Published On: 25 Prill, 2016

Gjenerali shqiptar që mposhti Europën (Video)

Portret i Mërkur Bua Shpatës (Lorenzo Lotto)

 

  • Kush ishte Merkur Bua që lindi në Peloponez, luftëtari mercenar shqiptar që së bashku me ushtrinë e tij tërësisht shqiptare në fund shekullin e XV dhe në fillimin e atij të XVI mposhti disa ndër ushtritë më të mëdha europiane të kohës.

Si u thyen francezët, gjermanët, zviceranët, spanjollët, venecianet etj., ballë trupave të Buas.

Si e ruanin identitetin shqiptar këto forca ushtarake dhe pse dështoi plani për t’u rikthyer në atdhe e për ta çliruar nga turqit.

Kush është Mërkur Bua Shpata, konti i Akuinos dhe Rokasekas, i Perandorisë së shënjtë romane gjermanike?
Ai është pasardhës i familjes princore shqiptare të Gjin Bua Shpatës, me prejardhje nga bregdeti i Shqipërisë së sotme, e vendosur në Peloponez. Të parët e tij kishin qënë despotë të Angelokastrës dhe të Artës, si edhe baronë të Despotatit të Moresë.
Pas pushtimit otoman të gadishullit helenik, Petro Bua, i ati i Mërkurit, ishte shpallur kryetar i shqiptarëve të Greqisë.


Flamuri i kontit Mërkur Bua Shpata i njohur nga perandori i shënjtë roman Maksimalian (1510)

Petro Bua mërgoi në gadishullin Apenin. Aty Mërkuri u shqua si luftëtar dhe prijës trim i mercenarëve shqiptarë e ballkanas. Duhet thënë se mercenarizmi në atë kohë ishte një profesion nderi dhe i vlerësuar nga historia. Mërkur Bua është i njohur si një komandantët ushtarakë më trima të Evropës, në fund të shekullit XV, fillimi XVI. Kudo që ai shkonte për të luftuar, dilte fitimtar. Në aleancë me Venedikun, në vitin 1496 ai fitoi kundër fiorentinëve, milanezëve dhe kundër francezëve me në krye Luigjin VIII.
Si aleat i Luigjit XII të Francës ai mundi spanjollët.
Në vitin 1506 i ngarkuar nga francezët, ai e shpëtoi Papën Julius II, duke i thyer keqas forcat e tiranit të Bolonjës, Xhovani Ventivolio.
Mërkur Bua u gjënd përkrah perandorit gjermanik Maksimilian i parë kundër forcave rebele. Madje ai sulmoi edhe aleatët e vet venecianë dhe doli fitimtar kundër tyre, për të vazhduar me fitoret e veta kudo ku ai kalonte me kalorësit shqiptarë.
Historiani grek Koroneo thotë për Mërkur Buan se “ai është pasardhës i vërtetë i Pirros, i Akilit, i Eneas dhe i Aleksandrit të Madh”.
Madje një poet ka bërë një poemë me mijëra vargje ku ka përshkruar bëmat heroike të Mërkur Buas, ngjashëm me Eneidën e Virgjilit.
Në vitin 1515, më 13 -14 shtator, u zhvillua beteja e madhe e Marinjanit, pranë Milanos, që mori emërin në histori si “beteja e gjigandëve”, nga pjesëmarja e ushtrive më të rëndësishme të Evropës. Nga Franca erdhi Françesku i parë, ushtritë e Papës, ushtria e Venedikut, ushtria zvicerane, kundërshtare e tyre dhe ushtria e Maksimilianit, perandorit gjermanik.
Në betejën e Marinjanit me 13 shtator herë dukej se fitonte njëra palë, herë pala tjetër. Madje edhe vetë mbreti Françesk u plagos. Të nesërmen, aty, kah mesdita, zviceranët sulmuan dhe po mundshin francezët. Atëhere mbreti i Francës kërkoi ndërhyrjen e 40 000 ushtarëve të Venedikut.
Këmbësoria e rëndë e Venedikut në kohën kur francezët po mundeshin, ishte e vendosurnë Lodi, katër orë larg në këmbënga fusha së betejës. Pra kur të vinte ajo në ndihmë, zviceranët do ta kishin fituar betejën.
Rrethanat historike e deshën që Mërkur Bua Shpata, trimi shqiptar, drejtuesi i kalorësisë shqiptare në shërbim të Venedikut, arriti në fushën e betejës. Hyrja e tij në luftë tronditi udhëheqjen ushtarake të 40 000 zviceranëve, aq më tepër që masa e ushtarëve të tyre britën “San Marko! San Marko!” dmth erdhi kalorësia e Venedikut në ndihmë të Francës.
Duke kujtuar se kish të bënte me 1000 kalorës shqiptarë, ajo mori vendim të tërhiqej duke pranuar humbjen. Në të vërtetë aty kishin hyrë vetëm 300 kalorës shqiptarë. Mërkur Bua ndonëse i plagosur arriti të kapë 6 flamuj dhe katër topa të ushtrisë zvicerane.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...