Published On: 15 Mars, 2016

Grada “gjeneral” malli më i lirë?!…

Lufta e Kosovës, ka qitur më shumë “Gjeneral” se sa Lufta Amerikane në Vietnam, më shumë se sa Lufta e Rusisë në Afganistan.

°SHEFQET DIBRANI

Si dukët, ashtu edhe u dëshmua, se mbi Luftën e Kosovës që u bë vjet e deri në fundpranverën e sivjetme, monopolin e rrahagjokseve e patën uzurpuar kryesisht shkularakët e ardhur nga Evropa Perëndimore, mediokritete që përbënin një organizatë me orientim majtist dhe me aq anëtarë sa mund t’i barte e shëtiste kahdo nëpër botë një autobus i “Turist Kosovës”. Kjo organizatë, që rrihte gjoks se ishte “Pararoja e Kombit” në jetën e saj spat arritur të lëshojë rrënjë e themel në Kosovën e përcëlluar nga barbaria serbe. Po si mund të lëshonte rrënjë doktrina sllavokomuniste mbi kombin dhe si mund të kapërdihej nga shqiptarët e Kosovës ideja internacionaliste: “PROLETAR TË TË GJITHA VENDEVE BASHKOHUNI”, pra “bashkohuni rreth kombit sllav për t’i shfarosur kombet jo sllave” dhe shtrohet pyetja çfarë kërkuan shqiptarët në këtë mes dhe ruana zot nëse edhe sot i shkon ndërmend dikujt për këtë konglomerat proletariatesh. Po orientimi i majtë, po logjika komuniste e unioneve, e bashkimeve apo progreseve çfarë synimi ka? Si mund të quhet logjikë, orientim dhe veprim progresiv koncepti komunist për shoqërinë. Eliminimi i figurave qendrore, i shtresës intelektuale dhe kokave të kombit është bërë dhe praktikuar vetëm në stalinizëm. Deri sa komunistët kanë eliminuar intelektualët dhe politikanët kryesisht të kombeve josllave, stalinizmi ka spastruar trurin e kombit të vet. Po ky spastrim nuk ka mundur të jetë me përmasa tragjike tek kombet dhjetëra e qindra milionëshe se sa tek kombet të cilat nuk kishin kaluar njëshifrorin e milionëshit e posaçërisht tek ato kombe që i kanë numëruar shkencëtarët në gishtërinjtë e njërës dorë. Ndonëse logjika e tufëzimit kooperativistë edhe në Kosovën tonë patë lëshuar rrënjë duke graduar shkencëtar deri tek titulli i akademikut, madje edhe “myderrizin” e Medresës së Shkupit, i cili e pat vërshuar prozën shqipe me komplete veprash dhe për çudi në ceremoninë e pranimit “Akademik” në Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Kosovës, vlerësimin kryesor ia pat lexuar njëra nga figurat e jetës politike e kooperativiste në Kosovën e këtyre ditëve, madje ai është profesor universitar dhe autor i një duzine veprash letrare, duke i cilësuar e lartësuar veprat e “myderrizit” si më të realizuarat në planin letrar estetik dhe stilistik të asaj kohe, madje madje pat thënë se vepra e tij do t’u shërbej brezave të tërë shqiptarësh. Prandaj, taktika e udhëheqjes së Luftës në Kosovë i ka ngjashmëritë dhe logjikshmërinë e Luftës së Dytë Botërore me të gjitha nuancat e ngritjes dhe zbritjes së personaliteteve ushtarake e politike që merrnin pjesë në luftëra. Derisa Lufta e Dytë Botërore është zhvilluar në rrethana krejtësisht të tjera Lufta në Kosovë është zhvilluar në kohën e kulmit të kompjuterizmit dhe zhvillimit më modern të sistemeve dhe mediave elektronike. Derisa Lufta e Dytë Botërore ishte e shtrirë në 3/4 e Evropës, Lufta e Kosovës ishte kufizuar në mase 10 877 km katror duke i implikuar edhe vendet e rajonit në trefishin e kësaj hapësire. Derisa në Luftën e Dytë Botërore Aleanca ishte më e shkapërderdhur, në Luftën e Kosovës Aleancën e bënin mase 19 shtetet më të industrializuara të botës. Dhe pas të gjitha këtyre përgjërimeve satelitore, kamerave dhe syve optik si mund të gënjehen shqiptarët, bile sidomos ata të cilët kanë kaluar marshin e Gallapit, Dukagjinit, Karadakut, Shalës apo… Po profesorët, intelektualët, publicistët dhe gazetarët tanë pse përpiqen për të bërë heronj dhe figura të gjalla ata të cilët nuk kanë asnjë vlerë për shoqërinë civilizuese. (Ne nuk ua mohojmë vlerën që kanë për t’u kujdesur për familjet dhe fëmijët e tyre). Pse bëhen përpjekje për t’i ngritur debilët në shkallën e heronjve. Ata të cilët nuk janë në gjendje për ta hartuar një kërkesë të thjesht, ata të cilët nuk dinë të bëjnë gjë përveç ndonjë kunji, dhe për të kryer ndonjë punë të pazakonshme për logjikën e shëndosh, ata të cilët nuk mund të ngjiteshin as brigadier i një kooperative bujqësore e nivelit të viteve ’50-ta(?). Tashmë edhe brigadierëve të këtyre kooperativave iu doli boja, sepse zhvillimi bujqësor i Kosovës do të m’varët nga fermerët privat të cilët herët a vonë do të lindin në Kosovë. Të gjitha nuancat qojnë në një dukuri negative që është vërejtur në Luftën e Kosovës! Pra Lufta e Kosovës, ka qitur më shumë “Gjeneral” se sa Lufta Amerikane në Vietnam, më shumë se sa Lufta e Rusisë në Afganistan. Dhe kur këto proporcione kalkulohen në përqindje të numrit të gjithmbarshëm të popullsisë dhe të ushtarëve pjesëmarrës në Luftën e Kosovës gjërat bëhen edhe më banale. Pra grada e “Gjeneralit” në Luftën e Kosovës i ka përmasat e një çmimi të prodhimeve në Kombinatin e lëkurë-këpucëve të Pejës, bile të atij çmimi në kohën e dikurshme të “Zbritjeve Sezonale”. Ky nuk është cinizëm e as nihilizëm ndaj asaj që është bërë apo është arritur, por neveria të shkaktohet kur dëgjon a lexon në biografinë e “Gjeneralit” se: Lindi në shtëpi, (bile, nënë përkujdesjen e ndrikullave), ka kryer (me ndërprerje) Shkollën e Plotë Tetëvjeçare dhe ka përvojë pune në çështjet profesionale (dy-tri javë në vit) për t’i kashaisur kuajt. Mund të thuhet se u lind e u rrit edhe në këtë Katund, të cilin për herë të parë babai e ka zbritur në qytet për ditë pazari, bile edhe atëherë për t’i grahur një gomari që e kishin ndërmend për ta shitur për Ditën e Bajramit. Kemi rastisur të lexojmë dhe të dëgjojmë se: “Gjenerali”, ka kryer Shkollën e Mesme me sukses të shkëlqyeshëm, rrjedh prej një familje me tradita, ka shkruar poezi etj… por vendi ku ka kryer ai shkollën ende nuk i ka kaluar përmasat e një fshati modernë dhe le më për t’u ngjitur në rangun e qytetit. Po ashtu dihet se çfarë ka bërë dhe si e ka udhëhequr në disa raste luftën akëcili “Gjeneral”, dhe dihet se pranë tij ka mundur të jetë edhe “Togeri”, bile ai të ketë pasur edhe “Yllin” përmbi. Po ashtu dihet se në njërën nga Zonat Operative të akëcilit “Gjeneral” ka pasur edhe masakra mbi popullsinë civile që e patën tronditur botën dhe “Gjenerali” në atë kohë paska qëlluar fjetur ose siç thuhej në variantin zyrtar “nuk ka qëlluar aty”. Pra siç duket e vetmja meritë e tij mund të llogaritet shpëtimi i kokës së vet, sepse për Kokat e Popullit është thënë kaherë: Ato janë “material shpenzues” që mund të përdoren sa herë të donë “Gjeneralët” për t’i arritur rezultatet?! Po intelektualët, gazetarët, publicistët tanë pse nuk flasin dhe pse nuk reagojnë për ato që nuk bëjnë për një shoqëri të civilizuar?! Pra si duket edhe kjo gjeneratë e njerëzve të skenës do të pranojnë për t’i promovuar “Gjeneralët” sikurse dikur që bënë Akademikët e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Krahinës Socialiste Autonome të Kosovës duke bërë anëtarë të saj edhe një nxënës të dobët të Medrezës së Shkupit.
Shkrimi ka qen i botuar në Gazeta “Rilindja”, 20.10.1999. Imagjinoni sikur në atë kohë të veprohej, sa do të ishin ruajtur vlerat e Luftës së Kosovës.

*Gazeta “Rilindja”, 20.10.1999, faqe 6.

grada

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...