Published On: 30 Prill, 2016

Hasan Prishtina në Korrespondencën Shqiptare të Leo Freundlichut

Mes viteve të bujshme 1912-1914 ish-deputeti socialist austriak, Leo Freundlich, luajti një rol të rëndësishëm në informimin e opinionit europian mbi zhvillimet në Shqipëri dhe në trevat shqiptare që mbetën jashtë Shqipërisë, shkruan sot Koha Ditore.

Nga viti 1913 ai pothuaj çdo ditë mblodhi lajmet më të reja nga Ballkani dhe ia dërgoi një rrethi të zgjedhur. Këto lajme që Freundlich i quajti Korrespondenca Shqiptare shërbenin edhe si ndihmë orientuese për politikën e jashtme austro-hungareze. Edhe sot lajmet e Leo Freundlich ofrojnë pamje të re të ngjarjeve kritike në dhe rreth trevave të banuara me shqiptarë në prag të shpërthimit të Luftës së Parë Botërore. (Lajmet e Leo Freundlich i ka botuar si libër studiuesi Robert Elsie në vitin 2012: Die Albanische Korrespondenz [Korrespondenca Shqiptare]. Lajme agjencie nga kohërat e luftës. Qershor 1913 deri në gusht 1914. Shtëpia Botuese Oldenbourg München).

Korrespondenca Shqiptare e Leo Freundlich mund të quhet edhe agjencia e parë shqiptare e lajmeve. Aty gjenden deklarata ekskluzive të politikanëve të kohës si Ismail Qemali, Hasan Prishtina, Syrja Bej Vlora, Dervish Hima, Fan Noli etj.

Në opinionin shqiptar Leo Freundlich njihet me veprën e tij “Golgota e Shqipnisë”, publikuar në shqip nga Shtëpia Botuese Rrokullia. Lajmet e Korrespondencës Shqiptare të Leo Freundlich kanë një vlerë të madhe si burime autentike për zhvillimet në trevat shqiptare në Ballkan pas tërheqjes së Perandorisë Osmane dhe shpërthimit të luftërave ballkanike.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...