dhe shumë transparente, nga kompetentët ( udhëheqësit e projektit për gërmime ) u njoftuam deri në detaje mbi punët që po bëheshin dhe mbi të arriturat e gërmimeve. Anëtarët e ekspeditës patën mundësi që përveçë mënyrsë së gërmimeve ti shofin edhe eksponatet ( artefaktet ) e gjetura gjatë gërmimeve në brendinë e kishës së Shën Gjon Pagëzuesit, çfarë pjesërisht mund të shifet edhe në fotografitë në disponim.
Ekspedita vizitoi edhe kishën e Shën Mërisë dhe kisha të tjera, numri i të cilave dikurë ishte 365. Deri më tani janë identifikuar veç mbetjet e 15 kishave të dikurshme. Kisha e Shën Gjon Pagëzuesit i takonë stilit gotik, kurse Kisha e Shën Mërisë stilit romanik gotik.
Historiku i shkurtër:
Emri: Në shqip quhet Shas, në sllavishte Svač, në latinishte Suacium. Ishte qytet i fortifikuar mesjetarë. Mendohet se është krijuar që nga periudha e hershme të Dioklesë.
Shasi gjendet në një kodrinë shkembore përmbi liqenin e Shasit në lartësinë mbi nivelin e detit mes 60 dhe 70 metrash, në koordinatat gjeografike: 41⁰ 59′ 11” ϕN dhe 19⁰ 18′ 58” λE.
Shasi përmendet në shekullin VIII si qendër peshkopale Diocesis Suacinensi. Ndërsa supozohet se është themeluar në shekullin VI, në periudhën e mbretit Justinian. Ndërsa elementet e banimit janë shumë më të hershme. Janë gjetur mbetjet arkeologjike qe nga periudhat: neolitike, eneolitike, koha e hekurit, shekulli IV p.e.r.
Qyteteti ishte i rrethuar me mure dhe kulla mbrojtëse. Hyrja kryesore ishte nga ana veriore, nën të cilën gjenden gjurmat e suburb, ( qytetit përreth qytetit të fortifikuar ). Brenda dhe jashtë fortifikatës së qytetit gjendet një numër i madh i kishave mesjetare të ndërtuara mbi themelet e kishave shumë më të vjetra. Hyrja e dytë ( mbetjet e së cilës janë shumë të ruajtura sikurë edhe ato të hyrjes kryesore ) gjendet në anën e liqenit me të njëtin emër nga i cili popullata e qytetit është furnizuar me ujë. I tërë qyteti i Shasit është një park arkeologjik shumë i pasur me mbetje arkeologjike nga periudhat e ndryshme në të cilin është identifikuar një numër i madh i objekteve të ndryshme, nga të cilat qartë janë identifikuar 15 kisha. Përveç të tjerëve Shasin e shkatërrojë dhe shkretërojë perandori serbë Stefan Nemanja. Këtë e dëshmon në shkrimet e veta i biri i Nemanjës Stefani i Parë i Kurorëzuar i cili thekson se përveç Shasit i jati i tijë kishte rrënuar edhe Drishtin, Shkodrën, Ulqinin edhe qytetin e famshëm të Tivarit ( Antibarus ).
Me ardhjen e turqëve Shasi definitivisht shkatërrohet dhe jeta në të vdes. Në vazhdim nga Shasi plaçkitet ajo cfarë ka mbetur nga pasuria arkeologjike e kjo vazhdon deri në ditët e some…….

'OJQ LABEATET sot zhvilluan nji ekspedite ne Shasin e 365 Kishave. 
Pamje nga Kisha e Shen Gjon Pagezuesit ne Kalane e Shasit, ku ishin duke u ba germime arkeologjike. Ishte nji ndijesi e vecante, duke pare me syt tone nji pjes trashegimie te historise s'one kombetare. 
Germimet vazhdojne :)'kulla

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...