Published On: 12 Prill, 2016

Helenizimi i jugut të Shqipërisë ka qenë dhe është konstant!

 

Kjo është një tabelë përmbledhëse që Greqia e ka përdorur në Konferencën e Paqes 1919 kundër Shqipërisë për aneksimin e tokave shqiptare.

Si sebep kanë zënë shkollat fetare greke të përhapura në gjithë territorin shqiptar.

Këto shkolla janë hapur në kohën kur këto vise ishin nën perandorinë osmane. Dhe se grekët kishin mundur të merrnin prej Portës së Lartë Ok për hapjen e shkollave të tyre në Jug.

Shqiptarët deri me 1908 nuk kanë pasur mundësi të siguronin leje për shkolla shqipe.
Me shumë mund u arrit leja për Normalen e Elbasanit dhe u arrit të mbahej Kongresi i ABC-së me 1908.

Kur grekët ishin aq fanatik kundër osmanëve që mundohen ta paraqesin veten, si është e mundur që kishin këto përparësi në provincat osmane me hap shkolla greke dhe shqiptarët Jo.

Janullatosi dhe politika e 25 vjetëve të fundit nuk i hiqet asnjë presje po asaj të 100 vjetëve më parë.

Qyteti i Margaritit në Vitin 1908 kishte pasur diku tek 10.000 banor, po në dokumentat e tyre figuronin Shqiptar diku tek mbi 8000 vetë, grekë as 1.500 vet.
Këtu shohim në këtë tabël se paskan pas plotë 30 shkolla greke!

Kishat e Janullatosit mbin kudo, ato kanë një prapavijë, kush e di mirë historinë e përplasjeve greko shqiptare mund ta di dinë se ku të  shpie kjo!

Ndërkohë dhe KM po don me fut arsimin fetar nëpër shkolla?

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...