Published On: 18 Shkurt, 2016

Heshtje, fyerje e kërcënime për krimin e të tjerëve, vrasja e Xhemail Mustafës

Gjergj Kabashi

Pjesa e rrëfimit tim për krimin e rëndë të vrasjes së gazetarit Xhemail Mustafa, i tradhëtuar e lënë “në baltë” nga të vetquajturit “gazetarë”, pseudointelektual të tjerë dhe policë kriminel që vetën kane pasur dëshirë ta quanin “polici e fshehtë”, tashmë po e bënë jetën e tyre publike.

Informata e dhënë për një krim që njëherit më ka goditur edhe mua, u prit në heshtje e befasi të madhe në botën e informimit shqip që është jashtë kontrollit të mediave shtetërore në Kosovë, që vetën kan dëshirë ta quajnë të pavarura. Me gjithë faktin se u duk si rrufe nga qielli i kthjellët, pesha e rëndë e këtij krimi, pasojat dhe porositë mizore ndaj meje e të tjerëve nuk më kan lënë të qetë për asnjë çast, përderisa vendosa definitivisht që ta largoja këtë barrë të rëndë e të panevojshme nga shpirti ime,të clirohesha prej saj.

Tashmë kur konsideroj që kam nisur rrefimin tim për këtë krim që e mundon opinionin publik të Kosovës dhe atë shqiptarë në përgjithësi, sic ndodhë, rëndom, kur kriminelet e sherbimeve sekrete implikohen në sherre, intriga e vrasje. Për dallim nga kombet e tjera në Gadishullin Ballkanik, që kryesisht janë të njohur për krime ndaj të tjerëve, kryesisht jashtë etnive që u përkasin, kriminele të caktuar shqiptar,janë të njohur vetëm për krime e veprimtari mizore ndaj të vetëve, ndaj njerëzve të popullit që i përkasin.

Rrejnë qëllimisht të gjithë ata që përsërisin se Xhemail Mustafën e ka vra UDB-a. Jo jo, Xhemail Mustafën e ka vra si-UDB-a shqipfolëse e kompleksuar me të kaluarën e vet të shpifur;e kan vra pseudointelektualët e “afërt” nga beteja e provokimit të kotë të fshehur pas e-mailit bujarbukoshi@yahoo.com, pra e kan vra policët e gënjeshtërt e shpirtzinj, duke dashur, ashtu, “tua pikun” atyre nga partia që e kan konsideruar kundërshtare, duke ua lënë barrë në ndëregjegje atyre që i kishin provokuar, duke i synuar të më provokonin mua dhe jo vetëm mua.

Duke qenë i pranishëm më shumë se sa shumë gazetarë të tjerë në terren për pothuaj njëzet vite në Kosovë e më gjerë në rajon, jeta në profesion dhe kalimi nëpër atë jetë të munduar të Kosovës së pushtuar, më ka mësuar shumë gjëra që gazetarët byrokrat nuk kan pasur mundësi ti mësonin. Se, ndryshe është të jeshë atje ku ndodhin ngjarjet, ku zhvillohet jeta, të takohesh, të dëgjosh e të mbledhësh fakte e dëshmi nga jeta e, krejt ndryshe, të dëgjosh nga largësia, ulur në në zyre…

Ajo që më ka befasuar gjatë gjithë kësaj kohe përderisa më në fund vendosi të flasë për një ngjarje të hidhur që e kisha të ndryrë në shpirtin tim qe 14 vite, është qëndrimi i gazetarëve e “gazetarëve”. Qëkur ia nisa të shkruaj,qëndrimi i tyre është i tërhequr,hezitues,oportun dhe pritës nga une në kuptimin e pritjes për t’ua kallxue emrat e të involvuarve në provokimin e tillë. Kjo është një mendësi e njohur ndër ne,e formuar ndër vitet e gjata të pushtimeve,por e cila vazhdon të jetë e pandryshuar edhe pas clirimit të vendit. Disa shqiptarëve njeriu duhet tua bartë drutë,t’ua shkurtojë dhe në fund edhe t’ua ndezë zjarrin! Dhe ata,prapë mund të mbetën të pakënaqur… Kjo është mendësi tepër e cuditshme dhe flet njëherit për mungesën e emancipimit kulturor e kombëtar dhe cka është më e keqja largimit nga traditat,zakonet dhe virtytet e njohura shqiptare, kur njeriu i ynë ,në asnjë rast se ka lenë vetëm njeriun në nevojë. Sado që nuk e kam kërkuar, mund të them se nuk vërej asnjë solidaritet qoftë njerëzor,apo profesional nga ana e tyre,sado që une nuk i jam nisur rrugës për të rrëfyer duke u bazuar në solidaritetin e të tjerëve. Jam bazuar vetëm në vetën time,në të dhënat që disponoj dhe vendosmërinë time që kësaj pune ti shkohet deri në fund pa marrë parasysh a kuptohem a keqkuptohet nga të tjerët. Por, gazetarët dhe “gazetarët” nga Kosova duhet ta dijnë një gjë se qëkur e vranë Xhemail Mustafën,vit për vit e kohë pas kohe, e kan lodhur opinionin publik te vendit duke përmendur fraza bajate për vrasjen e tij,e duke mos ditur apo duke mos dashur kurrë që të thellohen në “enigmën” e një vrasjeje të rëndë e me porosi edhe më mizore për shoqërinë e Kosovës. Përderisa ata që njihen si gazetarë profesioniste u treguan të pazëshëm për arsyet që ata i dijnë e të cilat së paku mund të jenë profesionale,përkrahja e të tjerëve,në vecanti nga mediat sociale si facebook është e jashtëzakonshme, trimëruese e gjithnjë në favor të asaj që kam rrëfye për një krim. Të tjerë kan rifilluar të më fyejnë e kërcënojnë, por atyre nuk ua jap rëndësinë që ata kerkojnë t’ua jap sado që i vëzhgojë me vëmendje dhe e percjell se nga kush vijnë ato.

Pas lajmërimit tim une shpresoj se të gjithë të involvuarit që e dij nuk janë pakët,-ata kan qenë të zgjedhur nga shtabi intrigant policor për të qenë “konspirativ”…,kan filluar të lajmërohen në Policinë e Kosovës për ti shpjeguar arsyet e tyre pse ishin të kycur në provokimin e tillë dhe pse mua duhej të më jipej mesazhi i kotësisë së punës sime të deriatëhershme në Kosovë,pse duhej nëncmuar gazetaria ime, përpjekjet e mia për formimin e opinionit publik,veprimtaria ime intelektuale në përgjithësi deri në atë kohe?

Pse duhej të nëncmohesha?

Pse u hesht,pastaj,për vrasjen e Xhemail Mustafës?

Pse u hesht kaq gjatë e me kaq këmbëngulje?

Pse vazhdon heshtja edhe sot?

Të mësuar nga koha e artë e UDB-ës së Kosovës,nga mësuesit e tyre dhe pseudointelektualët që i mbështesnin, edhe “vrasësit e bashkuar” të Xhemail Mustafës, këta “kopilat” të “srpskih vremena”, deshtën të ma lenin kufomën e mikut e kolegut tim,tek këmbët, thuajse vrasja kishte të bënte me mua.

Jo,si-UDB-ash,jo!

Ia pafshit sherrin mendjes suaj të keqe,natyrës suar kriminele.

Ia pafshit sherrin gjuhëhelmtës suaj udbashe,hamshorllëkut tuaj që edhe kur i vrisni njerëzit që su kan bërë asgjë,që kan qenë ma të mirë se ju,më të zgjuar e më njerëzor,vazhdoni me poshtërsitë tuaja.

Të jeshë i mashtruar është normale se mashtrimi ndodhë në jetë,por të jeshë kriminele apo të heshtësh kaq gjatë për krimin nuk është normale.

Njerëzit tanë që e kan përfaqësuar atë që njihet si traditë e mirëfilltë shqiptare, kan thënë që kur nuk mund të ndihmosh,mos pengo…

Personalisht askujt nuk i kam kërkuar e as që i kërkoj ndihmë, por më dhemb në shpirt kur njerëz që i njoh flasin fjale e gjuajnë mendime që nuk janë të përputhshme me të menduarit bashkëkohor, me të drejtën zakonore e as me shtetin e së drejtës. Cdo gjë që është e ndërlidhur me lajmërimin tim është e llogaritur deri në imtësi prej meje,andaj ketu keshillimet e panevojshme nuk më hyjnë në punë sidomos jo nga ata që sado që të jenë të ditur, ashtu sikur që edhe janë sipas mendimit tim,nuk kan të drejtë t’ia teprojnë për gjërat që vet ata nuk i kan përjetuar. Une e kam perjtuar provokimin dhe jam une që e kam dosjen e atyre poshtërakëve,e jo të tjerët.

Nuk është fare lehtë kur ta vrasin shokun si të ishte kafshe rruge,kur e lanë një grua pa burrë,fëmijët pa prind e, pastaj, të klithin,udbce: “O vec nta dhaqa gruen o Bajram…”.

Apo kur pak më vonë ta sjellin vëllain buzë vdekjes,vetëm pse ka qenë “naiv” dhe nuk ka ditur se si tu përshtatet sjelljes së hordhive…

Grate e mjera shqiptare i kan dhënë ata që kan punuar për UDB-ën,kjo është shkolla e tyre…

Mendimi im është krejt një popull është zënë në konfliktin ndërudbash dhe le të dihet mirë se gazetari edhe mund të gaboj si kan gabuar disa aty pa fajin e tyre, por e them me bindje të plotë se kurrë një gazetar i vërtetë nuk i bëne sherre,intriga,provokime a ngacmime te ndryshme kolegut të vet, ashtu sic jam i bindur se masa e madhe e luftëtarëve të njëmendt të Kosovës kurrë një të keqe askujt nuk ia kan ba,se trimat nuk bajnë vepra të shëmtuara. E njëjta gjë vlenë edhe për të thush të gjithë ata të rinj që kan punuar për shërbimet e fshehta partiake të LDK e PDK,shumë vite pas luftës.

Të këqinjtë gjithmonë janë pak por indiferenca e përgjithshme ndaj së keqës, i bënë ata që të duken të shumtë, cka do të thotë se fajet janë tonat përderisa lejojmë të jetojmë të nënshtruar prej krimit e krimeve të tilla.

Pasi kisha ardhur me familjen për vizitë në Kosovë në vitin 2007, një mik më kishte aranzhuar një intervistë të shkurtër në “Mirëmëngjes Kosovë” të RTK-së. E them me bindje të plotë se pas paralajmërimit të bisedës së shkurtër me mua,ndodhi dicka që edhe të tjerët më kan thënë se nuk ndodhë…, duke pritur fillimin e asaj bisede të zorit ma shumë se gjusmë ore?!. Ndjehesha i dëshpëruar dhe i prekur, pasi dukej qartë që Dikushi kishte intervenuar, keshtu që biseda ime ishte një bisedë e një të padëshiruari. Të padëshiruari në vendin e vet,për të cilin kishte dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm në kohë shumë të vështira … Pas asaj bisede që do të mbetët biseda me e vështirë e jetës sime, u takova me disa miqë në restorantin e jashtëm të Grand-it, në mesin e të cilëve edhe me poetin Merxhan Avdyli. Nuk besoj qe kishin kaluar as dhjetë minuta nga ndeja jonë e përbashkët, kur ne drejtimin tonë erdhi një djal realtivisht në moshë te re,bjond. Aty ai nisi e ma citoj një mendim që e paskësh mësue përmendësh nga “bashkëbisedimi” i dikurshëm me “bujarbukoshasit”.Merre me mend! Pasi ia ktheva:”Ashtu disi!”,më tha: “Ban dicka…,pasi je atje…”

Citimi i dhimbshëm që ma përkujtoj qëllimisht ai zotëri me atë qasje tejet inteligjente, që pothuaj nuk e vërejtën as ata me të cilët isha ulur e kuvendonim përpara Grand-it,e të tjera të ngjashme.., më kan shty e nxitë të mendoja shumë rreth natyrës ogurzezë të atij provokimi që i isha nënshtruar une e të tjerët dikur. Shihej qartë se ai ishte nga shërbimi partiak i LDK i cili ne bazë të atij citimi,paskësh menduar shumë dhe me të drejtë për arsyet,shkaqet dhe pasojat e provokimit të tillë dhe me aq pak fjale aty-për aty,më tregoj se faj është tjetërkund dhe i shkaktuar nga tjetërkush.

PS!Të gjithë ata që gabimisht presin më shumë prej meje,kisha për ti lutur që tash e tutje të presin pak më shumë prej atyre që janë të implikuar në provokimin e tillë. E,ata ,nuk janë pak! Une nuk e kam ndërmend të iku kurrkund dhe në cdo moment kur të tjerët i japin apo detyrohen ti japin faktet e dëshmitë se përse ka ndodhur provokimi i tillë, do të ofroj cdo të dhënë tjetër qe e dij për rastin.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...