Published On: 15 Korrik, 2016

Gjendja në pyjet e Junikut e mirë, kërkohet përkujdesje më e madhe në ruajtjen e tyre

Adem Lushaj

Ruajtja e pyjeve dhe kujdesi ndaj zjarrëvënieve, ishin tema diskutimi të përfaqësuesve të institucioneve përgjegjëse dhe shoqërisë civile, e organizuar nga Stacioni Policor në Junik, takime tashmë të rregullta të këtij formati. Rasim Syla, komandant i këtij Stacioni e që ishte në cilësinë e organizatorit të takimit, ka thënë se mbrojtja e pyjeve dhe zjarrëvëniet janë shqetësim i vazhdueshëm i qytetarëve, ndaj edhe përgjegjësia për mbrojtje dhe kujdes, është i të gjithëve. “Nuk është me rendësi se në përgjegjësi të kujt janë këto shqetësime të qytetarëve, por është e rëndësishme që pyjet të mbrohen nga të gjithë, qofte nga institucionet apo qytetarët”, është shprehur togeri Syla, sipas të cilit pasurit që ia ka Juniku, duhet shfrytëzuar, por edhe kujdesur për to. Gjithnjë sipas Komandantit të Stacionit të Junikut, togerit Rasim Syla, gjendja e mirë dhe kujdesi në rritje ndaj pyjeve, nuk duhet të ndikon në vetëkënaqësi, por duhet shtuar kujdesin ndaj tyre, qoftë kundër prerjeve ilegale, ashtu edhe ndaj zjarrëvënieve të mundshme. “Edhe pse në Junik kemi gjendje të mirë, s’do thotë të jemi të kënaqur dhe të hjekin vëmendjen nga ruajtja ndaj prerësve ilegal, por edhe rasteve të mundshme të vënies së zjarreve, qoftë edhe të pa qëllimshme”, ka deklaruar Syla, i cili ka kërkuar realizimin e projekteve vetëdijësuese dhe senzibilizuese, e jo projektet e hartuara të mbesin vetëm në letër.
Edhe, togeri Esat Hasanaj, komandant i Policisë kufitare në Ponoshec, ka vlerësuar se masat në mbrojtjen e pyjeve nga prerjet ilegale, janë në prioritet edhe të Njësitit kufitar të policisë, ndaj edhe rrjeti i bashkëpunimit të këtij Stacioni me institucionet përgjegjëse, por edhe me shoqërinë civile dhe qytetarët, është duke u shtrirë çdo herë e më shumë.
Se gjendja dukshëm është më e mirë në Junik, se në Komunat tjera, janë deklaruar edhe zyrtarët e Drejtorisë së Parkut Nacional “Bjeshkët e Nemuna”, Abedin Balaj dhe Halil Jasiqi, që sipas tyre, kjo është falë interesimit të junikasve, të cilët janë në vazhdimësi në përkujdesje të këtyre pyjeve, jo vetëm private, por edhe atyre publike. Mirëpo, zyrtarët komunal dhe qytetarët kanë mendime më ndryshe nga ata të Parkut, ngase gjendja në pyjet e Junikut nuk është ë mirë, si nga degradimi, ashtu edhe nga sëmundjet dëmtuese. Tafë Tofaj, zyrtar komunal përgjegjës për pyje, ka thënë se gjendja nuk është e mirë, ashtu siç po deklarohen zyrtarët e Ministrisë, ngase këto pyje janë të kërcënuar nga sëmundje të cilat mund të jenë “kancer” për çdo lloji të drurit. Ndërsa për Haxhi Knushin, është shqetësuese gjendja në pyje, e nëse vazhdohet kështu, brenda pak vitesh, nuk do ketë pyje në Junik.
Togeri Rasim Syla, pasi ka marr edhe miratimin e përfaqësuesve të institucioneve përgjegjëse për kujdesen dhe ruajtjen e pyjeve, ka kërkuar nga junikasit, që të kenë përkujdesjen maksimale për zjarrëvëniet, të cilat në këto ditë të nxehta, mund të shkaktojnë dëme të jashtëzakonshme, si në pyje, ashtu edhe në familjet që janë të vendosura nëpër Tëbana, por edhe bota shtazore dhe bimore.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...