Published On: 25 Qershor, 2016

GROPA E PRISHTINËS DHE GROPA E PËRGJEGJËSISË

 

Gëzim Muçolli

Pas vdekjes tragjike të 2 fëmijëve siq duket u shtuan apetitet per qërim hesapesh politike me kërkesa të zëshme per dorëheqjen e kryetarit të Prishtinës Shpend Ahmetit.
Ata që rrijnë gati në pritje të rasteve edhe tragjike per të pasur një argument plus , pos neverisë që me forcë shkaktojnë te qytetari jomilitant dhe i padiferencuar në baza të interesave primitive pari- përfitim, krijon edhe idenë e ekzistimit të pashmangshëm të një grope tjetër shumëfish më të madhe asaj të ndërgjegjjes qytetare dhe publike.
Rrefimi tragjik është : 2 viktima të pafajshme në kërkim të freskisë shkojnë dhe futen në ujët e depozituar nga të reshurat në thellësitë e gropës që kishin lënë gërmuesit e ndonjë firme që eksploatojnë pa mëshirë çdo gjë që mund t’ju sjellë euro pa u kujdesur per pasojat që lënë prapa.Ata mbyten duke lënë prapa pikëllim dhe zemërim pikërisht pse nuk kishin asnjë faj që jeta e tyre u shua në këtë mënyrë.
Ata që kërkojnë dorëheqjen e Shpendit në këtë rast , duke kërkuar nëemër të një drejtësie formale baraspeshë midis fajit dhe përgjegjësisë rrëshqasin pa e kuptuar as vetë se pikërisht ngulmimi militantesk ia humb çdo vlerë morale kësaj kërkese.
Harrojnë qëllimisht se ka edhe elementë të tjerë që rrënojnë këtë kërkesë. siq janë abuzimi me natyrën dhe territorin, përfitimi i atyre që kanë shitur atë material firmave që kanë bërë gërmime e sidomos ka një çështje madhore që i vie pikën këtij moralizmi:
Kujdesi prindor sa është i pranishëm gjatë rritjes së fëmijëve dhe të miturve në Kosovë.
E drejta e të qenurit prindër sanksionohet me norme e nene ligjore poashtu sikur edhe përgjegjësia prindore.
Ku janë prindërit që nuk i përcjellin fëmijët e tyre se ku ndodhen dhe çka bëjnë sidomos afër vendeve ku ka prezencë të rreziqeve per jetën e të miturve.
Eshtë detyrë e prindit apo kujdestarit që ta përcjellë dhe ta ruajë fëmijën e vet e jo e kryetarit të komunës.
Në shtetin e Italisë ku jetoj unë gjyqi me paralajmërim të shërbimit social në rast të mospërmbushjes së detryrimeve prindore e sidomos në rast të harresës apo braktisjes afatshkurtër edhe të paqëllimtë mund të nxjerr vendim gjyqësor duke i hequr prindit të ashtuquajturën “patria potestà” apo siq e quajnë tani “potestà genitoriale” duke rezultuar me marrjen e fëmiut nga autoritetet dhe dhënjen per birësim familjeve që i plotësojnë kushtet.
Ngushëllim familjes së fëmijëve të vdekur në ujë e do të ishte mirë që mos të pësëriten më kurrë raste të tilla të dhimbshme.
Edhe pula i ruan zogjt e vet derisa i marrin mirë këmbët dhe krahët. Ligji i natyrës dhe i shoqërisë kërkon objektivitet e jo moralizëm fals.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...