Published On: 12 Tetor, 2016

Gruaja krijesa më njerëzore në tokë…

  • Roli i gruas në poltikë dhe aktivitete të lira
  • Donika Rokaj Xhemajli

,,, Grate ne Kosove ende vazhdoin qe te mos ken vendimmarrje ne institucioene publike dhe vazhdimisht diskriminihen ne vendet e tyre te punes, Grate jane ende te pa perfaqsuara ne te gjitha nivelet institucionale te Qverise dhe se ka diskriminime ne vende te punes. Por per kete mungoin shenime per diskriminimin dhe dhunen ne baze Ligjore dhe gjinore! ” Ne baze te ketuj dhunimi gjinor, – nuk po them Fizik, por Psikologjik,,, Ne veqanti dhuna ne familje ,, – eshte be prioritet nje Fenomen i cili Eshte gjeresisht i shperndare dhe qe duhet te preket ne menyre te duhur,, Gruaja – Nuk ka qenë gjithmonë e përfshirë në trashëgimi, ka qen e distancuar në këtë drejtim. Andaj në duhet të punojmë shumë në avancimin e gruas shqiptare në shoqëri dhe të jetë e përfshirë në trashëgimi më të drejtë të plotë dhe vullnetin e saj se a donë a po jo të gëzoj të drejtën e trashëgimisë vet gruja.Gruaja – ka rol të rëndësishëm më zhvillimin dhe edukimin kulturorë të një shoqërie, gjithashtu ndikon drejtpërdrejtë në zhvillimin dhe përparimin e gjinisë njerëzore sepse ajo ka kontakt dhe kujdeset në edukimin dhe zhvillimin të fëmijëve. Kështu që duhet doemos të ngritim pozitën e gruas në shoqërinë tonë, që në shumë raste ofendohet, shfrytëzohet, anashkalohet dhe ka edhe raste, kur nënvlerësohet. Por ka edhe raste kur edhe respektohet, të kuptojmë një fakt që gruaja është vajzë e jona, motër e jona dhe nënë e jona, andaj duhet të shkollohen sa më shumë vajzat tona shqiptare që edukimi i fëmijëve të jetë më i lart dhe cilësor sepse e dimë që gjatë gjithë kohës nëna është ajo mësuesja e parë e fëmijës, dhe fëmijët rriten dhe sot e përfaqësojnë dhe udhëheqin shtetin tonë shqiptarë.Grat duhet ë udhëheqin edhe më degët e partive politike, zakonisht janë thuaj të gjithë kryetarët burra, dhe ne duhet në këtë rrugë të avancojmë gra dhe të jenë kryetare të degëve të partive pse jo edhe të nëndegëve dhe të jenë edhe grat ato që janë afër qytetarit dhe afër popullit. Gruaja është një gjini që vërtetë kërkon dhe duhet mbrojtur si në aspektin e fjalëve dhe në atë deri tek e drejta dhe trupi i saj fizik. Në shumë raste gruaja ka qen cak i dhunës në familje dhe besa edhe viktimë e vrarë nga ish ose burrat. Në këtë rrugë duhet edhe të punojmë që shteti të jetë më i fuqishëm dhe syçelë që të mbroj dhe të merret më shumë në parandalimin e dhunës në familje.Grat – Në të kaluarën kanë qen të shtypura dhe kanë jetuar në errësirë të madhe. Sot grat duhet të jenë në dritë të zhvillimit dhe shumë gra i kanë treguar shoqërisë që janë të afta dhe kanë kapacitet të marrin përgjithësi të mëdha për shtetin dhe janë dhe kanë vullnet dhe potencial të bëjnë punë madhore në shoqërinë njerëzore.Grat – Janë boshti i lëvizjes së lukumativës së shoqërisë, grat janë dashuria dhe qetësia shoqërore, por janë dhe plaga dhe dhimbja njerëzore…Betejat per te drejtat individuale te grave eshte kembengulje e gjate dhe askush prej nesh nuk duhet te pranoj asgje qe minon ate…!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...