Published On: 27 Shkurt, 2016

Godet Matoshi: Zgjedhja e Presidentit nuk është mbështetur sipas Kushtetutsës

Analisti Halil Matoshi analizon zgjedhjen e Thaçit president, nëse ajo ishte ashtu siç duhet të jetë në parim të plotë me nenet që përcaktojnë zgjedhjen e të parit të vendit. Ndër të tjera Halili thotë se nuk ishte gjithçka ashtu siç e parasheh paragrafi kushtetuta dhe rregullorja e Kuvendit.

Më poshtë është shkrimi i plotë i Halil Matoshit:

Presedani Pacolli rrezon Thaçin!?

Nëse mbështetemi në aktgjykimin “Pacolli” të GJykaytë3s Kushtetuese HTH asht zgjedhë ilegalisht. Sepse sipas këtij nomosi të ri, Kryetari zgjedhet me 2/3-at e 120 deputetëve, të cilët oblogohen me qenë të parnishëm dhe me votue, pos atyne që kanë leje.
Tash Kadri Veseli duhet me u deklarue dhe me e dokumentue a u ka dhanë leje sepaku atyne pesë (5) deputetëve të LDK-së që munguan në seancën e jashtëzakonshme të Kuvendit me ç‘rast u zghjodh Kryetari I shtetit!?

Juristët e HTH kanë me e pasë shumë zheg këto ditë!

Pika 85 e aktgjykimin ne Rastin Pacolli thotë: Lidhur me këtë, GJykata vëren se lidhur me nurmin e votive që kërkohet për zgjedhjen e Presidentit të Republikës së Kosovës, neni 84.4 I Kushtetutës siguron se Presidenti I Republikës së Kosovës do të zgjidhet me dy të tretat (2/3-at) e “votave të te gjithë deputetëve” të Kuvendit, që do të thotë se të gjithë 120 deputetët duhet të votojnë minus ata deputetë të cilët kanë marrë leje nga Kryetari I Kuvendit, dhe kandidati I cili merr 80 ose më shumë vota (në raundin e parë dhe të dytë) do të zgjidhet. Vetëm nëse nuk arrihen dy të tretat e shumicës, mbahet raundi I tretë. Neni 27 I Ligjit për deputetë dhe neni 27.4 i Rregullores së pouëns së Kuvendit, përmban formulim identik të fjalëve: “dy të tretat (2/3) e votive të te gjithë deputetëve të Kuvendit”.

P.S.
Ku jane miqt e Gjykates Kushtetuese qe tash po heshtin?

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...