Published On: 23 Dhjetor, 2015

Gjykata Kushtetuese: Disa kompetenca të Asociacionit antikushtetuese

Gjykata Kushtetuese e Kosovës në aktgjykimin e saj që pritet të publikohet pas pak minutash, e njeh të drejtën e themelimit të Asociacionit mbi bazën e marrëveshjes së Brukselit, mirëpo konsideron se disa prej parimeve të kësaj marrëveshjeje janë në kundërshtim me Kushtetutën e Kosovës. Sipas aktgjykimit të GJ.K.’së kjo marrëveshje nuk duhet të anulohet. Gabimet duhet të përmirësohen në dekretin për themelimin e Asociacionit dhe statutin e këtij mekanizmi.

Në aktgjykimin e Gjykatës Kushtetuese thuhet se gjatë përpilimit të statutit duhet të merret parasysh arsyetimi i Gjykatës Kushtetuese lidhur me këtë rast.

VENDOS I.

TE DEKLAROJE kerkesen te pranueshme;

II. TE KONSTATOJE qe Asociacioni/Bashkesia e komunave me shumice serbe do te themelohet, si<; eshte parapare me Marreveshjen e Pare, te ratifikuar nga Kuvendi i Republikes se Kosoves dhe shpallur nga Presidentja e Republikes se Kosoves; III. TE KONSTATOJE qe Parimet, si<; jane elaboruar ne “Asociacioni/Bashkesia i komunave me shumice serbe ne Kosove -Parimet e pergjithshme/Elementet kryesore”, nuk jane teresisht ne perputhshmeri me frymen e Kushtetutes, me nenin 3 [Barazia para Ligjit] , paragrafi 1, me Kapitullin II [Te Drejtat dhe Lirite Themelore] dhe me Kapitullin III [Te Drejtat e Komuniteteve dhe Pjesetareve te tyre] te Kushtetutes se Republikes se Kosoves;

IV. TE KONSTATOJE qe akti juridik i Qeverise se Republikes se Kosoves dhe Statuti qe implementon Parimet, per te qene ne pajtueshmeri me fryrnen e Kushtetutes, me nenin 3 [Barazia para Ligjit] paragrafi 1, me Kapitullin II [Te Drejtat dhe Lirite Themelore] dhe me Kapitullin III [Te Drejtat e Komuniteteve dhe Pjesetareve te tyre] te Kushtetutes se Republikes se Kosoves, duhet te plotesojne standardet kushtetuese dhe duhet te jene ne pajtueshmeri posa<;erisht me nenet 3, 7, 12, me Kapitullin II [Te Drejtat dhe Lirite Themelore], me nenet 21 dhe 44, me Kapitul1in III [Te Drejtat e Komuniteteve dhe Pjesetareve te tyTe], me nenet 57, 59, 60, 61 dhe 62, si dhe me nenet 79, 81,93, 101, 113, 123, 124 dhe 137 te Kushtetutes se Republikes se Kosoves, siC; eshte arsyetuar ne Aktgjykim/ Shqiptari.eu

Shih më shumë linkun; http://www.gjk-ks.org/repository/docs/gjk_ko_130_15_shq.pdf

 

 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
 1. Mustafe-Shabani thotë:

  Djalli mshifet ne detale Thenje amerikane
  …dhe djallin kesaj radhe e ka identifikuar edhe institucioni me besimin totalisht te luhatur

  Eshte hera e dyte qyshkur shkilet kushtetuta nga i pari i dhunshem i LDK-se ,dhe me te nuk ndodh asgje
  Nese djalli mshifet ne prese dhe imtesira , dhe ate e ka idnetifikuar kushtetuesja ,atehere LDK ne 26 vjetorin e lindjese thuaj atije JO !!!!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...