Published On: 25 Maj, 2016

Harta franceze e “Shqipërisë etnike”, shtrirja madhështore në Ballkan, para 150 vitesh (Foto)

Kjo është një hartë e vjetër franceze e dy shekujve më parë që dëshmon trojet shqiptare që banoheshin nga shqiptarët. Duke e krahasuar me hartën e sotme, për fat të keq shohim se shqiptarëve iu është rrëmbyer pjesa më e madhe e territoreve duke u copëzuar mes fqinjve.
Studiusi Artan Shkreli sjell këtë hartë e krijuar para Kongresit të Berlinit e realizuar nga francezi Lejean. Në skicimet e francezit, shihet se ‘Skipetares’ ishin pjesa më e madhe e territoreve, pikërisht ato me ngjyrë të verdhë.

“Pjese nga harta etnografike e vitit 1861, para Kongresit te Berlinit, realizuar nga frengu Lejean ( mos harrohet se francezet kishin aksesin me te madh ne territoret e Perandorine Osmane ate kohe, e per rrjedhoje kishin mundesi te mira per studimin etnografik te popujve dhe etnive qe e popullonin ate).
Do ishte kurioze, per efekt krahasimi, realizimi i nje harte te tille sot pas nje shekulli e gjysem, per te pare se si ka ndryshuar demografia me shfaqjen dhe konsolidimin e shteteve moderne ballkanike.
Me perjashtim te njollave sllave (gjelber) dhe vllehe (blu) Lejean shenon me 1861 si SKIPETARES pjesen tjeter (verdhe)”, shkruan Shkreli.

Me pwrjashtim të Kosovës, të dhënat tjera duken të besueshme shumë.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...