Published On: 8 Shkurt, 2016

Gratë në ISIS, edhe ato nga Kosova përkrah grupimit terrorist, në një libër

Sapo doli nga shtypi libri “Gratë në “Shtetin Islamik”. Autorët janë profesoresha Tatjana Dronzina – doktore e shkencave politike pranë Universitetit të Sofjes, dhe Javor Rajçev, i cili e ka titullin master në degën Marrëdhënie Ndërkombëtare. Në qendrën e vëmendjes së këtij libri ndodhet një aspekt i pastudiuar i fenomenit “Shteti Islamik” – siç është pjesëmarrja e grave në të.

Ndër burimet e studimit janë 57 intervista me burra dhe gra, që kanë luftuar për “Shtetin Islamik” dhe të cilët pastaj kanë kthyer në shtetet e tyre në Azinë Qendrore, kështu edhe me të afërmit e tyre

. Për “Shtetin Islamik” luftojnë më se 30 mijë të huaj. Studimi kërkon përgjigjen e pyetjes, me çfarë kjo organizatë e tmerrshme tërheq aq shumë femra nga rajone të ndryshme. Kuptojmë edhe për situatat, në të cilat ato janë dhe për torturimet morale dhe psikike të ushtruar mbi to.
shpjegoi profesoresha Dronzina.

Si lindi ideja për librin “Gratë në “Shtetin Islamik”?

Motivet e grave që shkojnë në “Shtetin Islamik” janë shumë të ndërlikuara. Bashkëbiseduesja jonë shtoi se në mediat problemi prezantohet në mënyrë shumë të njëanshme. Atje mund të lexojmë për vetëm një nga shkaqet – për ashtuquajturin “xhihad seksual” (xhihad an-nikah) i cili është në bazë të konceptit të diskutueshëm për “martesë të përkohshme” (mut’a) me qëllim rritjen e vetëdijes ushtarake të njerëzve që luftojnë.Çfarë janë motivet sipas studimit të profesoreshës Dronzina?

Pritjet e këtyre grave i kundërvënë shumë realitetit që ata e takojnë në këtë territor të shkatërruar nga lufta, shpjegoi profesoresha Dronzina:

Profesoresha Dronzina nënvizoi se tani për tani nuk ka informacione për shtetas bullgarë, të cilët luftojnë në radhët e “Shtetit Islamik”, por vetë fakti se ka mijëra veta në “Shtetin Islamik”, të cilat vijnë nga Bosnja e Hercegovina, Kosova dhe Turqia mjafton për të alarmuar se shoqëria jonë nuk është siguruar dhe tendencat në rajon mund të na prekin në çdo një moment.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...