Published On: 16 Shkurt, 2016

Gjykata e liroi Ismail Morinën, Ministria e Brendshme nuk e mbrojti

Ismail-Morina-

Zbardhet vendimi i Gjykatës Supreme: Nuk është person i rrezikshëm dhe nuk është përsëritës.

Armët – Morinajt i janë gjetur një armë zjarri e markës “Zastava” dhe një “TT”, si dhe fishekë në kroskot

Morinaj ka pranuar se posedonte armët e zjarrit për vetëmbrojtje, që nga veprimi i kryer prej tij në ndeshjen Serbi-Shqipëri

Vendimi

Mbrojtja e munguar – Duke iu referuar edhe ngjarjes së ndodhur në ndeshjen Shqipëri–Serbi dhe jehonës që ajo pati në të dyja shtetet, personi nën hetim, Ismail Morinaj, i është drejtuar më parë Ministrisë së Brendshme, për të siguruar mbrojtje prej saj, por në asnjë rast nuk rezulton që një mbrojtje e tillë i është ofruar këtij personi

Rrezikshmëria – Gjykata thotë se masa e caktuar e dhënë nga gjykata është e papërshtatshme, pasi nuk i përgjigjet rrezikshmërisë së personit nën hetim, i cili është i padënuar, pa precedentë të mëparshëm, nuk vërtetohet as ekzistenca e rrethanave rënduese në raport me veprën penale dhe autorin e dyshuar të saj

Sokol Çobo

Gjykata e Lartë ka publikuar vendimin që i dha lirinë Ismail (Ballist) Morinajt, i kapur me armë një ditë para ndeshjes së futbollit Shqipëri-Serbi. “Heroi” i Beogradit është liruar, për shkak se nuk ka rrezikshmëri shoqërore dhe se Ministria e Brendshme nuk e ka mbrojtur fizikisht, pas ngjarjes së Beogradit. Në vendim thuhet se gjykatat e Faktit kanë pranuar se nga kontrolli i ushtruar më datë 7 tetor 2015, në automjetin ku po udhëtonte Ismail Morinaj me persona të tjerë, i janë gjetur një armë zjarri e markës “Zastava” me gjashtë fishekë në xhepin e pantallonave dhe një armë tjetër zjarri tip “TT”, poshtë sediljes së drejtuesit të automjetit, si dhe fishekë në kroskot. Morinaj ka pranuar se posedonte armët e zjarrit për vetëmbrojtje, që nga veprimi i kryer prej tij në ndeshjen Serbi-Shqipëri, me lëshimin e një droni mbi stadiumin ku po zhvillohej ndeshja në Beograd, Serbi. Në vendim thuhet se është kryer arrestimi në flagrancë dhe prokuroria ka kërkuar vleftësimin e ligjshëm të arrestimit dhe caktimin ndaj tij si masë sigurimi, atë të “arrestit në burg”. Gjykata e Tiranës, më datë 9 tetor 2015, ka vleftësuar të ligjshëm arrestimin në flagrancë dhe caktoi arrest me burg. Ky vendim është miratuar nga Gjykata e Apelit më datë 30 tetor 2015, ndërsa kundër këtij vendimi ka bërё rekurs personi nën hetim. Kolegji Penal, pasi shqyrtoi shkaqet e parashtruara në rekursin e paraqitur dhe tërësinë e të gjitha akteve të administruara në dosjen penale vlerëson se, vendimi i Apelit, për sa i përket llojit të masës së sigurimit shtrëngues është rrjedhojë e zbatimit të gabuar të ligjit procedural. Kjo masë nuk është dhënë në përputhje me dispozitat procedurale penale duke iu referuar kushteve dhe kritereve për caktimin e masave të sigurimit personal. “Kolegji Penal vlerëson se, në caktimin si masë sigurimi ‘arrest në burg’, nuk janë marrë parasysh kriteret e përgjithshme për caktimin e masave të sigurimit dhe rrethanat konkrete të çështjes. Në caktimin e llojit të masës së sigurimit, mbahen parasysh edhe vazhdimësia, përsëritja, si dhe rrethanat lehtësuese e rënduese të parashikuara nga KP-ja, ndërsa nga gjykatat nuk është bërë një analizë e rrezikshmërisë së veçantë të autorit, por janë mjaftuar me citimin e rrezikshmërisë së veprës penale, për të cilën dyshohet se ka kryer personi nën hetim”, thuhet në vendimin e Gjykatës së Lartë, që ka cituar edhe Gjykatën Europiane të të Drejtave të Njeriut. “GJEDNJ-ja, në një sërë rastesh, ka deklaruar se arsyetimi i gjykatave vendase do të konsiderohet gjithmonë i papërshtatshëm nëse është ‘abstrakt’ ose ‘i bazuar në stereotipa’. Siç është theksuar edhe nga GJEDNJ-ja, një person i akuzuar për një krim duhet të jetë i lirë në pritje të gjykimit, përveçse në ato raste kur shteti mund të tregojë që ekzistojnë arsye ‘të forta dhe të mjaftueshme që justifikojnë vazhdimin e mbajtjes së personit në burg. Në vazhdim, përveç ekzistencës së ‘dyshimit të arsyeshëm’, gjykata ka evidentuar katër arsye të tjera të rëndësishme që lejojnë mbajtjen e një personi në paraburgim, rreziku që personi të largohet; rreziku i ndërhyrjes në procesin e drejtësisë; domosdoshmëria për të parandaluar një krim tjetër; dhe domosdoshmëria për të ruajtur rendin publik. Kështu, kufizimet ndaj së drejtës për liri duhet të shihen si të jashtëzakonshme dhe duhen lejuar vetëm kur vendimi i gjykatës jep një justifikim bindës”, thotë Gjykata e Lartë. Sipas saj, në vështrim të provave të mbledhura nga organi i akuzës, ky kolegj, pa dashur të hyjë në analizën e tyre në këtë fazë të hetimeve paraprake, në rastin konkret ka parasysh ndryshimin e masës së sigurimit personal të caktuar ndaj personit nën hetim, masa e sigurimit “arrest në burg” e dhënë nga gjykata është e papërshtatshme, pasi nuk i përgjigjet rrezikshmërisë së personit nën hetim, i cili është i padënuar, pa precedentë të mëparshëm, nuk vërtetohet as ekzistenca e rrethanave rënduese në raport me veprën penale dhe autorin e dyshuar të saj. “Parë në këtë këndvështrim për më tepër, duke iu referuar edhe ngjarjes së ndodhur në ndeshjen Shqipëri–Serbi dhe jehonës që ajo pati në të dyja shtetet, personi nën hetim, Ismail Morinaj, i është drejtuar më parë Ministrisë së Brendshme, për të siguruar mbrojtje prej saj, por në asnjë rast nuk rezulton që një mbrojtje e tillë i është ofruar këtij personi. Gjykata e Faktit nuk ka bërë një analizë të shkaqeve se përse çdo lloj mase tjetër është e papërshtatshme, pasi caktimi i kësaj mase sigurimi nuk mund të bazohet vetëm në ashpërsinë e dënimit të mundshëm që personi rrezikon, sipas dispozitës që ka qenë në fuqi, kur çështja është gjykuar nga gjykatat e Faktit”, thuhet në vendim. Në fund, Kolegji Penal vlerëson me vend caktimin e masës së sigurimit personal me karakter shtrëngues arrest shtëpie.

Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...