Published On: 3 Tetor, 2016

Hebreu Mosha Pijade: Republika është zgjidhja për Kosovën e skllavëruar dhe kolonizuar nga serbët dhe malazezët (DOKUMENT)

 • B) Imperializmi serb e ka hedhur këtë rajon në pozitë të kolonisë pa zgjidhur asnjë nga problemet themelore të rajonit.
 • Gazeta serbe “Danas” ka publikuar një dokument, që ruhet në arkivat e Komitetit Qendror të Komunistëve të Jugosllavisë, të përgatitur nga Mosa Pijade, zyrtar i lartë komunist dhe bashkëpunëtor i Titos. Pijade, i cili është me origjinë hebreje, kishte përgatitur “Tezat për çështjet kombëtare”, të cilat do t’i shpaloste për Konferencën e Pestë të Partisë Komuniste të Jugosllavisë. Në këtë dokument të vitit ’40, ai kishte folur për gjendjen në Kosovë duke përmendur kolonizimin dhe “skllavërinë e njëmendët të popullatës shqiptare” nga pushteti serb dhe malazez. Pijade kishte dhënë edhe zgjidhjen duke propozuar një Republikë për Kosovën, shkruan Gazeta “Express”.
 • Tentimet e borgjezisë serbomadhe që ta “nacionalizojë” Kosovën (në vitet ‘20 dhe ’30 të shekullit XX, v.j.) solli në njërën anë deri te përpjekjet që popullata shqiptare (arnaute) mundësisht të dëbohet tej kufirit, kurse popullata turke myslimane të detyrohet që pronat e veta t’i shesë sa më lirë dhe të shpërngulet në Turqi, kurse në anën tjetër që sa më shumë të forcohet aparati i shtypjes në atë rajon. (…) Me siguri askund në Jugosllavi pas luftës (mendohet për Luftën I Botërore, v.j.) nuk ka ekzistuar një terror më i tmerrshëm mbi masat nga ai që është ushtruar në Kosovë (djegie e fshatrave të tërë, dërgimi i njësive të mëdha në fshatra me qëndrim të gjatë në kurriz të fshatarëve, vrasje e personaliteteve të shquar), shkruan Gazeta Express.Kështu mes tjerash shkruan njëri nga personalitetet më të shquara të luftës antifashiste dhe ideolog i partisë komuniste jugosllave, Mosha Pijade, në një dokument të vitit 1940, si pjesë e “Tezave për çështjen kombëtare”, të cilin e publikoi gazeta serbe “Danas”.

  Pas përshkrimit të hollësishëm të gjendjes në Kosovë, e cila është kolonizuar me serbë dhe malazezë, Pijade konkludon se “nën pushtetin serb pjesa më e madhe e popullatës së Kosovës është gjendur në skllavëri të njëmendtë koloniale”.

  Në dokumentin në fjalë, të gjetur në Arkivin e Jugosllavisë, Fondi i Komitetit Qendror të Lidhjes Komuniste të Jugosllavisë, me sinjaturën 1940/14-12, jepet edhe një historik i rebelimit dhe kryengritjeve shqiptare, si dhe lëvizjeve kaçake në Kosovë në vitet ’20 të shekullit të kaluar. Mes tjerash, theksohet përkrahja e popullatës për Komitetin e Kosovës të Hasan Prishtinës dhe Bajram Currit dhe luftës së tyre për bashkim me Shqipërinë.

  Dokumenti, i shkruar me makinë shkrimi me rreshta të dendur në rreth dy faqe, përmbyllet me këto konkluza:

  a)      Kosova përbën mozaik të ndërlikuar të pakicave nacionale dhe grupeve etnike të ndryshme.

  b)      B) Imperializmi serb e ka hedhur këtë rajon në pozitë të kolonisë pa zgjidhur asnjë nga problemet themelore të rajonit.

  c)       Çështja kombëtare e Kosovës në bazë është çështje e arnautëve, turqve, myslimanëve sllovenë dhe grupeve më të vogla (magjup, ciganë, kucovllahë)

  d)      Koncepti i Shqipërisë së madhe nuk do të thotë zgjidhje për atë problem, por vetëm vendosje të imperializmit shqiptar respektivisht italian në vend të atij serb (…) Zgjidhja e lëvizjes kombëtare edhe këtu mund të arrihet me formimin e republikës së lirë punëtore-fshatare të Kosovës me anë të rrënimit revolucionar të regjimit fashist-imperialist.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...