Published On: 21 Gusht, 2016

Grupi i Ekspertëve të Pavarur: Loja me numra dhe harta u bë modë për mos informim objektiv (Hartat)

Grupi i ekspertëve të pavarur për Demarkacionin ka demantuar edhe njëherë Komisionin Shtetëror për Demarkacionin, i cili komision tha se Çakorri fhe Bjelluha i takojnë Malit të Zi.

Njëri nga eksperët, Florim Isufi përmes një shënimi në Facebook e ka dematuar edhe njëherë Komisionin Shtetëror, raporton Gazeta Blic.

Reagimi i plotë:

KALKULIMI ME SHIFRA DHE HARTA NUK ZGJEDHË PROBLEMIN

Grupi i Ekspertëve të Pavarur

Të dashur miq
Sinqerisht është shumë për tu çuditur se si ne, në aspektin profesional dhe shkencor nuk i përmbahemi rregullit se në nxjerrjen e rezultateve përfundimtare duhet të analizohen të gjitha faktet, madjpër mos informim objektive edhe ato që nuk janë të përshtatshme. Politikës i takon me devijua nga e vërteta apo me marr në shprehje vetëm fakte që i konvenon, por profesionistëve jo. Jo sepse dëmet janë shumë të mëdha dhe të pa riparueshme. Loja me numra dhe me harta u bë modë  dhe të qëllimshëm të opinionit të lodhur nga kjo temë. Ajo çka nuk ka kuptim në këtë problematik është mos guximi profesional dhe politik për dhënien e përgjigjeve në një mori pyetjesh me interes shtetëror dhe kombëtarë. Askush nga komisioni shtetëror dhe nga arteret politik nuk po përgjigjen se:
1. Pse është botuar harta e Komunave Kadastrave të KSA të Kosovës (tani, zo`nave kadastrave) nga Drejtoria për Gjeodezi e KSA të Kosovës (tani Agjencia Kadastral e Kosovës) në vitin 1974 e që qartë shihet dhe kuptohet se Kosova ka tjetër sipërfaqe dhe tjetër formë në kufirin perëndimor. Në këtë hartë qartë shihet se territori i Kosovës shkon deri te maja e malit Vaganica, kurrizit të malit Mokna, kurrizit të malit Hajle, Zhlebit, qafës së kullës deri në tre kufirin Kosovë-Mali i Zi Serbi. Pse askush nuk ka guximin profesional dhe politik me sqarua këtë dokument zyrtar hartografik. Pse askush nuk ndjen obligim informues për popullin e Kosovës në përgjithësi dhe popullsinë e komunës së Pejës në veçanti. Pse kur dihet, se dokument ma zyrtar për shtrirjen e zonave kadastrave dhe kufirin e Kosovës nuk ka. Pse askush nuk i bënë një analizë hartografike dhe hapësinore dhe me sqarua para opinionit kosovar.
2. Pse askush nga komisioni dhe politika nuk ka guxim të prezantoj para opinionit kosovar material hartografik të shteteve perëndimore për territorin e Kosovës para 31/12/1988. Pse, nuk e kanë apo nuk munden të dëshmojnë se kufiri i Kosovës në perëndim nuk është në përputhje me kufirin e ri të komisionit shtetëror. Nëse dikush ka interes ne jemi të gatshëm t’iu ndihmojmë me një mori hartash nga SHBA, Britania e Madhe dhe shtetet tjera që dëshmojnë se shtetet e perëndimit para vitit 1988 Kosovën e kanë ditur me tjerë Kufi. Pse nuk demantohen profesionalisht këto harta, mos ka frikë në prishjen e raporteve me përpiluesit dhe prodhuesit e këtyre hartave. Ne i falënderojmë shumë ato institucione kredibile hartografike të shteteve perëndimore që kanë prodhuar këto harta reale dhe objektive sipas hartës së zonave kadastrave të KSA të Kosovës së vitit 1974.
3. Pse kalkulohet se nëse komuna e Pejës humbë 82 km2, sipërfaqja e saj do të zvogëlohet në 521 km2, ose nëse i shtohet Kosovës 82km2, sipërfaqja e saj do të ishte 10960km2 (nëse merret sipërfaqja e dorëzuar nga qeveria e Kosovës në GJND prej 10878km2) apo 10988km2 (nëse merret sipërfaqja e publikuar nga AKK që nga viti 1999). Pse askush nga komisioni shtetëror dhe strukturat përgjegjëse politike nuk ka guximin me informuar opinionin kosovar se sipërfaqja e Malit të Zi për herë të parë në historinë e pas lutës së II-të botërore po rritet dhe atë në korrelacion të ngushtë me sipërfaqen e humbur nga Kosova. Pse komisioni shtetëror apo askush nga strukturat politike nuk shpreh çudi se si është e mundur rritja e sipërfaqes së malit të Zi pa e cunguar sipërfaqen e shteteve fqinjë. Me besoni se ky kalkulim dhe sigurim të informacionit është shumë i lehtë. A ka kërkuar komisioni shtetëror i Kosovës apo strukturat përgjegjëse politike zyrtarisht nga strukturat profesionale dhe politike të Malit të Zi, se pse territori i tyre po rritet pas demarkimeve me shtetet fqinje, dhe pse pas dy ose tri viteve Mali i Zi nuk do ti ketë 13812km2, qe i ka pasur vazhdimisht nga viti 1945 deri me 2015. Pse, pse, pse.
4. Kush do të sqaroj dhe menaxhoj situatën e krijuar pas disa vitesh kur kuptohet se sipërfaqja e Malit të Zi u rrit aq sa ka humbë Kosova sipas demarkimit të parë të vitit 1945. A do të jetë vonë atëherë apo do të kaloj sikur nuk ka ndodhë asgjë.

Duke parë të gjitha këto pyetje pa përgjigje dhe duke parë se metoda kadastrale ka defektet e saja në demarkimin e kufirit me shtete të tjera, që në fillim kemi dëshmuar se metodat tjera të demarkimit (sidomos ajo e vitit 1945) janë metodat më të mira dhe më me pak probleme. Sikur të ishte përdor delimitimi i vitit 1945, Mali i Zi do të kishte sipërfaqe territoriale prej 13812km2, ndërsa Kosova do të kishte sipërfaqen reale e cila asnjë herë nuk është publikuar njësoj, madje as nga kjo qeveri dhe qeveritë tjera pas luftës së vitit 1999. Dokumenti i shkuar në GJND nga të njëjtit akter politikë është i shënuar më sipërfaqe 10878km2, ndërsa në marrëveshjen me Malin e Zi 10906km2. Interesant i njëjti institucion, e njëjta zyre, të njëjtit persona, për të njëjtin shtet, për të nijetit kufi me vlera të ndryshme, normal që shtetet fqinjë e shfrytëzojnë këtë. Kjo gjithmonë ka ndodhur, po ndodh e mos dhashë zoti që edhe të ndodh në të ardhmen me Kosovën.

 

h4h1h2h3

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...