Published On: 30 Mars, 2016

Gjykata e Apelit detyron Ministrinë e Mbrojtjes të bëjë publike kontratat e reklamave për TV Klani

Pas një lufte të gjatë me Ministrinë e Mbrojtjes dhe fitores së saj të përkohshme në Gjykatën Administrative të Shkallës së Parë Tiranë, tashmë Gjykata Administrative e Apelit i ka dhënë të drejtë qendrës Res Publica.

Gjykata ka  prishur vendimin e Shkallës së Parë, duke pranuar padinë dhe detyruar Ministrinë e Mbrojtjes që të japë dokumentat e kërkuara nga Res Publica.

Më 17 Tetor 2013, Res Publica i kërkoi Ministrisë së Mbrojtjes informacion në lidhje me shumën e shpenzuar nga institucioni për reklamat për vitet 2009, 2010, 2011, 2012 dhe 2013, si dhe listën e shoqërive tregtare që janë paguar për spotet audiovizive, përfshirë produksionin dhe transmetimin ose publikimin.

Ministria e Mbrojtjes heshti ndaj kësaj kërkese, si dhe ndaj ankimit administrativ të paraqitur në nëntor 2013.

Për këtë arsye Res Publica iu drejtua gjykatës.

Gjatë shqyrtimit gjyqësor Ministria e Mbrojtjes refuzoi dhënien e informacionit me argumentimin se ai përbënte “sekret hetimor”, pasi dosja e reklamave të vitit 2013 ishte duke u hetuar nga prokuroria.

Ky argument nuk vlente, por Gjykata Administrative e Shkallës së Parë më 16 Prill 2014 i dha të drejtë Ministrisë së Mbrojtjes dhe rrëzoi padinë.

Res Publica, e bindur që ky vendim ishte i gabuar, u ankua në Gjykatën Administrative të Apelit, e cila vendosi prishjen e vendimit dhe pranimin e padisë duke detyruar Ministrinë e Mbrojtjes të japë informacionin të kërkuar.

Pavarësisht kohëzgjatjes së këtij procesi gjyqësor, tashmë një gjykatë e një niveli më të lartë konfirmoi se e drejta e informimit është një e drejtë kushtetuese dhe dhënia e informacionit përbën detyrim ligjor.

Ky vendim është një leksion i mirë demokracie për Ministrinë e Mbrojtjes dhe një leksion shteti ligjor për Gjykatën e Shkallës së Parë për kërkesa të ngjashme në të ardhmen.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...