Published On: 29 Janar, 2016

Hija e një kryeministri nën hije

Nga Genti Shala

Ka javë qe emri i një ish kuadër i lartë i Drejtorisë së Përgjithëshme për Sigurinë e Jashtme (DGSE) ka pushtuar ballinët e gazetave vendore . Emri ose pseudonimi i tij është Pierre Siramy. Realisht quhet Maurice Dufresse dhe është i lindur me 2 gusht 1955. Ai filloj karrierën e tij në marinën kombëtare franceze në vitin 1974 dhe u inkuadrua dhjetë vite më vonë në DGSE (Shërbimi sekret francez ). Pas ca vitëve punë, kaloj në gradën e nën-drejtorit të administratës qendrore , bëhet shef i departamentit teknik për mbështetje dhe merr nofkën Pierre Siramy. Sipas gazetës Mediapart, ishte në krye të një grupi operativ i përbërë nga 400 agjent (civil dhe ushtarak) dhe dispozonte nga një bugjet 61 miljon euro. Ishte departamenti qe drejtonte Siramy qe prodhoj në vitin 2003 një raport zyrtar mbi armët e shkatërrimit në masë në Irak, raport qe ofronte fakte konkrete qe regjimi i Sadam Hussein-it nuk zotronte arme të tilla dhe qe ndërhyrja ushtarake ishte e paarsyeshme.

Emri i tij u bë i njohur për opinionin publik francez pasi publikoj në bashkëpunim me një gazetar francez një libër « 25 vite në shërbimet sekrete », në të cilin rrëfen mbi sekretet dhe veprimtarine e tij njëzet e pesë vjeçare në shërbim. Libri trajton për dosje të ndjeshme si për shembull lufta e Irakut, ndjekja e Ben Ladenit, vrasja e aktivistës jugafrikane Dulcie September në Paris, ikja e kriminelëve tëe luftës, etj. Fama e tij murr përmasa edhe më të mëdhaja në opinionin publik francez pasi pranoj në kanalin televiz francez LCI qe Clotilde Reiss ishte kontakte (ose informatore) e DGSE në Iran. Clothilde Reiss ishte një studente njëzet e katër vjeqare qe u burgos në Iran për afro pesëdhjetë ditë sepse kishte informuar mbi zhvillimin, e protestave studentore në 2009.

Kjo ishte deklarata publike e tepërt qe shkaktoj një ndjekje penale tërbimin e ministrit të mrbojtjës dhe padi të një pas njëshme nga prokuroria franceze dhe ministria e mbrojtjës nga viti 2010 deri në vitin 2015. Në korrik 2015, Pierre Siramy paraqitet para Gjykatës së krimëve të rënda, i akuzuar për « rrjedhje dhe dhunim të sekretit të mbrojtjës kombëtare ».

Se sa serioze dhe të besueshme janë deklaratat dhe shkrimet publike të Pierre Siramy-së, mjafton të shikohen akuzat dhe egërsia procedurale qe ka ushtruar drejtësia franceze ndaj ish-nëndrejtorit të shërbimit. Avokati i tij rrëfej para gazetës Le Monde qe libri i klientit « nuk ka merituar një dhunë të tillë procedurale » dhe denoncon « përdorimin e helikopterëve nga ana e autoritetëve franceze për të mbikqyrë shtëpinë dhe çdo lëvizjet e klientit tij ». Me 4 dhjetor 2015, Siramy informoj opinionin francez përmes profilit Facebook zyrtar qe është shpallur i pafajshëm për çdo pikë të aktakuzës.

Pesë ditë më vonë, dokumentari « Shërbimi sekret: Republika që vepron nën hije »u (ri)shfaq në llogarinë zyrtare Youtube të « Canal + ». Ky emision është shfaqur për herë të parë në kanalin televiziv« Canal + » me 24 maj 2011. Ish-nëndrejtori rrëfej se Hashim Thaci ishte rekrutuar nga DGSE përmes përfaqësuesit të tyre qe vepronte atëhere në Kosovë dhe qe ishte akoma agjent i tyre . Reshat Sahitaj, ish-anëtar i KMDLNJ në Bruksel, kundërshtoj në një shkrim qe Hashim Thaci ishte spiun i francezeve, duke arsyetuar qe ishte ai qe vuri Thacin në kontakt « me diplomat francezë e jo me shefa të shërbimeve sekrete ose me agjentë të tyre. ». Gjë qe është edhe plotësisht e mundhsme por fatëkeqësisht, Badallaj nuk ofroj ndonjë argument bindës qe mund të përgënjeshtronte deklaratat publike dhe të besueshme të një ish-nëndrejtori të një shërbimi sekret perendimor, siç ishte Pierre Siramy.

Gjatë rrëfimit, nëndrejtori pranoj qe DGSE kishte furnizuar Hashim Thacin dhe UCK-në me armatim duke autorizuar një ish-ushtar të takonte Hashim Thacin në Gjenevë për të organizuar furnizimin me dhjetë mijë raketa, 200 RPG 7 dhe municion. Murat Jasharit, vëllau i dëshmorit Ismet Jashari, akuzoj përmes një letër publike drejtuar Xhavit Halitit në vitin 2012, që ky i fundit kishte sabotuar dhe hedhur në det një dergesë armatimi i blerë tri here në qytetin e Gjenevës. Sipas gazetës franceze JDD, DGSE gëzon « një mbulesë të rëndësishëm në Gjenevë ku veprojnë agjentë të shumtë qe arrin të grumbullojnë dhe të nxjerrin shuma të mëdha para dhe në çdo monedhë ». Ky grup operativ vepron ditë e natë si një lloj banke qe financon çdo aksion të DGSE jashtë shtetit. Sipas gazetës, vendosja e grupit operativ në Gjenevë dhe jashtë Francës është bëre me qëllim qe të « mos kërkojnë autorizimin dhe dritën jeshile e qarqëve poltike në Paris për kryerjën e aksionëve të tyre jashtë vendit ». Me fjalë tjera, shërbimi kryen aksione edhe pa dijeninë dhe aprovimin e shtetit francez. Pierre Siramy pranoj qe shërbimi mund të kryen po ashtu aksione ilegale qe mund të çojnë deri te vdekja. Ish-drejtori tregoj qe secili agjent është i njoftuar mbi faktin qe shërbimi posedon një dosje për secilin.

Sipas Siramy-së, agjenti operativ dhe përfaqësues i shërbimit qe kontaktoj Hashim Thacin ishte Arnaud Danjean, një (ish)agjent i DGSE-së i konvertuar në politikan (mediokër) në partinë franceze UMP. Ushtroj një mandat deputeti në parlamentin europian pasi dështoj të siguroj një ulëse deputeti gjatë zgjedhjeve parlamentare në Francë. Zotërues i gjuhës serbe por jo edhe i gjuhës shqipe dhe i martuar me Jovana Marijanoviq, ka qenë në qendër të një polemike me gazetarin francez Jean Arnaud Derens lidhur me një artikull « Kosova, një vrimë e zezë në Europë», në të cilin autori Derens mundohet (sipas meje) ta paraqet shtetin e Kosovës si një shtet paraprakishtë i paaftë për vetëqeverisje dhe i paradispozuar për lidhje me krimin dhe me mafinë. Por ky shkrim sjellë po ashtu informata interesante po edhe qesharake mbi lidhjen Thaci-DGSE. Sipas Derens, Arnaud Danjean kishte « lidhje të mëhershme me grupin e Thacit » dhe qe kontakti ishte vendosur shumë më herët sesa gjatë mbajtjës së konferencës në Rambujë. Gazetari shkruan qe agjenti francez dhe struktura të sigurisë franceze si DGSE, DST dhe shërbimi i kundërzbulimit ushtarak francez, kanë favorizuar fraksionin e Thacit karshi fraksionëve tjera politike dhe ushtarake shqiptare dhe kishin punuar në drejtim të faktorizimit të klanit të Thacit para qarqeve vendimarrëse anglosaksone. Ana qesharake e shkrimit të gazetarit mbetet qe (ish)agjenti ishte kujdesur po ashtu qe ti blinte rroba Hashim Thacit qe të duket i hijëshëm.

Këto informata dhe episodi i blerjës së rrobave për Thacin janë mohuar kategorikisht nga ana e agjentit. Sipas tij, zëdhënsi i Madeleine Albright, James Rubin dhe negociatori amerikan Christopher Hill ishin në kontakt të drejtpërdrejt dhe të mëhershme se DGSE-ja me Hashim Thacin. E habitshme, duke pas parasysh vështirësit qe ka hasur sekretarja amerikane e shtetit për të bindur Hashim Thacin të nënshkruante marrëveshjen qe ti hapte rrugë NATO-së për të bombarduar Jugosllavinë, siç dëshmon në librin e saj « Madam Secretary :a memoir ». Mbetet misterioze akoma sot se kush ose çka e shtyri drejtorin e drejtorisë politike të UCK-së të vononte për shumë javë fillimin e fushatës së bombardimit kundër Jugosllavisë dhe ti mundësonte hapsirë kohore forcave të Millosheviqit për tu ripozicionuar, për tu përforcuar me forca shtesë dhe për të përshkallzuar dhunën sistematike kundër popullit të Kosovës. Analistë dhe historianë të shumtë janë munduar (në mënyrë fanteziste) të shpjegojnë këtë papërgjgësi si këmbëgulësi e Adem Demacit për refuzimin e marrëveshjës, injoranca e Hashim Thacit ose edhe kundërshtia e komandantëve në Kosovë, por pa ofruar ndonjë përgjigjë serioze mbi shkaqet reale qe kanë shtyrë Hashim Thacin të vononte fillim e fushatës ajrore kundër Jugosllavisë. Ndërsa akter të kohës dyshojnë qe zvarritja mund të ketë qenë orkestrim i DGSE. Murat Jashari akuzoj rëndë në një letër pubike anëtarët të SHP të UCK-së qe Kadri Veseli kishte takuar në kështjellë ,nën ndërmjetësmin e Xavier Bout de Marnac, atërhere shef i drejtorisë së operacionëve në DGSE, shefin e UDB-së Frenki Simatoviç. Tashmë më është e njohur qe ka qenë e nevojshme ndërhyrja personale e Madeleine Albright për të parandaluar vëllavrasjen brendashqiptare dhe realizimin e planit famëkeq jugosllav i koduar me emrin« Barzan »qe tashmë më, veç kishte filluar së implementuari me vrasjet e anëtarëve të fraksionëve të ndryshme ushtarake si Ahmet Krasniqi, Ali Uka, Ilir Konushevci duke vazhduar edhe pas fillim të fushatës ajrore me vrasjën e kuadro të LPK-së, si Behajdin Allaqi, etj . Amerikanët kanë qenë tejet të interesuar qe pala shqiptare të ketë unitet ushtarak dhe politik si parakusht vendimtar për suksesin e konferencës të paqjës për ti hapur rrugë ndërhyrjës ndërkombëtare.
Zvarritja e fillimit të bombardimit është një historie e gjatë. Ajo fillon në tetor të vitit 1998 kur Pierre-Henri Brunel, major i ushtrisë franceze dhe pjesëtare i DGSE, arrinë të nxjerrë skicët për caqët e sulmit të NATO-së dhe ja dorëzon gjeneral-majorit serb, Jovan Milanoviq-it. Sipas Milanoviq-it, NATO-ja kishte marrë vendim me 12 ose 13 tetor 1998 për fillim e fushatës ajrore kundër Jugosllavisë. Falë skicëve, ushtria jugosllave arriti të vonoj për shumë muaj ndërhyrjen ndërkombëtare duke ripozicionuar forcat e saja. Hashim Thaci do ta vononte (me vetëdije ose pavetëdije) për vetëm disa javë. Kjo konferencë mban në veti edhe shumë enigma të pasqaruara si përzgjedhja e qytetit të Rambujes për mbajtjën e konferencës dhe jo të Vjenës.

E vetmja çeshtje e sqaruar në këtë tragjedi që mban një anë komike është padyshim blerja e rrobave . Përgjigja gjindet në një bashkbisedimi në rrjetet sociale mes Billal Sherifit, anëtar i partisë opozitare NISMA, dhe Ibrahim Kelmendit, anëtar (dhe i vetëshpallur themelues) i LPK-së, gjatë të cilës Sherifi ja rikujton Kelmendit qe është po ky i fundit qe është kujdesur qe Thaci të ketë rroba më të përshtatshëme sepse, sipas Kelmendit , « me kto tesha nuk është mire me u taku me burrshtetas tjerë. » Kjo ishte për anën qesharake. Ti kthehemi anës serioze sepse lidhjet e Thacit me DGSE nuk ndalen vetëm ndër murët e shumët e kështjellës së Rambujes por shkojnë deri në Malet e Berishës.

Sipas eprorit të lartë i G2 të UÇK-së dhe ish pjesëtari i SHIK-ut Naim Miftari, gjashtë agjent ushtarak të shërbimit sekret francez janë vendosur pranë Shtabit të Përgjithshëm të UCK-së duke u paraqitur me emra të rrejshëm si parashutista të Ushtrisë britanike pesëdhjetë ditë para përfundimit të luftës. Dhe këto lidhje vazdhojnë edhe pas lufte në vitin 1999 pranë urës Ibrit në Mitrovicës ku Hashim Thaci sillet me makinë diplomatike ushtarake franceze për të qetësuar mijëra shqiptarë të revoltuar ndaj ndarjës së qytetit nga KFOR-i francez (me ndihmën e Thacit). Lidhja kulmoj me ndërhyrjen e Xavier Bou de Barnac në cilësinë e shefit të EULEX pranë prokurorëve të misionit europian për të pushuar hetimet ndaj Azem Sylës pak para hapjës së gjykimit Bllaca 4. Sot mbesin tejet enigmatike shkaqet qe mund të kenë shtyrë një zyrtar diplomatik francez të ndërhynte në drejtësinë kosovare për të shpëtuar nga ndjekja penale një individë qe dyshohet të ketë urdhëruar vrasje politke, përvetësuar qindra mijëra franga zvicerane ndihmë sociale dhe i diagnostifikuar me probleme shëndetësore të llojt psiqik. Raste të tilla janë të shumta. Sipas Miftarit, këshilltari politik i Bout de Marnhac dhe ish-agjenti i DGSE, Romuald Pichard, dyshohet për lidhjet të afërat me kreun e SHIK-ut dhe me politikan të fuqishëm kosovar. Dyshohet po ashtu qe të ketë bashk-orkestruar me prokurorën e EULEX-it, Isabelle Arnal, procesin gjyqësor kundër Fatmir Limaj, duke eliminuar politikishtë, të vetmin konkurrent serioz të Hashim Thacit brenda PDK-së.

Katër vite pas shfaqjës së dokumentarit « Shërbimi sekret: Republika që vepron nën hije », Hashim Thaci është ministër i jashtëm dhe ëndërron të bëhet president shteti. Pas dy mandate në krye të qeverisë, arritjet e tij politike janë të hidhura dhe të pakta. Perveç asfaltimit të rrugëve të Kosovës të shoqëruar me skandale të shumta korrupsioni, Kosova nuk e ka shijuar një të mirë dhe nje javë pa skandale që tetë vite : Privatizimet mafioze dhe falja e asetëve më të rëndësishëm ekonomike ; vjedhja industriale e votave në vitin 2010 dhe krijmi i një qeverie jo legjitime ; skandalet e njëpasnjëshme në Ministrinë e Punëve te Brendshme me pasaportat, thirrjet politike të Hashim thacit në vitin 2010 për zgjidhje kreative për veriun ; dështimi i parapërgatitur i ndërhyrjës në veri me qëllim të hapjës së bisedimëve mbi statusin poltik të veriut ; vjedhja e dhomës të dëshmive nga struktura të involvuara në krime politike dhe ekonomike te pasluftës ; (Vetë)vrasja e Dino Asanaj ; marrëveshjet e rrëzikshme e prillit 2013 dhe gushtit 2015 ; vendosja e fusnotës ; skandali i përgjimëve, etj. Do ti kursej lexuesit mbi performancat e Hashim Thacit në opozitë gjatë periudhës 1999-2007 shpesh here të shoqëruar me tregime morbide si vrasjet politike, kidnapime dhe organizim trazirash. Në cilësinë e ministrit të punëve të jashtme, do bëhet kryepërgjegjësi për dështimin e anëtarsimit të Kosovës në UNESKO dhe faljën e mijëra hektarëve toke shtetit malazez. Në dhjetor 2015, gjykata kushtetueses rrëxoj marrëveshjën mbi asosiacionit qe u munduan të kontrabandojnë Isa Mustafa dhe Hashim Thaci. Marrëveshja shkel 23 nene të Kushtetutës. Në muajn janar, ambasadori britanik O’Coneil siguroj opinion publik qe bashkësia ndërkombëtare nuk i ka sugjeruar ose imponuar qeverisë marrëveshjen e gushtit 2015. Kjo deklarate faktoj qe presioni ndërkombëtar për arritjen e marrëveshje ishte një mit i ndërtuar nga Hashim Thaci dhe vartësit e tij për të arsyetuar lëshimet ilegale dhe irracionale ndaj Serbisë para opinionit publik, dhe qe bashkesia nërkombëtare nuk ka asnjë përgjegjësi në këtë skandal.

Hashim Thaci është poashtu i dyshuar për kryerjen e krimëve monstruoze dhe rrezikon të përfundon para drejtësisë ndërkombëtare brenda pak muaj. Do ishte fatale për Kosovën dhe imazhin e saj qe në krye të saj të ketë një njeri qe ka rrezikuar intergritetin territorial të vendit dhe qe mund te prangoset dhe të përfundon në gjykatë. Gjatë dokumentarit« Shërbimi sekret: Republika që vepron nën hije », Hashim Thaci rrëfej se si lidhja e tij me shërbimin sekret francez i ka kontribuar Kosovës. Nuk ka asnjë fije dyshimi qe karreria dhe klani politik i Thacit mund të kenë përfituar në një mënyr ose një tjetër nga kjo lidhje (e dyshimtë) por jo edhe Kosova dhe imazhi i saj.

Me 4 janar 2016, gazeta Zëri njoftoj opinion publik se numri i vizitorëve në kompleksin memorial në Prekaz ka kaluar njëmbëdhjetë milion . Familja Jashari përfaqëson një institucion moral për Shqiptarët kudo qe janë. Dyert e shtëpisë e asaj familje janë të hapur për të gjithë. Nuk e di se sa është distanca mes Brojës dhe Prekazit por nuk besoj qe i ndanë më shumë se dhjetë kilometra. Sot Hashim Thaci dhe klika e tij janë të vetmit persona në krejt rrozullin tokësor qe e kanë të ndaluar zyrtarisht hyrjën në kullën e Jasharajve.

Burim :

-Trésor englouti de la DGSE (Journal du dimanche, 1er août 2010)
-L’epsion qui parlait trop devant le tribunal (Le Monde, 08.06.2012)
-Vengeance d’Etat au tribunal contre le “Mister Q” de la DGSE (MEDIAPART, 31/07/2015)
-Murat Jashari: 510 pyetje për Xhavit Halitin
-Kosovo, un trou noir dans l’Europe (Jean Arnaud Dérens, 29 juillet 2012)
-Hashim thaci nuk është spuin francez ( Epoka e re, 29 janar 2016)
-Profili facebook Maurice Dufresse, alias Pierre Siramy
-Profili facebook de Naim Miftari

foto e Bashkësia e Degëve të PSHDK, Zvicër
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...