Published On: 29 Dhjetor, 2015

Gjithçka që duhet të dini për karcinomet gjinekologjike

Gjatë jetës mund të bëni shumë lëshime, t’i harroni obligimet e shumta, por vizita te gjinekologu duhet të jetë në listën e prioriteteve tuaja. Shëndeti juaj është më i rëndësishëm, prandaj një herë në vjet vizitoni gjinekologun tuaj edhe atëherë kur nuk keni kurrfarë simptomash!

Karcinomet gjinekologjike sipas numrit të pacientëve të regjistruar janë një ndër karcinomet më të shpeshta që paraqiten te femra, menjëherë pas karcinomës së mushkërive, gjirit dhe zorrës së trashë. Ekzistojnë katër lloje të karcinomeve gjinekologjike: karcinoma endometriale, karcinoma e vezoreve, e qafës së mitrës dhe e vulvës. Në pyetjen se çfarë duhet të dini për karcinomat gjinekologjike dhe cili është trajtimi i tyre, përgjigje na dha dr. Boban Sarxhovski, specialist i gjinekologjisë dhe obstetrikës në Spitalin e klinikës “Acibadem Sistina”.

Karcinoma endometriale

Kjo karcinomë zhvillohet në murin e mitrës, në endometrium dhe është një nga më të shpeshtat, por 80-90% të grave kalojnë mirë, pasi që zbulohet në stadiumin e hershëm. 20% të grave të cilat kanë karcinomë të endometriumit kanë gjakderdhje të madhe, shpesh në menopauzë. Ekzistojnë teste invazive dhe jo invazive me të cilat mund të identifikohet karcinoma, ndërsa si trajtim kryesor aplikohet kirurgjia, duke përfshirë edhe histerektominë (heqjen e mitrës), por në disa raste të veçanta nevojitet edhe terapia me rrezatim, kimioterapia pse terapia hormonale.

Karcinoma e vezoreve

Karcinoma ovariale është kanceri i pestë më i shpeshtë që paraqitet te popullata femërore, ndërsa kanceri i dytë më i shpeshtë gjinekologjik. Kontrollet e rregullta gjinekologjike dhe me ultra zë janë parandalimi më i mirë pasi që me zbulimin në fazën e hershme, mundësia është më e madhe për shërimin e plotë. Pasi që kjo karcinomë nuk ka simptoma, një periudhë të gjatë rritet në zbrazëtirën abdominale dhe nuk i pengon pacientes. Prandaj shumë shpesh diagnostikohet në stadiumin e avancuar. Por, fryrja e stomakut, dhimbja e legenit dhe stomakut, ndjenja e shpejtë e ngopjes, probleme me urinim, dhimbje gjatë marrëdhënieve seksuale, menstruacione të dhimbshme, gërditja, vjellja janë një pjesë të simptomave për këtë sëmundje. Te pacientet te të cilat është diagnostikuar në stadiumin e hershëm të sëmundjes nuk nevojitet terapi tjetër përveç intervenimit kirurgjik. Te të tjerat, mjekimi post operativ vazhdon me kimioterapi ose nëse fjala është për sëmundje lokale të avancuar, mjekimi mund të fillojë me kimioterapi, pas çka do të vijonte trajtimi kirurgjik.

Karcinoma e qafës së mitrës

Ky lloj i karcinomës e përfshin pjesën e poshtme të mitrës, gjegjësisht cerviksin,  i cili e lidhë vagjinën me mitrën. Krijohet kur në shtresën sipërfaqësore të qafës së mitrës paraqiten qeliza të anormale t quajtura “para kanceroze”. Fjala është për struktura para karcinome të cilat nëse nuk diagnostikohen në stadiumin fillestar, mund të kalojnë në karcinom të mitrës. Faktori kryesor përgjegjës për këtë ndryshim është HPV, i njohur si human papiloma virus. Kirurgjia, terapia me rrezatim dhe kimioterapia janë metoda që përdoren në mjekimin e karcinomës së mitrës. Në stadiumin fillestar të karcinomës, në plan të parë përdoret trajtimi kirurgjik. Me atë hiqet karcinoma në fushën ku gjendet karcinoma primare e qafës së mitrës dhe vendet ku është e mundur përhapja. Në fazat e avancuara si formë themelore të trajtimit është terapia me rrezatim dhe kimioterapia.

Karcinoma e vulvës

Një nga simptomat më të shpeshta për karcinomën e vulvës është kruajtja, dhimbje ose plagë të vogla, lëkurë e trashur e vulvës, pickim. Faktorët e rrezikut e përfshijnë edhe HPV infektimin ose ekzistimin e lythave gjenital. Nëse ky lloj i karcinomës zbulohet herët, gjasat për shërimin e saj janë të mëdha.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...