Published On: 20 Prill, 2016

Gjeneralët e vetëshpallur të ushtrisë së vdekur

 • Shënjestra e prirësve, gjeneralëve të vetëshpallur nga ajo që e mbante simbolin e emrit UÇK, kthehet më shumë ndaj konkurrentëve të tyre, FARK-ut, se sa ndaj forcave dhe paramilitarëve serb.
 • Abeja: “…shumë prej tonëve do të bëhen gjenerala mas beteje, gjenerala të linjës së parë mas shankut të kafenesë”.
 •  
 • Diana Rexhepi

Si duket, jemi në finale të finales të Faktografisë, dhe njëherit demaskimit të prapavijës së luftës në Kosovë, gjegjësisht të mbrojtjes apo të mbrojtësve të Kosovës nga viti 1997-1999. Ta rikujtojmë paraqitjen publike të UÇK-së. Së pari në mediat kroate, televizionin kroat (HRT) nga data 4 nëntor në vitin 1997, së pari paraqitet emri UÇK (Oslobodilačka Vojska Kosova). Paraqitja bombastike e ekzistimit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, e përcjellur me tekste propagandistiko-strategjike, me shkathtësi të punuara dhe shkruara në mënyrë të veçantë, me renditje të fjalive në milimikron precizistet për ta arritur qëllimin në disa nivele, d.m.th. propagandë e veçantë: diktim i ngjarjeve, antipropagandë ndaj shtetit serb duke shfrytëzuar faktet për luftëra të mëparshme, pastaj okupimi shekullor serb i Kosovës si dhe demaskimi i prapavijës të qëllimeve serbe në Kosovë.

Lufta speciale mediale për Kosovën

Të gjitha këto të përmendura emërohen si Luftë Speciale, me tre autor në atë kohë: Bekim Berisha Abei, unë si gazetare, dhe botuesi Andrej Rora, kryeredaktor i emisionit Motrišta në Televizionin kroat (HRT). Koto emisione me informata dhe informacione të dozuara në mënyrë të veçantë, të plasuara me kohë të caktuar, me qëllime dhe propagandë të caktuar të lartpërmendur, nga Televizionin kroat, HRT, shpërndahen dhe citohen në media të ndryshme të botes, kryesisht nëpërmes qendrës ndërkombëtare televizive në Brighton të Anglisë, dhe mediave tjera gazetareske informative, si dhe radio stacione më të etabluara botërore. Edhepse numri i saktë i ushtarëve të vërtetë të grupit me emrin UÇK ishte tepër i vogël, në marrëveshje dhe me pëlqim të Bekim Berisha Abei, lajmërimi i parë në tekstin tim me datën 4 nëntor 1997, për numrin e ushtarëve ëe mobilizuar të UÇK-së, ishte bombastik gjegjësisht lajmëruam që UÇK numëon afër 20.000 (njëzet mijë) ushtarë të përgatitur për luftë mbrojtëse në Kosovë, dhe se aksionet e tyre luftarake do të fillojnë mbrenda një muaji duke filluar pikërisht nga data 4 nëntor të vitit 1997. Mendimi i Abeit, Bekim Berisha, ishte se lufta në Kosovë, dhe masakra e forcave serbe ndaj popullatës shqiptare, nuk do të shmangemi, si thoshte: “edhe mu msheh në birë të minit.”

Duke ia sugjeruar të shkojmë në opinion me këtë, se shqiptarët e Kosovës do të rezistojnë sikurse që edhe kroatët kanë rezistuar, Bekim Berisha u mendua gati njëzet minuta, por u dakordua të shkojmë me këtë në opinion, sepse kishte një besim të veçantë në Sali Berishen dhe influencën e tij gjegjësisht koalicionin të drejtimit partiak të Berishës me Rugovën. Emri i ushtrisë gjegjësisht që të shkojmë në opinion me emrin UÇK, (Oslobodilačka Vojska Kosova) Bekimi e zgjodhi shkaku i Adem Jasharit, në të cilin kishte besim të pakontestueshëm dhe me të cilin ishte në lidhje me motorollë të veçantë si dhe në mënyra të tjera nga lidhjet e tij me kreun e lart në Ushtrinë kroate, ku Bekim Berisha gëzonte autoritet dhe status të veçantë. Nuk ka shumë njerëz nga ushtarët shqiptarë të cilëve i ka besuar Bekim Berisha në fillim të luftës. Ka pas besim të veçantë në Afrim Shurecin “Leopardin”, Ramë Cervadikun “Shokun”, dhe Arif Krasniqin “Hitlerin”, bashkëluftëtarë të tij nga frontet në Kroaci. Tjerët, sikurse thoshte Bekim Berisha Abei, gjatë ditëve dhe netëve që kaluam bashkë në banesën time kur vinte në Zagreb nga Opatija apo Sisaku, “mundet që lehtë të luhaten” thoshte, apo të shndërrohen në “manekena të luftës”, si ka pas zakon të thotë Abei, Bekim Berisha. Kishte edhe një shprehje karakteristike që shpesh e përsëriste: “Dado, mbaje në mend, shumë prej tonëve do të bëhen gjenerala mas beteje, gjenerala të linjës së parë mas shankut të kafenesë”.

Abei: Bukoshi është majtist

Në një send nuk dakordoheshim. Ai e quante Bukoshin majtist, e unë nuk e kisha atë mendim për Bujar Bukoshin me të cilin disa herë jem taku në Ulm të Gjermanisë, dhe pastaj në Tiranë. Pas themelimit-zyrtarizimit të UÇK-së në Minhen me 26 dhe 27 dhjetor të vitit 1997, gjegjësisht pasi që UÇK-në e prunëm para aktit të kryer duke e bombarduar opinionin botëror me informacione të shumta me ekzistimin e tyre si të ushtrisë relevante, sendet dhe ngjarjet u zhvilluan me një lloj konsolidimi, deri në vrasje të Jasharëve në Prekaz, dhe simbolit të rezistencës të UÇK-së Adem Jashari, në fillim të marsit të vitit 1998. Pas kësaj ngjarje dhe mosrespektimit të dëshirës, amanetit të Adem Jasharit që vendin e tij ta zënë Fehmi Lladrovci, Bekim Berisha ka shkuar në Shqipëri dhe menjëherë ka hy në Kosovë. Në atë kohë fillon konsolidimi i krahut tjetër të Ushtrisë mbrojtëse të Kosovës me emrin Forcat e Armatosura të Republikës së Kosovës, të Ibrahim Rugovës dhe konceptit që duhet ekzistuar një linjë piramidale në sistemin komandues, me oficerë të shkolluar, që kanë qenë oficerë në ish armatën jugosllave, pasi që ata i dinin taktikën, gjuhën, dhe mënyrën e luftimeve, strategjisë ushtarake të armatës jugosllave gjegjësisht ushtrisë serbe. Sipas asaj të njohurës në Taktikë të Luftimit: “munde, fitoje kundërshtarin, armikun, me armë të tij”.

Komandantët e vetëshpallur në shënjestër e mbanin FARK-un më shumë se serbët

E këtu kthehet shënjestra e prirësve, gjeneralëve të vetëshpallur nga ajo që e mbante simbolin e emrit UÇK, shënjestra e tyre kthehet më shumë ndaj konkurrentëve të tyre, FARK, se sa ndaj forcave dhe paramilitarëve serb. Komandantët e vetëshpallur, rrethi komandues i të cilëve ishte prej një bandere deri në banderën tjetër, e harruan kënd e kanë kundërshtar, armik, harruan amanetin, simbolin, principet e Adem Jasharit, dhe Hamzë Jasharit. I kaploi zilia, epshi për pushtet, për gjeneralizmin, për paradim, për dekorata. Në strehime të veta të sigurta, diku në fshehtësi në Kosovë, e më së shumti në Tiranë, aktronin luftën, aktronin pushtetin, shkrepën armë kundër vëllezërve të vet shqiptar, e ata ushtarë që luftuan me aq vullnet dhe inspirim për liri, i lanë pa mbështetje në Kosovë. Gjeneralëve të vetëshpallur të UÇK-së, as ajo nuk ju kënaqi, por shkuan më larg. Bashkë me zyrtarët më të lartë të shtetit shqiptar, Shqipërisë, e vrajnë së pari dorën e djathtë të Sali Berishës, Azem Hajdarin, dhe shpejt më pas edhe Ministrin e Mbrojtjes të Rugovës, kolonelin Ahmet Krasniqin. Aq shumë gjeneral të UÇK-së, më shumë se ushtarë, ngat të cilëve gjeneralëve forcat serbe mbrenda disa jave i vranë dhe i masakruan më shumë se dhjetë mijë civilë shqiptar, fëmijë, gra, pleq. Aq shumë gjeneralë të UÇK-së ngat të cilëve forcat serbe paramilitare mbrenda disa javëve i dëbuan afër, apo më shumë, se një milion civil shqiptar nga Kosova. Gjeneralët e të cilëve shumica e ushtarëve janë vra në luftë, e ata, gjeneralët, mbetën gjallë. Fenomeni jo i shënuar deri më tash në histori të njerëzimit. Tufa e gjeneralëve të gjallë, e shumica e ushtarëve të vrare. Gjeneralët e ushtrisë së vdekur. Gjeneralët të vetëshpallur, pas vrasjes së ushtarëve të tyre. Gjeneralët të vetëshpallur, që në fushë të të vdekurve, post festum të luftës, pas hyrjes së NATO-s forcave, hynë në Kosovë dhe e çliruan Grand hotelin nga kamerierët serb, duke e bërë Grand hotelinin shtab kryesor të tyre ku agjenda “luftarake” ishte uzurpimi dhe shndërrimi i tokës së Kosovës në pronë të tyre private.

Fitorja madhështore në Koshare, disfata intime e ‘gjeneralëve’ të vetëshpallur

Në shpindë, në llogari, të familjeve të të vrarëve dhe masakruarve në Kosovë, në shpindë të takspaguesve të varfrit në Kosovë. Gjeneralët të vetshpallur të UÇK-së, për të cilët aksioni më i shndritshëm i Ushtrisë së bashkuar të Kosovës, fitorja madhështore në Koshare, është anatema dhe disfata e tyre intime, personale. Gjeneralët e vetëshpallur të UÇK-së për të cilit okupimi dhe ofensiva bestiale e forcave serbe në Kosovë, u shndërrua në JACKPOT personal të tyre. SHQIPTARI.EU

 

LEXONI edhe:

http://www.shqiptari.eu/cmenduria-e-imamit-enis-goga-i-quan-gomare-kush-nderon-prekazin-e-jasharajve-malishevas-e-prishtinas-video/

http://www.shqiptari.eu/nekrolog-per-komandantet-e-uck-se/

 

 
Displaying 3 Comments
Have Your Say
 1. Shpejta thotë:

  Nese ka pas manikena ne uck vendin e par ja kisha dhan Afrim shurica ose Leopardi tmerr me pa me sy por jo mashum vetem per Telefon pam nr1

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(0)
 2. V Martini thotë:

  Diana,
  You are an amazing human being. I enjoy reading your publications about the current situation in Kosovo and the war that made it possible. I know how right you are in your commentaries as I have had an opportunity to meet and work with many of the generals of that so called Army. Keep up the good work. The truth is just amazing. I just wish this work was done much earlier.
  Ti ie e mrekullueshme.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)
 3. Xhafer Leci thotë:

  Bujar Bukoshi nuk është majtist, por ai bashkëpunoj me majtistët..! Pjesë nga libri im:“Në themelet e traditës kombëtare shqiptare”.
  Sa i përket luftës, kanë folur dhe janë shkruar libra nga ata që e kanë udhëhequr luftën në terren etj. Unë mendoj se ende nuk është thënë thelbi kryesor, pse ishte dr.Bukoshi aq i dobët në organizimin e luftës. Dhe a duhej të jetë një politikan aq kokëfortë si Bukoshi? Qe një rast më 1994 në Leonberg të Gjermanisë. Një i ri e pyeti kryeministrin nëse paraqitet nevoja për luftë, si do të bëhet organizimi nga këtu? Dr.Bukoshi i tha “Ashtu siç keni ardhur me duar në xhepa edhe ashtu kthehuni! A ishte kjo një përgjigje normale apo jo? Ndoshta kryeministri ishte i mllefosur nga pyetjet provokative me dhe pa emra të anëtarëve të LDK-së, që bëhëshim, si psh. nga vëllau i funksionarit të LDK-së, Rexhep Gjergjit, i cili studionte në Gjermani, Naim Gjergji, i cili i bëri një pyetje dr. Bukoshit, dhe pyetja nuk u bë publike dhe Bukoshi i tha nuk të përgjigjem, sepse pyetja nuk ështe e jotja, por vetëm emri yt! Këtë duhet ta dijë Hafiz Gagica, pse nuk i bënin pyetjet vetë drejtuesit e degës së LDK-së? Ndoshta zotërinjët mendonin se kryeministri duhet punuar sipas konceptit të partisë? Institucionet dalin nga partitë, por ato vëhen mbi partitë, por këtë s’e kuptonin Gagica me shokë, apo nuk donin ta kuptonin?! Dihet se me tre ministra në perëndim dhe me pjesën më të madhe të popullit në marrëdhënie jo të mira, nuk ka mundësi për një organizim të mirë. Shkurt, Bukoshi u tregua politikan i dobët dhe i papërgjegjshëm. Megjithatë, fajet nuk i kishte vetëm ai. Ato i kishte edhe LDK-ja, sidomos kryesia e degës në Gjermani.

  Përgjigjiuni
  Pelqej(3) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...