Published On: 12 Prill, 2016

Gjërat pa të cilat nuk mund të jetojmë – të zbuluara nga myslimanët

Kjo listë e sjellë për ju, e disa prej gjërave që janë shumë të rëndësishme për neve në jetën e përditshme, të cilat dihet se janë shpikur nga njerëz të cilët ishin myslimanë.

1. Algjebra

Falë Al-Khwarizmi, është bërë kjo lëvizje revolucionare nga koncepti grek për matematikën, e cila fillimisht është bazuar në gjeometri.

2. Kafeja

Më shumë se 12 mijë vjet më parë, njerëzit punëtorë janë munduar të qëndrojnë të zgjuar pa ndonjë stimulues, derisa një bari ka vërejtur se dhitë e tij bëheshin shumë energjike pasi hanin kokrra kafeje.

3. Orët

Një njeri i zgjuar me emrin al-Jazari ka qenë një inxhinier shumë i shkathtë, i cili edhe ‘lindi’ konceptin e makinave automatike.

4. Kamera

Ibn Al-Haitham ka shpikur kamerën e parë në botë që shfaqte imazhet në një vrimëz, dhe e ka quajtur ‘Qamara’.

5. Sapuni

Në shekullin e dhjetë, myslimanët kanë shpikur sapunin duke përzier vajin me ‘al-qali’ – një substancë si kripa.

6. Universitetin

Gruaja me emrin Fatima al-Fihri, ka themeluar universitetin e parë në Fez, Maroco.

7. Instrumentet kirurgjike

Në shekullin e dhjetë, Abulcasis ka shkruar një enciklopedi mjekësore me më se 200 vegla kirurgjike.

8. Hartat

Me paraqitjen e letrës në Bagdad në shekullin e tetë, hartat e para dhe guidat e udhëtimeve u prodhuan. /lajmi.net/

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...