Published On: 21 Prill, 2016

Halil Matoshi: Nacionalçlirimtari Fadil Hoxha dhe rishkrimi i historisë

 

“Fadil Hoxha në vetën e parë”, me shënime dhe parathënie të Veton Surroit, botimet KOHA, Prishtinë 2010

Një dëshmi për historinë, dy momente zbulesë për historiografinë kosovare të kryepersonazhit Fadil Hoxha dhe një sagë për idealistin komunist, të shkruar nga Veton Surroi

Objekt i shpeshtë i hetimeve të Michel Foucault ishin versionet e ndryshme të shkrimit të historisë, 1. armë pushteti apo mënyrë qëndrese ndaj tij; 2. mënyrat e ndryshme të konceptualizimit të saj, dhe, kur jemi në rastin e shqiptarëve të Kosovës dhe historiografisë së tyre, kemi të bëjmë me dy mënyra themelore të shkrimit dhe konceptimit të saj, si ideologji dhe albanologji, si interpretim ideologjik dhe albanologjik i saj, duke ia vjedhur paligjshëm legjitimitetin, që Foucault e cilëson si “bastisje historike”.
Në këtë kontekst leximi dhe interpretimi i librit “Fadil Hoxha në vetën e parë” nuk mund të bëhet në mënyrë neutrale, pa qenë i afektuar qoftë nga ideologjia, qoftë nga albanologjia dhe romantizmi i saj.
Edhe në shoqërinë kosovare është krijuar një traditë e keqe për sa i përket perceptimit të historisë.
Historiografia zyrtare operon me postulate të padiskutueshme (sipas koniukturave pushtetore) për ta hedhur poshtë një epokë apo ideologji tjetër pa e debatuar atë fare. Përmes propagandës, pra akëcili regjim i ri rëndom e “poshtëron” atë paraprak.
Në rastin e Kosovës p.sh. nga premisat e ideologjisë demokratike dhe neoliberale kritikohet me argumentin e forcës ideologjia paraprake, ajo komuniste.
Fadil Hoxha ishte eksponent i idealeve komuniste (që atëbotë perceptohej si proces botëror) pra edhe eksponent i nacionalizmit të majtë shqiptar, madje edhe ai vetë shprehet se “është shumë e vështirë të ndash se çka është nacionale e çka nacionaliste”. (fq. 378), prandaj edhe vetë do të binte pre e sulmeve nacionaliste serbe që ishin infiltruar brenda Partisë Komuniste jugosllave, si lider i nacionalizmit shqiptar në Kosovë.
Pa dyshim se historia e re e Kosovës nuk mund të shkruhet pa versionin e luftëtarit antifashist në malet e Sharrit, ideatorin e Konferencës së Bujanit dhe funksionarit të lartë partiak e shtetëror të Kosovës nën Jugosllavinë e Titos.
Në këtë vazhdë shënimet e Fadil Hoxhës, duke iu nënshtruar vlerësimeve kritike dhe kontekstit kohor, pra edhe rrethanave gjeopolitike në Europën Juglindore dhe më gjerë, sidomos gjatë Luftës së Ftohtë, janë të pashmangshme për rishkrimin e historisë shtet-krijuese dhe komb-ndërtuese të Kosovës, që nga Rezoluta e Bujanit, deri te autonomia politike sipas Kushtetutës së vitit 1974.
Konferenca e Bujanit, 31 dhjetor 1943 – 1 dhe 2 janar 1944 realisht është ngjarja më madhore, por edhe më kontroverse e historisë së Kosovës dhe vetë ideologjisë komuniste, pra edhe vetë partive komuniste të Jugosllavisë dhe asaj të Shqipërisë, e cila në shënimet e Hoxhës del si një ngjarje që i hap udhë konstituimit politik të Kosovës si njësi e mëvetësishme, Rezoluta e së cilës, për bashkimin e Kosovës me Shqipërinë, ishte votuar unanimisht edhe nga serbët dhe malazezët e pranishëm. Madje, sipas shënimeve të Hoxhës, Pavle Joviçeviq del të jetë ideologu kryesor i Rezolutës!
Mirëpo, më vonë kjo Rezolutë do të anulohej nga eksponentë të nacionalizmit serb brenda Partisë Komuniste jugosllave dhe që këtu Kosova do të hynte në një rrjedhë tjetër historike, në atë të komb-krijimit, përmes pjesëmarrjes në federalizmin jugosllav, e kjo rrugë e re nis praktikisht me Kuvendin e Prizrenit, ku marrin pjesë pothuajse të njëjtët delegatë të Bujanit, por tashti e marrin një vendim diametralisht të kundërt, për bashkim me Serbinë federale. Hoxha komenton: “Në Prizren, në Konferencë, jemi shumica shqiptarë. As Shqipëria nuk bën ndonjë reagim…” (Fq.273)
Në shpushtetizimin e vetë Hoxhës dhe të Kosovës si njësi e barabartë politike do të luanin rol vendimtar dy pjesëtarë të OZNA-s serbe, si Svetozar Vukmanoviq-Tempo dhe Spasoje Gjakoviq, të cilit Hoxha i referohet me “ai pisi”. Në këtë kontekst është interesant një fakt që e sjell Hoxha. “Nëna e Miladinit (Popoviqit) nuk e ka pranuar Spasojen në shtëpi kur është vrarë Miladini. Ajo e ka përzënë dhe i ka thënë: “Ti ma ke vrarë djalin”.
Sa u përket demonstratave të vitit ’68 Hoxha dëshmon se në atë kohë lidershipi kosovar ka kërkuar autonomi të plotë dhe demonstratat kanë kaluar në frymën e një liberalizmi të shprehur edhe në Serbi dhe pa bujë të madhe. “Kemi pasur përkrahjen e Marko Nikeziqit, përkrahjen e Titos. Shoku Tito pati thënë: “E kaluar e harruar. Demonstrata të tilla ndodhin edhe në vende të tjera të botës.”
Sipas Hoxhës, më 1969 nis edhe liberalizimi i raporteve me Kosovën, kur në funksione në Serbi nisin të shkojnë edhe kosovarë. Madje është shumë ilustrativ fakti kur Drazha Markoviq e refuzon Stanoje Aksiqin për nënkryetar të Kuvendit të Serbisë!?.
“E ka thirrur Stanojen dhe i ka treguar që vetë nuk e ka pranuar të jetë nënkryetar dhe i ka thënë se “ti nuk na ke përkrahur, ke qenë në anën e kosovarëve.” (fq. 344)
Këso fakte pothuajse të panjohura për historiografinë moderne të Kosovës, Hoxha sjell me bollëk.
Fadil Hoxha, është pa dyshim njëri ndër akterët kyç të historisë së Kosovës përgjatë gjysmës së dytë të shekullit të kaluar dhe vetë shkrues i saj, qoftë në ditarin e Dyl Tahirit “Kur pranvera vonohet”, qoftë në memoaret e tij më të hershme, gjatë viteve ’80 dhe ’90. Është mirë që më në fund botohet një version i historisë së Kosovës nga një bërës i saj, i cili nuk ka qenë i kursyer as vetë nga dhuna e historisë ose “bastisja” nga një sistem brutal, pjesë e të cilit ishte edhe vetë ai, për një kohë të gjatë.
U mbetët historianëve dhe ekspertëve të fushave komplementare që të hedhin dritë mbi rolin e tij në Konferencën e Bujanit, Rezoluta e së cilës, jo vetëm se ishte përgatitur dhe votuar edhe nga serbë dhe malazez të Kosovës, por ajo, si akt politik dhe burim aspiratash për integrime gjithevropiane për bashkimin kombëtar të shqiptarëve, ende edhe sot e gjithë ditën mbetet akti më i fuqishëm politik dhe njëherësh më legjitimi.
Në këtë rast, dihen shumica e atyre që Fadil Hoxha shpalos në këtë version të tij të historisë, porse dy janë momentet kyçe, që nuk është marrë në mënyrë të paanshme historiografia kosovare, ku Hoxha flet me zërin e dy personaliteteve kontroverse nga dy linjat e istikamit, gjatë Luftës së Dytë Botërore, Aleksandar Rankoviq dhe Shaban Polluzha.
Këto dy momente kritike e të pasqaruara në historiografinë kosovare, sipas versionit të Hoxhës, me gjithë versionet e historianëve kosovarë, Shaban Polluzha na vjen në një petk të ri, i instrumentalizuar deri në shkallë manipulimi nga eksponenti më tipik i qarqeve antishqiptare serbe në Kosovë, Ali Shukria. “Për Shaban Polluzhën dinë vetë Spasoja e Ali Shukriu më mirë se kushdo tjetër… Ata ishin të parët që komunikuan me Shaban Polluzhën, duke e emëruar komandant…(Fq. 38)
Dhe, e dyta, qëndrimi i Aleksandar Rankoviqit ndaj shpërnguljeve të dhunshme të shqiptarëve në Turqi, që ia prezantojnë dy kosovarë, Hoxha dhe Blazho Lutica, dhe pozicionimi i shefit famëkeq të policisë kundër kësaj lëngate shqiptare, gjë që në mendësinë kosovare duket si diçka e pamundshme, pothuajse si një trill. “Aty Rankoviqi ka pasur qëndrim korrekt. Haptazi na tha: “Shqiptarët mos i lejoni të shkojnë” (fq. 297).
Madje Hoxha për këtë, në mënyrë emocionale shprehet se “do të vdes dhe nuk do t’ia harroj.” (Fq. 297)
Ky ligjërim historik-politik i Hoxhës për këto dy ngjarje të historisë së Kosovës duket sikur në këto dy çështje përmbys të gjitha shkrimet historiografike dhe nga kushdo.
Në libër mbase ka edhe momente të pandriçuara mirë, sepse historia është ajo që na kujtohet ose ajo që duam të na kujtohet e në këtë kontekst, Hoxha nuk e sqaron publikun për rolin e tij gjatë fushatës ushtarake pas vitit 1945 në Kosovë, përkatësisht cili ishte funksioni i tij dhe rrethanat në të cilat është gjetur gjatë regjimit ushtarak në Kosovë.
Ngase disa historianë shfaqin dyshimin nëse Hoxha ishte aktiv në jetën politike apo në një lloj burgimi shtëpiak?
Hoxha ishte i shpushtetizuar që më herët nga posti i komandantit ushtarak, kurse për periudhën e regjimit ushtarak në Kosovë ai hesht plotësisht (në libër ai shprehet se paskësh qenë i sëmurë në një spital të Beogradit).
Por periudhat dhe ngjarjet e pandriçuara nga Hoxha janë pasojë edhe të faktit se pjesën më të madhe të shënimeve Hoxha i ka shkruar në një periudhë kur agresioni serb ndaj çdo gjëje shqiptare ishte në rritje e sipër, (pas demonstratave të vitit 1981) pra në kohën e “bastisjes” së historisë së Kosovës, (për të gjurmuar për një armik të strehuar në historiografi) prandaj Hoxha është kursyer si duket nga detaje, shpalosje dhe vlerësime të parakohshme…
Parathënia e Veton Surroit “Duke pritur pranverën përsëri” është një sagë familjare, për njeriun e dashur, idealistin komunist dhe veprën, por edhe iluzionet e tij, pra një estetizim i të rrëfyerit për vetën dhe tjetrin, (personazhin kryesor), që herë është dëshmi e drejtpërdrejtë, herë shkrim nga kujtesa. Kjo parathënie e shkruar me mjeshtri dhe stil të jashtëzakonshëm njëherësh mund të lexohet edhe si roman historik për “Axhën Fadil”, për komandantin partizan, i cili gati gjysmë shekulli më vonë priste që të dilte sërish në mal, (“do të vijnë shpejt të na marrin e do të dalim në mal“) për t’i realizuar idealet jetësore, çlirimin kombëtar dhe më 1998 Fadil Hoxha me të shoqen Vahiden, si qytetarë do dalin në demonstrata në përkrahje të UÇK-së, për herë të dytë pas demonstratave kundër pushtimit fashist në Gjakovë më 1942.
Qytetarin Hoxha do ta varrosin nacionalçlirimtarët e rinj si njeriun e tyre, madje edhe me ceremoni ushtarake (TMK) si nacionalçlirimtar shekullor.

(Shkrimi asht botue ne KOHA Ditore (shtojca per kulture), 2010.)

Halil Matoshi's photo.
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...