Published On: 12 Maj, 2016

Gjuhën e lashtë pellazge, e kanë folur gjithmonë epirotët, ilirët, dardanët…

 

Pellazgët, raca e harruar – Shqiptarët, baballarët e Greqisë së lashtë dhe Europës (4)

AUTOR: EDOUARD SCHNEIDER

Nuk është i lejuar ta publikojë askush veç gazetës Shqiptari.eu, dhe personit të lejuar nga autori.

PËRKTHEU: SEFEDIN KRASNIQI
Kushdo që do ta lexojë komplet librin e Edouard Schneider mbi Pellazgët, përkthimit të cilit i kam kushtuar një kohë të çmuar, do të kuptojë se, përveç të vërtetës së madhe që shqiptarët janë pasardhësit direkt të tyre, të gjithë emrat e zotave dhe perendeshave greke kanë kuptim në gjuhën shqipe. Të gjithë bijtë dhe bijat e tyre, gjithashtu, kanë emra që zbërthehen dhe kanë kuptim vetëm në gjuhën shqipe. Emrat e të gjithë heronjëve të luftërave antike kanë emra që autori me shumë kujdes i ka zbërthyer në gjuhën shqipe. Pra, Pellazgët flisnin gjuhën e cila, sipas autorit, edhe sot flitet në Mirditë (Veriu i Shqipërisë). Ne, shqiptarët, nuk jemi bijtë e Evropës, por baballarët e saj… SK

Është normale, nga ajo që thuhet më sipër, sipas alegorisëtërheqëse të largët, se ne gjendemi përballë kujtimit të fazavetë ndryshme tëzgjimit të vullkanevetokësoreqë e karakterizoninepokëngjeologjike terciare të shkatërrimit, disa herë të përsëritur nga raca njerëzoredhe emigrimeve qëmotivuan ngjarjetnatyrore.
Është e natyrshme, siç tashmë kemi treguar se shpërthimet e mëdha dhe të paimagjinueshme të atyre kohëravetë largëta, duke shkulur malet, shkaktuan kolapse të frikshme, thyen ekuilibrin e atmosferës në gjirin e së cilës qendrat e stuhive ishin vazhdimisht në formim, rrufetë dhe bubullimat pasonin pandërprerje dhe papushim…. Dhe për njeriun e tmerruar, ishin shpirtrat e natyrës, perënditë e Olimpit që e shtyenin sulmin e gjigandëve, të cilët përfaqësonin agjentët e vullkanev e tokësor, bijtë e Tokës, me një fjalë ishte luftë në mes Qiellit dhe Tokës.
Duke marrë vetëm një fakt të izoluar nga miti i kësaj lufte të pabesë dhe sakrilegje, apo më mirë të themi, kujtimin e zgjimit të vullkanit tokësor, që e krijoi këtë mit, duhet të pranojmë nëse vërtetë jemi të paanshëm, që njeriu kishte qenë i detyruar të marrë pjesë në këto ngjarje, në këto ngjarje të mahnitshme, të vitalitetit të materies, nga të cilat kishte qenë më shumë se një herë viktimë.
Njeriu pra ekzistonte atëherë dhe si kurri-zgjimi i vullkanit, ai nuk ka mundur të lokalizohet vetëm në një pikë të globit, por përkundrazi, ka qenë i detyruar të zgjohet nga erupsione fenomenale, përnjëherësh në disa pika. Si çdo popull, përafërsisht është ruajtur kujtimi, më shumë apo më pak i përceptuar dhe interpretuar, si gjatë gjithë rrjedhës së periudhës terciare më në fund nuk ka mundur të ketë vetëm një trazirë të vetme, por përkundrazi, studimet gjeologjike i përfshijnë disa të tilla dhe për këto arsye, racat e ndryshme të njerëzimit, në atë kohë, duhej ta kenë mbuluar globin.
Duke qenë kështu, në qoftë se pellazgët janë pasardhësit e arianëve, emigracioni kah Evropa duhet të ketë ndodhur para paraqitjes, të paktën, të tokësorëve të epokës së Pliocenit, që do të thotë, në periudhën kohore kur Deti i Zi, deti Kaspik dhe pjesa më e madhe e Rusisë, përbënin detin e madh të Veriut, vende të njohura këto nga njerëzit e lashtë të epokës kur Arqipeli ishte kontinent pak a shumë i copëtuar, i cili e unifikonte (bashkonte) Azinë dhe Evropën.
Por pastaj, emigrantët arianë, të cilët e morën emrin e pellazgëve dhe u vendosën në këto kontinente, tani të zhdukura, u gëlltitën bashkë me këta të fundit. Ky fakt ka mundur ta frymëzojë historinë e gjigandëve të mundur dhe të hedhur në humnera të errëta të ferrit. Këta pellazgë që ishin vendosur mbi kontinente, që nuk ishin sprovuar nga fatkeqësitë, përbënë pra pellazgët të cilët i kolonizuan ishujt e mbetur në këmbë, brigjet e Azisë së Vogël, Trakinë, Maqedoninë, Thesalinë, Atikën dhe Peloponezin.
Pra, grekët kishin të drejtë të thoshin se paraardhësite tyre ishin autoktonë, sepse ata ishin të këtij vendi, nga ku e kishin përjetuar përmbytjen dhe në mënyrë të mrekullueshme i tregonin peripecitë.
Hipoteza e pellazgëve, racë primitive, është gjithashtu e pranueshme, sidomos kur t’i kuptojmë raportet e pakta që kanë ekzistuar ndërmjet gjuhësh hipotetike ariane dhe gjuhës së pellazgëve.
Këta të fundit (pellazgët), të cilët ka mundësi të jenë shfaqur në malet e larta të Thesalisë, të Perandorisë së Trakisë dhe Peloponezit, ku edhe i kanë lënë gjurmët e kalimit të tyre dhe të qëndrimit, mund të kenë banuar kontinentin e humbur Arqipelin, dhe rrafshnaltat e Azisë së Vogël.
Në të dyja rastet, së paku për momentin, dy hipoteza mund të jenë të pranueshme; gjurmët e kalimit dhe qëndrimit të këtyre fiseve gjenden në pjesën e poshtme të Arkipelit aktual sikur tokat e dala sot, që dëshmojnë gërmadhat e Mithoulas mbi vazhdimet në Lindje të ishullit të Lemnos, të cilët sipas detarëve, duken në fund të detit.
Për të caktuar hipotezën e vërtetë, kemi vetëm gjuhën e lashtë pellazge, të cilën e kanë folur gjithmonë epirotët, thesalitë, helenët, maqedonasit, frigjët, trakët, ilirët, dardanët, eiliotët dhe të tjerët, gjuhë të cilën ende e flasin shqiptarët, padrejtësisht të quajtur albanais (albanezi, albanians), ndoshta nga latinët, të cilët i quanin kështu këta njerëz me emrin që sipas tyre përcaktonin zbardhjen e ditës (mëngjesin).
Përveç gjuhës, për të na udhëhequr në kërkimet tona, ende i kemi zakonet dhe traditat e këtyre popujve, të cilët ende e ruajnë fenë e tyre, e cila vetëm para disa shekujve, është zëvendësuar nga krishterimi dhe islami.
Ne u bazuam në gjuhën. Po, a kemi dëshmi se gjuha e folur nga pellazgët është gjuha që sot flasin shqiptarët? Po, pa dyshim, që kemi, madje prova të pakontestueshme.
Atëherë të shohim.
Pellazgët autoktonë apo emigrantë, ishin popujt më të vjetër të Greqisë së lashtë. Fetishizmi, së pari, është prova e parë. Dhe, siç e dimë, pellazgët kishin konsideratë dhe gjithçka që rreth tyre i godiste e konsideronin si një forcë të natyrës, si mendja e tyre primitive, instinktive kafshore, nuk mundt’i referohej asnjë hyjnie materiale, të cilën do ta kishin emërtuar dhe pastajdo t’i kishin dhënë ndonjë formë.
Dihet që gjuha e folur nga pellazgët, apo do të thoshim nga paraardhësit e pellazgëve, duhet të ketë qenë një gjuhë në thelb e admiruar, me pasthirrma, demonstrative dhe imituese. Pra sipas kësaj, një gjuhë koncize dhe monosilabike dhe çdorrokje, çdo emetim i zërit duhej të jepte një kuptim të plotë. VIJON

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...