Published On: 2 Prill, 2016
Bota |

Greqia legalizon kanabisin

Nga Enver Bylykbashi

Pas Kroacisë dhe Maqedonisë, Greqia bëhet vendi i tretë ballkanik që legalizon kanabisin. Madje, ndryshe nga dy të parët, që e bënë të ligjshëm përdorimin e kësaj substance fillimisht për qëllime mjekësore, fqinji ynë juglindor e ka rregulluar me ligj kultivimin dhe tregtimin e substancave kanabinoide menjëherë në sektorin industrial. Marrëveshja e nënshkruar nga ministri i Drejtësisë, Transparencës dhe të Drejtave të Njeriot, Nikolas Paraskevopulos dhe zëvendësministri i Zhvillimit Rural dhe Ushqimit, Markos Bolaris, u shpall të enjten nga qeveria greke. Vendimi i përbashkët i dy ministrive parashtron qartë kushtet e kultivimit për përdorim industrial të varieteteve të bimës së kërpit me përmbajtje të substancës tetrahidrokanabinol deri në 0.2 për qind. Marrëveshja e arritur pas një maratone konsultimesh mes grupeve të interesit përcakton plotësisht kuadrin ligjor dhe institucional për kultivimin e këtyre bimëve për qëllime industriale.

Si do të funksionojë

Vendimi ndërministror shtron themelet e një sistemi autorizimi paraprak për kultivimin e bimës së kërpit për përdorim industrial. I tërë procesi do të administrohet nga Departamentet lokale të Zhvillimit Rural, të cilat janë përgjegjëse për identifikimin, grumbullimin dhe dërgimin e mostrave te organet publike ose private të akredituara nga Sistemi Kombëtar i Akreditimit. Kjo do të bëhet për të garantuar që bimët e kanabisit të përmbajnë substancën tetrahidrokanabinol dhe që kjo sasi të jetë jo më e madhe se 0.2 për qind. Nëse rezulton se ky kusht është shkelur, provëzat e këqyrura dërgohen në Drejtorinë e Sigurisë Publike në Drejtorinë e Përgjithshme të Policisë.

Organizata Greke e Bujqësisë “Dimitra” do të jetë autoriteti përgjegjës për vlerësimin e llojeve të kanabisit të përdorur vetëm dhe vetëm për përdorim industrial në kushtet klimatike e bujqësore të vendit, me qëllim rritjen e prodhueshmërisë dhe ndërgjegjësimin e edukimin e publikut mbi këtë proces. Në fakt, “Dimitra”, në bashkëpunim me disa universitete në vend, prej kohësh ka lejuar kultivimin e varieteteve të ndryshme të bimës së kërpit për qëllime kërkimore dhe eksperimentale. Për të aplikuar, fermeri fillimisht duhet të kërkojë autorizim nga Departamenti i Zhvillimit Rural në zonën përkatëse, shoqëruar me vërtetimin e vendndodhjes së saktë të parcelës dhe sipërfaqen që do të mbillet, lejen për përdorimin e ujit si dhe dëshminë e penalitetit. Brenda dhjetë ditësh, Departamentet e Zhvillimit Rural duhet të kthejnë përgjigje, pozitive ose negative qoftë. Për të marrë leje nga institucionet, duhet patjetër që lloji i bimës që do të kultivohet të jetë i miratuar paraprakisht. Gjithashtu duhet të bashkëpunohet me Bashkimin Evropian dhe institucionet mbikëqyrëse kombëtare për kryerjen e kontrolleve të planifikuara dhe nxjerrjen e informacionit të kërkuar nga Departamentet e Zhvillimit Rural.

Minierë ari për ekonominë e brishtë greke

Sipas Ministrisë greke të Bujqësisë, për kultivimin e kanabisit do të licencohen menjëherë një numër fermash në të gjithë vendin. Kjo ministri sqaron se, fillimisht fermat do të certifikohen sipas standardeve të përcaktuara, e në vazhdim do të monitorohen prej ekspertëve të ministrisë dhe ekspertëve të Antidrogës greke. Bimët do të jenë të matrikulluara dhe i gjithë procesi do të monitorohet. Në vazhdim do të jenë industria farmaceutike dhe ajo ushqimore, që do të përpunojnë sasitë e kanabisit, për ta shpërndarë më pas në tregun vendas dhe atë ndërkombëtar. Procesi do të fillojë menjëherë dhe pritet të hapë një industri të re në vend, ku përfitimet për ekonominë e brishtë greke llogariten në dhjetëra milionë euro në vit, teksa do të ketë një numër të madh të punësuarish në këtë sektor. Ekspertët e bujqësisë thonë se klima greke është e përshtatshme për prodhimin e kanabisit dhe shprehen optimistë se vendi do të kthehet në një prej prodhuesve më të mëdhenj të kësaj bime në botë.

Llogaritet se në Greqi do të investohet në teknologjinë prodhuese, por edhe atë përpunuese të kësaj lënde mjaft të rëndësishme për prodhimin e barnave medicinale, teksa klima mundëson rritje të shpejtë dhe me rendiment të lartë të kësaj bime. Deri tani, prodhimi dhe kultivimi i çdo lloj kanabisi ka qenë rreptësisht i ndaluar në Greqi. Mijëra grekë janë dërguar përpara drejtësisë nën akuzën e kultivimit të narkotikëve, edhe pse kanabisi industrial nuk konsiderohet drogë e tipit të rëndë. Disa prej tyre madje janë dënuar edhe me burgim të përjetshëm. Pas ndryshimit të ligjit për kultivimin e kanabisit industrial, pritet edhe pushimi i çështjeve penale për fermerët e akuzuar. Në Greqi, jo pak politikanë janë shprehur pro lejimit të kultivimit dhe përdorimit vetjak edhe të kanabis sativës, por deri më tani nuk është mundësuar heqja e penaliteteve, sikundër ka ndodhur në Holandë, Kaliforni dhe shumë vende të tjera të botës.

Papandreu mbështeti projektin

Një ndër mbështetëst më të fuqishëm të legalizimit të kanabisit është edhe ish-kryeministri grek, Jorgo Papandreu. Prej vitesh ai ka lobuar për “një qasje inovative ndaj çështjes së trajtimit të marijuanës”, duke bërë thirrje që si shembull të merret Uruguai, i cili që nga 2013-ta e ka bërë krejtësisht të ligjshëm përdorimin e të gjitha llojeve të kanabisit. Nisma ka marrë mbështetje edhe nga SYRIZA, partia kryesore në pushtet. Më 8 shkurt të këtij viti, 20 deputetë të saj dorëzuan në Parlament një nismë për legalizimin e plotë të kanabisit për qëllime mjekësore dhe farmaceutike.

Nga Uruguai në Holandë, ja vendet që e kanë legalizuar

Harta e vendeve që po rregullojnë me ligj trajtimin e çështjes së kanabisit sa vjen e zgjerohet. Ndërkohë që në Shqipëri mbetet e paligjshme çdo formë e mbajtjes, shitjes, transportimit apo kultivimit të kësaj substance, krejt e kundërta ndodh me Uruguain. Shteti amerikano- jugor është i pari dhe deri tani i vetmi në botë që i ka bërë plotësisht të ligjshme të gjitha format e përdorimit të marijuanës. Që nga viti i kaluar, çdo person mbi 18 vjeç, rezident në Uruguai dhe i regjistruar pranë autoriteteve, është i lirë të konsumojë kanabis. Vetë shteti e kultivon dhe e shet në mënyrë të ligjshme. Në Holandë, një ndër vendet pioniere të hapjes ndaj përdorimit të marijuanës, lejohet mbajtja e një sasie deri në pesë gramë, nuk përbën krim konsumimi në mjedise publike dhe është i ligjshëm konsumimi në të ashtuquajturat “kafene të kanabisit”. Këto të fundit mund të shesin marijuanë apo produkte me përmbajtje të kësaj substance, ndërkohë që lejohet mbjellja e jo më shumë se pesë rrënjëve nga individët.

Në Kolumbi, qysh prej vitit 1994 lejohet të mbahen deri në 22 gramë për përdorim vetjak, si dhe të mbillen deri në 20 rrënjë. Po ashtu lejohet edhe përdorimi për qëllime mjekësore e shkencore. Në Republikën Çeke nuk përbën krim mbajtja e 15 a më pak gramëve për përdorim personal apo mjekësor, ndërsa lejohet të kultivohen deri në pesë bimë. Gjermania e ndalon mbajtjen e kanabisit, por konsumimi nuk përbën krim nëse ke leje nga Instituti Federal për Drogat dhe Pajisjet Mjekësore. Mbajtja e sasive të vogla nuk lejohet, megjithatë akuzat për të tilla krime përgjithësisht bien. Përcaktimi “sasi e vogël” ndryshon nga shtetet federale. Spanja e lejon mbajtjen dhe kultivimin për përdorim vetjak, por jo në vende publike. Edhe Portugalia e ka dekriminalizuar mbajtjen dhe kultivimin për përdorim vetjak. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, mbajtja, shitja, transporti apo kultivimi është i paligjshëm në shkallë federale, por shteteve u lihet dorë e lirë ta rregullojnë vetë këtë çështje. Kolorado, Uashingtoni, Oregoni dhe Alaska janë shtetet që e kanë legalizuar përdorimin vetjak, ndërsa 25 të tjera për qëllime mjekësore.

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...