Published On: 21 Shtator, 2016

Gjobat e reja për trafik, më të larta se në BE- Stimulojnë korrupsionin!

Selatin Kaçaniku  nga organizata “Konsumatori”, ka reaguar në lidhje me miratimin e Ligjit të ri të Komunikacionit, duke thënë se rregullimi i një sektori nëpërmjet gjobave të larta nuk është asgjë tjetër veç mbushje e buxhetit, përcjell Gazeta Blic.

Më tutje Kacaniku ka vazhduar duke thënë shteti po vazhdon t i mbajë që të dy duart në xhepat e qytetarit konsumator e taskapagues.

Ky është reagimi i tij i plotë:

Rregullimi i një fushe, dege, sektori, lëmi…vetëm nëpërmes gjobave të larta sështë asgjë tjetër veç se mbushje e Buxhetit. Republika e Kosovës, me 90 % importe funksionon vetëm në saje të taksave, tatimeve, akcizave…pra kontributeve të qytetarit konsumator e taksapagues. Natyrisht se këto të gjithat mundësohen nga mbi 1 MLRD EUR remitenca nga gurbeti e diaspora dhe nga ” infuzionet ” e shteve mike donatore.

Kështu, po dëshmohet edhe me gjobat e larta në trafik, sepse Shteti po vazhdon t i mbajë që të dy duart në xhepat e qytetarit konsumator e taskapagues.
Kështu ndodhi edhe me LNJ biometrike; Edhe me pasaportat; Edhe me tarifat / gjobat mujore (?!) të mosregjistrimit të automjeteve; Edhe me lejimin e importit të automjeteve më të vjetra se 8 vjeç; Edhe me tarifat ambientale të automjeteve që ambienti nuk i sheh fare; Edhe me ” vjedhjet ” nga DHOMAT E DËSHMIVE; Edhe me tenderet: Edhe me privatizimet; Edhe me aferat korruptive; Edhe me…

Org.KONSUMATORI, si kontribuese me rastin e procesit të komentimit / diskutimit publik të Ligjit…propozoi gjoba më të ulëta, në raport të drejtë me mesataren e të ardhurave personale / rrogave që janë në Kosovë. Kjo edhe për arsye se gjobat e larta sfidojnë moralin e ulët, standardin jetësor të ulët, kontrollin e ulët, qëllimin e ulët…të kujt do qoftë në zingjirin e konstatimit, matjes, caktimit dhe të ekzekutimit të gjobës. Nëse gjobat i krahasojmë me të ardhurat mesatare të qytetarëve konsumator në BE, na del se këto gjoba janë dhjeta herë më të larta se atje – pra janë astronomike dhe si të tilla dekurajuese, jofunksionale dhe kundërproduktive.
Kështu hapen rrugët e reja të korrupsionit. Ndërsa, nëse gjobat do të ishin në barazpeshë me rrogat – do të ishin të zbatueshme.
Edhe heshtja jonë, i ka kontribuuar Ligjit…dhe gjobave të tilla. Nuk jemi duke i ndihmuar kauzës duke shprehur publikisht mospajtim e ankesa. Mendoj se do të ishte më mirë sikur të gjthë do të kyçeshim me kohë: Atëherë kur është diskutuar Ligji – publikisht !
Kujdesi, brenga, angazhimi, kontributi sipas mënyrës BONE ZO LLUGË, ashtu si por veprojnë edhe shumica e partive, e politikanëve, e deputetëve…nuk po sjellë efekte. Fundja, edhe mënyra e lobimit të tyre, e solli këtë Ligj – i cili do të funksionojë korruptivisht !

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...