Published On: 20 Shtator, 2016

Grupi i PS debat për plehrat, Shalsi: Nuk lejohet importi për djegie

Çështja e projektligjit të importit të mbetjeve i paraqitur nga tre deputetë të majtë është bërë shkak për debate në mbledhjen e grupit të PS. Dade dhe Leskaj kanë kërkuar transparencë për nismën

Projektligji i paraqitur nga disa deputetë të majtë është bërë dje pjesë e diskutimeve në mbledhjen e grupit parlamentar të Partisë Socialiste.

Në emër të deputetëve nismëtarë, kryetari i Komisionit të Veprimtarisë Prodhuese, Eduard Shalsi ka shpjeguar para kolegëve të vet përmbajtjen e kësaj nisme dhe arsyet që çuan deputetët socialistë në mbështetjen e saj.

Por pavarësisht arsyeve të dhëna prej tij disa nga deputetët socialistë janë shprehur skeptik mbi domosdoshmërinë e këtij projektligji, duke qenë se ai bie ndesh edhe me programin dhe vendimin e parë të qeverisë së majtë në shtator të 2013, kur edhe vendosi të shfuqizojë ligjin e atëhershëm të miratuar nga qeveria e djathtë.

Kështu, mësohet se deputetet Arta Dade dhe Valentina Leskaj kanë kërkuar më shumë transparencë mbi atë që sjellin këto ndryshime dhe ndikimet që ato mund të kenë në ambientin në Shqipëri.

Burime nga kjo mbledhje bënë me dije se deputetet socialiste kanë kërkuar që të jenë të qarta jo vetëm ato dhe deputetët se çfarë do duhet të votojnë, por edhe vet qytetarët të dinë se çfarë fiton dhe çfarë humbet vendi ynë prej kësaj çështjeje.

Por nga ana e tij mësohet se Shalsi ka bërë të ditur se nisma bëhet për të shpëtuar biznesin që merret me riciklimin dhe përpunimin e mbetjeve dhe se nëpërmjet lejimit të importit të disa mbetjeve të tjera synohet që këtij biznesi ti sigurohet lënda e parë.

Nga ana tjetër ai ka siguruar kolegët e tij se nëpërmjet kësaj nisme do lejohen vetëm ato mbetje që do jenë për riciklim dhe nuk do lejohet që në vendin tonë të futen mbetje për asgjësim apo djegie.

Për këtë qellim ai ka theksuar se projektligji i paraqitur në fillim i janë bërë disa amendamente të tjera që i japin zgjidhje merakut të ambientalistëve dhe të gjithë atyre qytetarëve që janë të interesuar në këtë çështje.

Më konkretisht ai ka theksuar se është kufizuar vetëm në 5 lloje mbetjesh që mund të hyjnë në vendin tonë nga 26 që parashikoheshin në projektligjin e parë.

Gjithashtu në projektligj është përfshirë një amendim tjetër që ndalon në mënyrë të plotë importin e plehrave për qëllime asgjësimi në vendin tonë, siç mund të jetë edhe ajo nëpërmjet djegies.

“Vazhdimisht kemi qenë në kontakt me anëtarët e grupit parlamentar. Ka pasur dyshime të shëndetshme, të arsyeshme të cilat janë marrë në konsideratë. Sot grupi ka një draft që pasqyron të gjitha shqetësimet që kanë pasur jo vetëm anëtarë të nderuar të grupit parlamentar por edhe deputetë të tjerë, edhe anëtarë të shoqërisë civile, edhe ambientalistë të ndryshëm. Ka dy tre muaj që po diskutohet. Unë mendoj që sot kam paraqitur një draft akoma dhe më të mirë se ai që kisha propozuar dy vjet më parë”, -tha Shalsi pas mbledhje për mediat.

Ndërkohë që ai ka bërë të ditur se me shumë mundësi ky projektligj do kalojë për votim në seancën e së enjtes, gjithmonë nëse nuk do ketë ndonjë kundërshtim nga anëtarë të tjerë të mazhorancës, qoftë nga brenda partisë ashtu edhe nga aleatët.

Por duket se ky ligj pavarësisht kundërshtimit të ambientalistëve dhe shoqërisë civile, falë lobimit të biznesit të mbetjeve ka gjetur mbështetjen e deputetëve nga dy forcat kryesore politike të mazhorancës.

Nga PS atë e kanë firmosur deputetët, Eduard Shalsi dhe Ervin Bushati, ndërsa nga LSI, Bujar Derveni.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...