Published On: 21 Shtator, 2016

Hashim Thaçi, ministrit Ahmet Krasniqi: “Shumë shpejt do ta përfundoj misionin me ty”! 18 vjet nga vrasja e shekullit

Kolonel Ahmet Krasniqi Ministër i Mbrojtjes i Republikës së Kosovës dhe i parë i luftës është figurë komplete shumëdimensionale emblematike shoqërore dhe ushtarake, prononcim për filmin-dokumentar mbi veprimtarinë e këtij strategu ushtarak.

 Image result for nazif ramabaja

Shkruan: Major Nazif Ramabaja

 

Kolonel Ahmet Krasniqi është figurë komplete shumëdimenzionale emblematike shoqërore dhe ushtarake, e cila duhet të zbërthehet në pjesë të imta për ta njohur për së afërmi veprimtarinë e tij patriotike dhe ushtarake për të ndriçuar fort e mirë që nga mosha e re deri te shuarja e jetës (nga bandat e majta kriminale me ndihmën dhe dijeninë e SHIK-ut) në vrullin më të madh të veprimtarisë atdhetare, ushtarako-luftarake dhe kombëtare.

Nëse e vlerësojmë si figurë shoqërore me tiparet dhe virtytet e tija mund të them se ishte një njeri i urtë me qëndrim të qartë dhe konstant dinte se çka donte dhe dëshironte. I qetë fjalë pak, por punëtor i vyer ushtarak profesionist dhe atdhetar.

Në rrafshin profesional ushtarak i takon të krahasohet apo vlerësohet si një Klauzeviq shqiptar apo si një Sun Tzu-në i kohës sonë moderne për nga elaborimi, planifikimi, vlerësimi, përgatitja, njoftimi dhe kërkesa për një luftë të armatosur dhe organizuar, të cilën ia dërgoi institucioneve shtetërore si në Kosovë ashtu edhe në shtetin amë në fillim të vitit 1997. Këtu vërehet largpamësia dhe profesionalizmi i tij për liri, çlirim dhe demokraci me vetorganizim dhe orientim pro-perëndimor, duke i njohur institucionet e Republikës së Kosovës, Presidentin historik dhe komandantin suprem të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës Dr. Ibrahim Rugova, Qeverinë dhe Parlamentin.

S´íshte rastësi që kolonel Ahmet Krasniqi u propozua dhe me pëlqim unanim të koordinatorëve ushtarak në perëndim në Zvicër, Gjermani, Kroaci, Suedi etj., ishte përzgjedhur si ushtaraku më i kompletuar për ta udhëhequr luftën çlirimtare në kuadër të institucioneve të Republikës së Kosovës sepse përveç që kishte të kryer akademinë ushtarake të këmbësorisë, ai kishte të kryer edhe akademinë komanduese shtabore dhe kjo e bënte më komplet, më profesional dhe më të përshtatshëm si eprorin e duhur në pozitë të tillë, udhëheqës i të gjithë eprorëve në Ministrinë e Mbrojtjes të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës në të cilën pozitë e emëroi Bukoshi fillimisht si ushtrues detyre.

I vetëdijshëm për mospajtimet që ekzistonin në atë kohë si në rrafshin politikë ashtu edhe në atë të grupeve të para guerile dhe strukturave mbrojtëse në kuadër të qeverisë së Kosovës, gjegjësisht Ministrisë së Mbrojtjes, zbulimi, përndjekja burgosja dhe detyrimi që të largohen nga Kosova, masakrës së Jasharajve dhe vrasjes së legjendës Adem Jasharit, e përshpejtoi punën dhe angazhimin e tij për ti takuar dhe koordinuar punët me të gjithë akterët e luftës çlirimtare.

Për këtë me ndihmën e Agim Mehmetit më vonë zëvendës Ministër i Mbrojtjes bëri hapat e parë për ta unifikuar faktorin ushtarak, kontaktoi Adem Demaçin dhe vendosën për një takim në mes tyre në Osllo të Norvegjisë më 21-23 maj të v. 1998, në të cilin takim isha edhe unë prezent me dy kolegë nga Suedia Avni Kastratin dhe Agimin, por jo në bisedime me përfaqësuesit e UÇK-së, por për tu parë, biseduar dhe bashkërenditur veprimet tona institucionale në të ardhmen nëpërmjet kolonel Ahmet Krasniqit.

Në këtë takim të Osllos për herë të parë kam parë dhe takuar kolonel Ahmet Krasniqin dhe Agim Mehmetin. Në një moment kolonel Ahmeti mu drejtua duke më thënë:

“Nazif shumë e ndiej vehten të lumtur. Në jetën time asnjëherë s’kam qenë i lumtur sikurse sot. Tash jam i gatshëm që të dërgoj armatim me helikopter në Drenicë. Pas kësaj marrëveshje Ushtria Çlirimtare e Kosovës do të jetë brumi i një ushtrie të ardhshme. Ne do ti operacionalizojmë veprimet. Së shpejti shihemi në Tiranë ku fillimisht do të vendosemi, pastaj në grupe do të marshojmë drejt frontit dhe do hyjmë në Kosovë. Ne do të jemi në gjendje gatishmërie të vendosur si kurrë më parë. Për çlirimin e Kosovës do të luftojmë deri në njeriun e fundit”.

Ishin fjalë rrëqethëse, por që në mua lan një përshtypje të papërshkrueshme, ngriti vendosshmërinë dhe moralin sa që menjëherë pas ndarjes nga ai takim fillova përgatitjet për tu takuar me Ahmetin, por tash e tutje në cilësinë e urdhërmarrësit dhe zbatimit të çdo urdhri dhe detyre që më parashtrohej.

Tentimi i Ministrit kol. Ahmet Krsniqit për ta bërë unifikimin e faktorit ushtarak dhe nëpërmes  unifikimit të këtij faktori ishte më lehtë që të unifikohej edhe faktori politik për arsye të njohura nga partnerët e bisedimeve në Osllo, por kjo nuk pati sukses dhe këtu fillon teposhtëza, ndërskamëza, rrahja me brryla deri te atentatet e kurdisura dhe vrasja e Ministrit të Mbrojtjes së Republikës së Kosovës kolonel Ahmet Krasniqit në mes të Tiranës.

I armatosur dhe i lumtur me arritjen e marrëveshjes së Osllos në mes Ahmet Krasniqit dhe Agim Mehmetit në njërën anë si përfaqësues të institucioneve të Republikës së Kosovës dhe Adem Demaçit e Xhavit Halitit në anën tjetër si përfaqësues të UÇK-së, bëjnë përgatitjet e shpejta, kontaktojnë kolonel Tahir Zemajn, Salih  Çekajn, koordinon punët për tu njoftuar eprorët tjerë dhe me një grup oficerësh zbarkon në TIRANË, vendosin shtabin dhe fillojnë hapjen e qendrave stërvitore në Viqidol, Papaj, Babinë e më vonë Kalimash, Kolsh e kështu me radhë për tu bërë përgatitjet e nevojshme për të hyrë në Kosovë.

Takimi im i dytë me kol. Ahmet Krasniqin ishte në shtabin suprem të Ministrisë së Mbrojtjes të FARK-ut në Tiranë më 12 qershor dhe mendimi i Ministrit që të qëndroj në Ministri si ekspert për Artileri, por që unë isha i përgatitur që nga udhëtimi im nga Skandinavia që të hyjë në Kosovë dhe  këtë qëndrim mbrojta edhe para kolonelit Krasniqi, i cili dy ditë më mbajti si thuhet “pengë” vjerrë duke dashur të më mbajë në ministri, e pastaj më tha: Po e vërej se je i vendosur. Nesër shkon një grup për në Tropojë, përgatitu dhe kur të mbërrijsh i lajmërohesh Tahir Zemajt në Papaj, gjegjësisht Viqidol.

Bëm përgatitjet intensive dhe formuam bërthamën e brigadave 131, 133 dhe 134 nën komandën e oficerit të shkathët dhe madhor kolonel Tahir Zemajt. Bëm betimin e brigadave më 21 qershor 98´. Ky ishte takimi i tretë me kol. Ahmet Krasniqin, duke ju drejtuar në emër të Shtabit Suprem të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës të rreshtuarve e përpara tij, dhamë betimin, ia dorëzon flamurin e luftës kol. Tahirit duke e urdhëruar që asnjëherë, kurrë të mos biente në duar të armikut, i cili flamur sot e asaj dite ruhet si simbol lufte dhe krenarie për mos të ra në duar të armikut sipas urdhrave të kolonel Ahmet Krasniqit. Flamuri ruhet në mbikëqyrje të anëtarëve të familjes Zemaj.

Gjatë kthimit për në Tiranë pas dhënies së betimit, i bëhet atentati i parë në të cilin shpëton Ministri kol. Ahmet Krasniqi.

Kontrollimet, çarmatosjet s’kanë të ndalur në drejtim të Ministrit Krasniqi dhe stafit të tij në Ministrinë e Mbrojtjes të Republikës së Kosovës, çarmatimi dhe marrja e pistoletës në Kukës, zhvendosja e vendbanimit, kontrollimi i objektit ku ishte i vendosur kol Ahmet Krasniqi, tri ditë para vrasjes dhe biseda mes dy përfaqësuesve të lartë të UÇK-së në hotelin Rogner për dy orë në të njëjtën ditë para se të vritej kolonel Krasniqi.

Mospajtimet s’kanë të ndalur, ngecja e armatimit, Beteja e Loxhës rezultoi e suksesshme në favor të forcave institucionale njësive operative të UÇK-së të komanduara nga Ministria e Mbrojtjes e Republikës së Kosovës FARK-ut,  më pas pason tërheqja për shkak të mungesës së armatimit dhe takimi i katërt dhe i fundit prapë me kol Ahmet Krasniqin në Tiranë më 20.09.1998 në një restorant në rrugën e Elbasanit po sa u takuam më tha:

“A u rrase luftë, ju kam shti ta kapni prushin pa ua dhënë mashën”. Me këtë aludonte për mos arritjen e armatimit superior dhe pengesat që ju bënë gjatë rrugës. Ju përgëzoj për operacionet e zhvilluara e posaçërisht për betejën e Loxhes. Atë ditë e bëra regjistrin e eprorëve ushtarak sipas urdhrit të kol. Ahmet Krasniqit të cilët do të avancohen në gradë më të lartë për suksesin e treguar gjatë operacioneve luftarake në Kosovë e posaçërisht në betejën e Loxhës, e cila ishte zhvilluar dhe përfunduar në favor dhe dobi të forcave tona.

Udhëtova për në Skandinavi, vizitë familjes me pëlqimin e Ministrit Ahmeti dhe arrestohem në Greqi konkretisht Athinë, ndërsa të nesërmen më 21 shtator dora e krimit e ekzekutoi në qendër të Tiranës Ministrin e Mbrojtjes të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës kolonel Ahmet Krasniqin në një atentat në të cilin shteti shqiptarë dhe qeveria e majtë e asaj kohë se bashku me SHIK-un kanë përgjegjësinë morale dhe kombëtare dhe qeveritë e një pas njëshme pas tyre, të cilat nuk gjetën kurajo që ta hulumtojnë dhe iniciojnë hetimet,  u bënë bashkëpërgjegjës të kësaj vrasje politike-makabre të shekullit.

Në takimin e tretë që kishim me përfaqësuesit e SHP UÇK-së dhe oficerëve të Ministrisë së Mbrojtjes të FARK-ut në shkollën e Bardhaniqit në një telefonatë nëpërmes telefonit satelitor në mes Ministrit të Mbrojtjes të Republikës së Kosovës, të FARK-ut kol. Ahmet Krasniqit dhe përfaqësuesit të drejtorisë politike të UÇK-së Hashim Thaçit, ky i fundit për shkak të mos pranimit të kolonel Ahmetit që ti sistemoj oficerët sipas qejfeve dhe kryeneçësisë së personave që thirreshin në emër të SHPUÇK-së, ku nuk dihej se kush ishte komandant i atij shtabi të vetëshpallur, Thaçi ju drejtua me këto fjalë kolonel Ahmetit: “Shumë shpejt do ta përfundoj misionin me ty”!

Tri javë pas këtij kërcënimi dhe fjalëve që i tha komandant “Breshka” Binak Gashi duke deklaruar po në atë takim të Bardhaniqit: “Ne do ta vrasim Ahmet Krasniqin. Unë e njof nga Kroacia ai është tradhtar”, u vra kol. Ahmet krasniqi Ministri i Mbrojtjes i Republikës së Kosovës në mes të Tiranës dhe sot e 18 vite s´është zbardhur kjo vrasje makabre me motive politike e cila s’ka mundur të ndodhë pa dijen e strukturave të majta politike dhe SHIK-ut të asaj kohe Fatos Klosit dhe fatosave tjerë.

Edhe pse shumë herë kem bërë apele dhe kërkesa të protokoluara dhe me fakte incizime, të cilat i posedojmë për kthimin e mbetjeve mortore në vendlindje, ende s’ka kurrfarë rezultati pozitiv. Për këtë sugjerojmë dhe apelojmë në organet dhe institucionet e dy shteteve Kosovë-Shqipëri që të zbardhet kjo vrasje politike dhe të ndriçohen të gjitha vrasjet tjera me këtë motiv dhe të bëhen përgatitjet për kthimin e mbetjeve mortore të kol. Ahmet Krasniqit dhe në këtë mënyrë të kryhet borxhi ndaj tij dhe familjes Krasniqi.

Përfund dua ti them edhe  këto fjalë:

Po të më pyesni se çka do të ndërrosh nga aktiviteti i yt ushtarak dhe politikë, përgjigjen do e gjeni në rreshtat në vijim:

Prapë do ta zgjidhsha të njëjtën rrugë të veprimit dhe angazhimit tim profesional në përkrahje të institucioneve shtetërore, të kem për komandant suprem të Forcave të Armatosura të Republikës së Kosovës ish presidentin historik dhe arkitektin e pavarësisë së Kosovës Dr.Ibrahim  Rugovën, Ministër të Mbrojtjes dhe varës i tij të isha i kolonel Ahmet Krasniqin dhe prapë do ndjeja kënaqësinë time t´isha zëvendës i ushtarakut madhor kolonel Tahir Zemajt.

17.04.20016

 

 

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. fery thotë:

  …ndoshta eshte kualifikim i rende per kete krahasim te Shqiperise me Bangladeshin qe e beni z.Baki por , kjo qe thoni per arrestimin e Fatos Klosit eshte me vend dhe duhet domosdo te ndodhe arrestimi i tij nese Shqiperia done te dele njiher e pergjithmone nga levozhga e kalbur pederasto-komuniste Eshte shume i indikative se ky hero i Kosoves qe sot ne emer te vrasjes se tije u shenua 17 vjetori i vrasjes se tij , ku prezent ishte edhe miku i tij i ngushte i luftes ne Kroaci dhe nji mik i madh i shqiptareve, z Drazhen Jurkoviq me bashkeshorten Ivanen, u vra tradhtisht me 1998 kurse nji ushtarak dhe atedhetar e patriot tjeter , po aq i afte sa edhe ministri i pare i mbrojtjes se Kosoves , kolonel Ahmet Krasniqi , u vra pase mbarimit te luftes ne Kosove dhe ky eshte komandant Drini ose kolonel Ekram Rexha.
  Qe te dy ,kolonel Ahmet Krasniqi dhe kolonel Ekrem Rexha -Drini , ishin profesionist te pashoq ne aktivitetet e tyre luftarake, qe te dy kishin luftuar ne Kroaci dhe Bosnje dhe ne aktivitetet e tyre kishin lene gjurme te pashlyeshme ne ushtrite dhe popullin kroat dhe boshnjak por , tradhtisht vriten nga dora qyqare dhe tradhtare ne Tirane dhe Prizren dhe , per cudi dorasit dhe urdherdhensit ende shetisin te lire ne Shqiperi dhe Kosove…?

  Përgjigjiuni
  Pelqej(6) Nuk Pelqej(0)
 2. Baki Ymeri thotë:

  Po qe se Qeveria e Edi Ramës nuk e arreston Fatos Klosin pas botimit të këtij shkrimi, Shqipëria nuk është Shqipëri por Bangladesh!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(9) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...