Published On: 26 Mars, 2016

Grupet e krimit të organizuar mund ti shfrytëzojnë sulmet terroriste

 

Besnik Gjaka

Roberto Saviano, shkrimtari i suksesshëm i librave: Gomorra, Eja me mua, Zerozerozero, që trajton temën e mafies, duke përfshirë dhe mafien shqiptare, ka deklaruar në një intervistë për “New York Times” se: “Organizatat mafioze janë rreziku më i madh se sa grupet terroristë, për arsye se ato i modifikojnë demokracitë nga brenda, duke futur fitimet e paligjshëm në ekonominë e ligjshme. Bizneset e tyre e mposhtin konkurrencën, sepse duke shfrytëzuar tregjet paralelë jolegalë, ato janë në gjendje të ulin çmimet e tyre. Asetet e mafias financojnë edhe sektorët e ekonomisë, si ai bankar, i ndërtimit dhe transportit”. Ky është vlerësimi që jep një nga emrat më të njohur të kulturës italiane të viteve të fundit.

Nga kjo mund të them se, grupet e krimit të organizuar shpesh kanë akses dhe ndikim në drejtues të ndryshëm politik, duke i bërë grupe të tillë të dobishëm për grupet terroriste që mund të kërkojnë të influencojnë dhe të frikësojnë një qeveri, në vend që ta shkatërrojnë atë. Nga ana e tyre, grupet e krimit të organizuar mund të shfrytëzojnë sulmet terroriste, si një krah paraushtarak të grupit, për vakum pushteti që është i pranishëm në paqëndrueshmëri rajonale, ose për të ndihmuar për detyrimin e një qeverie të dobët që “të kthejë kokën mënjanë”.

Ashtu si bankat përtej detit (të vendosura në vende të huaja dhe që nuk i nënshtrohen ligjit të taksave) dhe lavanteritë me vetëshërbim brenda qytetit ishin dikur biznese (aktivitete) të njohura të grupeve kriminale, kështu mundet që edhe veprimet terroriste të bëhen veprimtari operacionale për krimin e organizuar. Një prirje e tillë do të gjejë një strehë mirëpritëse në mjaft prej ish republikave sovjetike, qeveritë e të cilave janë një kopsht pjellor për korrupsionin dhe krimin e organizuar-regjime të cilat dikur vareshin në mbështetjen e ushtrisë për “legjitimitet” dhe mbijetesë politike tani e shohin vetën të mbështetur nga shefat apo kapot e grupeve kriminale për të njëjtin qëllim. Vërtetë, ne mund të shohim rritjen e veprimtarive sipërfaqësore terroriste që shërbejnë si biznese (aktivitete) për grupet e krimit të organizuar rajonal, të cilat realisht nuk synojnë një objektiv politik me përjashtim të krijimit të një klime anarkie dhe frike në të cilën për organet lokale të zbatimit të ligjit është e pamundur të ndjekin ose edhe të pengojnë apo vështirësojnë veprimet e krimit të organizuar.

Megjithatë, aktualisht, objektivat dhe metodat e grupeve terroriste janë thellësisht të ndryshme nga ato të grupeve të krimit të organizuar transnacional. Grupet terroriste në përgjithësi kërkojnë të përmbysin gjendjen ekzistuese, duke përdorur veprime spektakolare që kërkojnë të tërheqin vëmendjen e shoqërisë dhe të botës në tërësi. Organizatat kriminale transnacionale përftojnë fuqinë e tyre nëpërmjet një profili të ulët, duke punuar brenda strukturave ekzistuese, duke u përpjekur që të mos tërheqin vëmendjen e pushteteve “legjitime”. Megjithatë, grupet kriminale veprojnë për para, dhe këtu nuk ka ndonjë arsye të qartë, që duke dhënë një çmim të mirë, këto grupe të mos japin infrastrukturën e tyre logjistike për mbështetjen e veprimeve terroriste. Kjo përmban dy ndërlikime të rëndësishme për strategjinë kundër-terrorizmit të SHBA. Në qoftë se grupet terroriste veprojnë gjithnjë e më shumë me grupet e krimit të organizuar, ato mund të evoluojnë organizativisht, që të përshtatën për ndërveprime të tilla. Një zhvillim i tillë organizativ kërkon një rigjykim të strategjive të infiltrimit dhe të planëzimit e përcaktimit të objektivave meqë organizatat terroriste, vijnë e i ngjajnë më shumë, për shembull karteleve të drogës në Amerikën e Jugut.

 

Autori është njohës i kriminalistikës dhe krimit të organizuar

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...