Published On: 10 Maj, 2016

Harmattan boton romanin e Rifat Haxhiajt, “CONFRONTATION” në gjuhën frënge

Konfrontimi5

Dje, editori nga Parisi, Harmattan botoi romanin e Rifat Haxhiajt, “CONFRONTATION” në gjuhën frënge.
Romani Confrontation (botimi në gjuhen shqipe: Jetë e Ndalur) shpalon historinë e një familje shqiptare në gjysmën e dytë të shekullit XX dhe përmes saj historinë e jetës në Kosovë. Një mërgimtar kosovar, Sinani i përballuar me persekutimin politik dhe social detyrohet të shkojë në mërgim, në Zvicër së bashku me gruan Mërveten, atje atyre u lindin dy vajza, Dafina dhe Meli. Mirëpo idila e një jete sadopak të durueshme prishet sakaç, pason një aksident në trafik dhe familja shuhet, praktikisht mbetët në jetë vetëm vajza e madhe Dafina e cila qëllon të jetë në shkollë kur familja po udhëtonte me veturë.
Dafina e vetme detyrohet që të kthehet në Kosovë, që për të të përkujdesej axha, porse ajo këtu ndjen një ftohtësi, për më tepër një vrazhdësi ku jeta në rrethana shtypëse i kishte katandisur njerëzit. Axha i Dafinës punon në komitet, madje ai i uzurpon edhe pasurinë që Dafina do ta trshëgonte nga i ati. Sëkëndejmi Dafina si çdo e re bie në dashuri me një djalë që rastis të jetë bir i një të burgosuri politik dhe kjo rrethanë sikur e porositur ia vështirëson madje edhe ia pështiros jetën Dafinës.
Sëfundi ajo ballfaqohet me dhunë, shantazh, ftohtësi dhe përbuzje dhe vendos të ik te halla e saj në një qytet tjetër kosovar. Ndërkohë ajo lind frytin e dashurisë me Edin dhe e pagëzon Adi, të cilin e jep në birësim për një familje tjetër. Kurse larg saj Edi martohet me Aniten dhe u lindet vajza Diana. Pra, ky është një roman dashurie, në të parë, porse në sfond ka një fabulë të ndërtuar mbi intrigën e pushtetit dhe ndërhyrjen e tij në jetën individuale dhe familjare duke u shkaktuar vrragë në shpirtë. Tërë romanin e përshkon fryma e aksidentit si fat i parathënë dhe të bëhet se edhe vetë dashuria është një aksident.
Romani i Rifat Haxhijajt është roman realist, porse me një shthurje dramatike merr edhe përmasën e romanit policor. Ndërhyrja e pushtetit në jetën e njërëzve sikur është një orë e kurdisur e fatalitetit dhe pashpresës. Pason ndjekja dhe shantazhi. Mbytja e lirisë së individit dhe kolektivitetit. Ikja nga atdheu për arsye të mjerimit social dhe shtypjes politike, ngarendja pas gjallnimit dhe aksidenti, sikur e predimensionojnë edhe të ardhmen e një vajze, Dafinës.
Fati i parathënë i individit në ballafaqim me sfidat e jetës duket se është eternal, i gjithëkohëshem. Personazhet e romanit janë njerëz të thjeshtë të ambientuar në Kosovën e pushtuar, ndërsa autori në masë të lakmueshme ka arritur t i formësojë në mënyrë komplekse, jo vetëm të hedh një dritë-hije mbi ta, megjithse ndonjëherë situatat dhe karakteret dalin skematike. Një roman i të mundshmes në secilen kohë, kur fati i individit është i parathënë, ku jeta dhe dashuria janë aksidentale dhe ku me gjithë aksionin nuk bënë punë asnjë veprim për ti ndryshuar rjedhat e fatit dhe për ti dhënë udhë jetës së ndalur.
Romani hapet me skenën kur Dafina do që fatin e hidhur ta ndërrojë me fatalitet (me fund fatal) dhe autori tek më pastaj e shpjegon motivin e këtij fundi fatal. Ajo sakaç gjendet mbi një shkëmbë në humnerë (ku e kishte katandisur fati i keq, humbëtira e jetës) dhe tek pas reanimimit të saj fillon shtjellimi narrativ i këtij fati të keq. Kryepersonazhi i romanit Dafina ka jetuar vetëm në çastin e dashurisë, ndërsa tërë pjesa tjetër e jetës është aksident.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...