Published On: 27 Mars, 2016

Hapet Qendra e Gjuhës dhe Kulturës Italiane “Dante” në Prishtinë

dantemes

Të gjithë adhuruesit e italishtes në Kosovë tani më kanë mundësin për të mësuar këtë gjuhë të bukur muzikale, pas hapjes së Qendrës së Gjuhës dhe Kulturës Italiane “Dante” në Prishtinë.

Menaxhuesja dhe ligjëruesja e këtij institucioni, Arjeta Berisha thotë se kjo qendër është hapur në bashkëpunim me Odën Ekonomike Italiane.

“Ideja e hapjes së Qendrës së Gjuhës dhe Kulturës Italiane ka ardhur në bashkëpunim me Odën Ekonomike Italiane në Kosovë duke pasur parasysh angazhimin tonë që tu sjellim mësimin e gjuhës, të gjithë atyre që dëshirojnë të hyjnë në kontakt me kulturën dhe të njohin një gjuhë të bukur dhe muzikale, siç është gjuha italiane”, thotë Berisha duke shtuar se “kjo qendër do të shërbej si një urë lidhëse ndërmjet dy kulturave dhe për të njohur bukurinë e Italian Art Of Living, të Made in Italy, të artit, muzikës dhe kreativitetit gjë që sipas saj tërheq shumë studentë kosovar.

Ajo thotë se studentët të cilët do të mësojnë italishten në Qendrën e Gjuhës Italiane do të kenë përfitime të shumta.

“Mësimi i gjuhës italiane në këtë qendër do tu ndihmoj të rinjve kosovar për të studiuar në Itali pranë universiteteve më prestigjioze italiane përmes programeve të ndryshme erasmus dhe bursave të tjera. Po ashtu, ata do të mund të punësohen edhe në ndërmarrje private italiane, pasi që viteve të fundit është në rritje interesi i tyre për të investuar në Kosovë”, thotë ajo.

Sipas saj, rreth 150 student kosovar për çdo vit shkojnë në Itali për të studiuar në programe të ndryshme, Bachelor dhe Master.

Qendra e Gjuhës dhe Kulturës Italiane në Prishtinë është përgjegjëse për realizimin e kurseve, të ndarë në nivele të ndryshme në varësi të programit të trajnimit, duke fillluar nga niveli A1, deri në nivelin C2.

“Mësimi i gjuhës italiane i dedikohet të gjithëvë dhe grupet do të ndahen në mosha të ndryshme duke filluar në mosha 6 deri në 45 vjeçare. Kurse për më të vegjëlit do të organizohen lojra atraktive, aktivitete dhe këngë për fëmijë në italisht me qëllim që ata në mënyrë argëtuese ta mesojnë gjuhën”, thotë Berisha.

Po ashtu, sipas saj shumë shpejt do të krijohet edhe një mini biblotekë për të gjitha ata që dëshirojnë të kenë qasje në letërsin italiane dhe shkrimtarëve të saj më të njohur.

“Një pjesë e librave për biblotekën janë dhënë nga Prof. Dr. Gani Hoxha i cili është ligjëruesi i parë i italishtes në Kosovë dhe njëherit i pari që ka përkthyer Princin e Makiavelit nga italishtja në gjuhën shqipe. Kurse pjesa tjetër e librave është dhënë nga Shoqata italo-kosovare ITALKOS”, shtoi ajo.

Ndryshe, në tregun e gjuhëve të huaja, italishtja është gjuha e katërt më e mësuar në botë me studentët e 111 vendeve, kurse në Kosovë është gjuha e tretë e cila mësohet nga kosovarët pas anglishtes dhe gjermanishtes.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...