Published On: 13 Gusht, 2016

George Steiner: “Evropa është duke i sakrifikuar të rinjtë e vet”


Përktheu dhe përshtati nga frengjishtja: Sefedin Krasniqi

 

Dijetari i madh George Steiner mishëron humanizmin evropian. Atij  i vjen keq që letërsia, filozofia dhe shkenca nuk komunikojnë më me  njëra-tjetrën. Si mund ta kuptojmë botën tonë, pyet ai, në qoftë se kultura është duke u tkurrë?

Nietzsche, Herakliti dhe Dante janë heronjtë e librit tij të ri, “Poezia e mendimit”, por ata tre, kësaj radhe, do të presin pak. George Steiner na priti në shtëpinë e tij në Cambridge me një konfidencë farsë, në mes të një fete brioshe  dhe një kafeje në fillimin e punëve të Eurostar, ai propozoi t’i jepej një monedhë atij fëmije i cili do ta  perceptojë një peshk në tunel në detin La Manche. “Prindërit u patën tronditur”!  argëtohet profesori i letërsisë krahasuese. Kjo përzierje prej shakaxhiu dhe eruditi, inteligjencës dhe mirësisë e karakterizon George Steiner. I lindur në vitin 1929 në Paris, nja një nënë vjeneze dhe një baba çek i cili kishte njohuri paraprake të tmerrit nazist, ky mjeshtër me  lexim poliglot e ka deshifruar Homerin dhe Ciceronin,  nën udhëheqjen e  babait, një intelektuali të madh hebre, që e donte artin dhe muzikën, te i cili donte të zgjojë ndjenjën të bëhej profesor (kuptimi i fjalës “Mësues = Rabbin”). Në vitin 1940, familja e tij niset për në Nju Jork me anijen  e fundit që ishte nisur nga Genova. Pas studimeve në Çikago dhe Oksford, Stainer i bashkohet redaksisë së gazetës “The Economist” në Londrër. Ai e përshkon prapë  Atlantikun për ta intervistuar Oppenheimer, shpikësin e bombës atomike, e cila gjë i mundëson  hyrjen në Institutin e Princeton. Kjo është “pikë kthesa”  e jetës së tij. Gjithë duke publikuar libra të mëdhenj;  Tolstoi ose Dostojevski, Gjuha dhe heshtja, etj., të cilët shpesh ishin materiale të kurseve të tij, ai themeloi Kolegjin Churchill në  Cambridge, u bë një kritik letrar për The New Yorker dhe bashkëpunon me Universitetin e Gjenevës. Takim me një humanist të  madh evropian,  mendimi i të cilit e ka përshkuar botën.

 “Nëse në rininë e hershme nuk jemi pushtuar  nga ndonjë shpresë, qoftë ajo edhe iluzore, çfarë na mbetet atëherë? Agjë.”

  Evropa po përjeton një krizë të thellë. Shkatërrimi i saj, sipas jush, a është i mundur?

Në gjendjen e tanishme, kjo është e mundur. Por ne do t’ia dalim nga një rrugë ose një tjetër. Ironia është se Gjermania mund të dominojnë sërish. Një hap prapa. Mes muajit gusht 1914 dhe muajit maj 1945, Evropë nga Madridi deri në Moskë, nga Kopenhaga deri  në Palermo, ka humbur rreth 80 milionë njerëz në luftëra, në dëbime dhe kampet e vdekjes, nga uria e bombardimet. Mrekullia është se ajo ka mbijetuar. Por ringjallja e saj ishte vetëm e pjesshme. Evropa po kalon një krizë dramatike; ajo  është në procesin e sakrifikimit të një gjenerate,  atë të rinisë së vet, të cilët nuk besojnë në të ardhmen. Kur isha i ri, kanë ekzistuar të gjitha llojet e shpresës: komunizmi, madje shpresë e madhe! Fashizmi, i cili ishte gjithashtu një shpresë, nuk duhet të gabohemi. Për çifutët ishte sionizmit. Kishte… Kishte … Kishte … E gjitha kjo nuk ekziston më. “Prandaj, nëse në rininë e hershme nuk jemi pushtuar  nga ndonjë shpresë, qoftë ajo edhe iluzore, çfarë na mbetet atëherë? Agjë.” Ëndrra e madhe  mesianike socialiste çoi në Gulag dhe François Hollande – unë e mara emrin e tij si një simbol, jo për kritikë. Fashizmi u zhyt në tmerr. Shteti i Izraelit është e domosdoshme për të mbijetuar, por nacionalizmi i tij është një tragjedi, thellësisht në kundërshtim me gjenialitetin  hebraik, i cili është kozmopolit. Do dëshiroja të jem gabim. Unë jetoj me moton e Baal Semi Tov, Rabin i madh i shekullit XVIII: “E vërteta është gjithmonë në mërgim”.

 Globalizimi, a nuk e  promovon këtë  përhumbje? 

Nuk ka pasur kurrë një mbyllje gjeografike  të këtillë. Kur u larguam nga Anglia, ne mund të shkonim në Australi, Indi, Kanada, sot nuk ka leje pune. Bota po mbyllet. Çdo natë, qindra njerëz u përpjekën për të ardhë në Evropë nga Afrika e Veriut. Planeti po lëviz, por  kah po shkon?  I tmerrshëm është fati aktual i refugjatëve. Unë u nderova, në  Gjermani, me një fjalim të madh para qeverisë. E  mbarova kështu: “Zonja dhe zotërinj, të gjitha yjet tani janë duke u zverdhë”.

 “Në Malajzi, fliten tri gjuhë. Ideja e një gjuhe amtare është një ide shumë nacionaliste dhe romantike. “

Megjithatë, a ndiheni ende evropian? Evropa mbetet vendi i masakrës, i pakuptueshmërisë, por edhe kulturave që i dua. Unë i kam borxh çdo gjë asaj, dhe dua të jem aty ku janë të vdekurit e mi. Unë dua të qëndroj aty afër  ku ndodhi Holokausti, aty ku  mund të flas katër gjuhët e mia. Kjo  është pushim im i madh,  është gëzimi im, pra Evropa  është kënaqësi ime. Kam mësuar italishten pas anglishtes, frëngjishten dhe gjermanishten, gjuhët e mia të fëmijërisë. Nëna ime fillonte një fjali në një gjuhë dhe përfundoi në një tjetër, pa e vërejtur. Unë nuk kam  gjuhë amtare, por në kundërshtim me besimin popullor, ajo është mjaft e zakonshme. Në Suedi, ekziston gjuha  finlandeze dhe suedeze;  në Malajzi,  fliten tri gjuhë. Ideja e një gjuhe është një ide shumë nacionaliste dhe romantike. Shumëgjuhësia  ime më ka mundësuar të mësoj, të shkruaj Pas Babel-it: poetikën te thënies dhe të përkthimit dhe të ndihem kudo si në shtëpinë  time. Çdo gjuhë është një dritare e hapur kah botë. Gjithë ky rrënjëzim i Zotit  Barres! Pemët kanë rrënjë, unë kam këmbët, dhe ky është një hap i madh përpara, më besoni!

 Poezia e të menduarit, libri juaj i ri, na  përkujtoni se Sartri donte të jetë edhe 

Stendhal edhe Spinoza.  A shpien  stili kah të  menduarit?

Po, çdo filozofi është një akt i të folurit. Ritmi, fjalori, sintaksa, gjithçka na çon në poezi, e takojmë gjithashtu edhe në tekstin filozofik, sado abstrakte të jetë. “Çdo mendim fillon me një poemë,” shkruante Alain kur shkroi rreth Valery. Mendimtarët e mëdhenj janë shpesh shkrimtarët suprem,  si Nietzsche apo Kierkegaard. Bergson, një nga mjeshtrit e gjuhës frënge, mori çmimin Nobel për letërsi. Platoni meriton të krahasohet me Shekspirin në krijimin e personazheve (karaktereve), gjestet dramatike. Por marrëdhëniet ndërmjet të menduarit dhe të shkruarit mund të jenë gjithashtu konfrontuese. Disa filozofë shkruajnë keq, si Hegeli, mbret i anti-stilit. Kjo traditë e dyfishtë e gjeniut lirik te   Platoni dhe ajo e pedagogjisë së rreptë, e sistemit,  te Aristotelit është e pranishme prej fillimit.

 “Mos të harrojmë se dy luftërat botërore kanë qenë  luftëra civile evropiane “.

Letërsia dhe filozofia a janë ato ende komplice ndaj njëra-tjetrës?

Të dyja format më duken të  kërcënuara. Letërsia ka zgjedhur fushën e marrëdhënieve të vogla personale. Ajo nuk e di më të abordojë  tema të mëdha metafizike. Nuk kemi më Balzac, Zola. Asnjë fushë nuk u ka  shpëtuar këtyre gjenive të komedisë njerëzore. Proust gjithashtu krijoi një botë të pashtershme, dhe Uliksi i Joyce, është madje shumë afër Homerit … Joyce është një artikulacion në mes të dy botëve të mëdha, të asaj klasike dhe asaj  kaotike. Dikur, filozofia mund të quhej  universale. E gjithë bota ishte e hapur për mendimin e Spinozes. Sot, një pjesë e madhe e universit na është  mbyllur. Bota jonë është duke u tkurrë. Shkencat janë bërë të paarritshme. Kush mund t’i kuptojë aventurat e fundit të gjenetikës, astrofizikës, biologjisë? Kush mund t’ia shpjegojë këto  laikut? Njohurit nuk komunikojnë më; shkrimtarët dhe filozofët sot  janë të paaftë të përvetësojnë që  t’i dëgjojmë për shkencën. Megjithatë, shkencashkëlqen përmes imagjinatës së saj. Si mund të pretendohet se flasim për koshiencën njerëzore duke lënë mënjanë atë që është e guximshme, më imagjinative? Jam i shqetësuar se çfarë do të thotë të jesh “i shkolluar” sot – “to be literate,” shprehje kjo edhe më e fortë në anglisht. A mund të jemi  të shkolluar pa kuptuar një ekuacion jolineare? Kultura është në rrezik, të bëhet provinciale. Ndoshta  duhet të rishikohet i tërë  koncepti  jonë  për  kulturën. Dua t’ju tregoj për një përvojë që më ka mallëngjyer tej mase;  një mbrëmje një  nga kolegët e mi në Cembrige, një me çmimin Nobel, një burrë simpatik, me të cilin darkoja, më kërkoi ta ndihmojë  në një tekst lidhur me  Lacan të cilën nuk e kuptonte fare. Modestia i një shkencëtari të madh në krahasim me krenarinë madhështore të mjeshtrave tanë bizantine të errësirës …

Ju mbroni kulturën klasike të njeriut të ndershëm, dhe në të njëjtën kohë  këmbëngulni në brishtësinë e saj. Pse?

Sepse kultura e madhe ka dështuar përballë barbarisë. “Mos të harrojmë se dy luftërat botërore kanë qenë  luftëra civileevropiane “.  

Gjermania, vendi i Hegeli, Fichte dhe Schelling, matrica e  mendimit filozofik ka përjetuar barbarinë më të keqe. Humaniteti  nuk na ka  mbrojtur, përkundrazi, shpesh ka qenë aleat i  jonjerëzores. Buchenwald ndodhet vetëm disa kilometra nga Weimar. Si kanë mundur disa njerëz të luajnë Bach-in  dhe Schubert-in në shtëpinë e tyre në mbrëmje e në mëngjes të torturojnë në kampe?

 “Ta mësosh përmendësh do të thotë të hysh brenda në vepër: “Ju do të jetoni në mua

e  unë do të jetoj në Ju. “

Çfarë shërben kultura, atëherë, në qoftë se nuk na bënë më human? 

E bënë  ekzistencën më të  durueshme. Nuk është kënaqësi të jesh i vdekshëm, jo, kjo nuk është fare kënaqësi. Ne të gjithë përballemi me kancerin, stresin, frikën, dhe çdo ditë mund të na e sjellë një  lamtumirë, dhe nuk ka asgjë më të frikshme. Do t’ju tregoj diçka shumë fëmijërore; gruaja ime dhe unë këto ditë kemi humbur qenin tonë- Ben. Kjo është e tmerrshme për ne, pasi kjo kafshë ka qenë në qendër të jetës sonë – dhe madje edhe në kopertinën e Fletorës  së Herne që mu ka dedikuar! Unë nuk mund ta bëj një ditë pa muzikë, pa poezi, pa diçka të  bukur.  Kjo është siguria ime, mbijetesa ime. Shoqërimi i mjeshtrave të mëdhenj më jep një ndjenjë të pafund të krenarisë e të mirënjohjes . Dua tu them faleminderit. Duke e mësuar përmendësh,  atë çka kemi mësuar përmendësh, askush nuk mund të na e merrë. As censura,  as policia politike, as kitschi që na rrethon. T’ mësosh  përmendësh, do me thënë të hysh në vepër.  “Ju do të jetoni në mua dhe unë do të jetoj me Ju. “Tekstet ecin përkrah nesh, duke ecur me një poemë të Bodlerit, d.m.th.  jeni në shoqëri shumë të mirë.

 A mendoni se teknologjitë e reja kërcënojnë “heshtjen” dhe “intimitetin” e nevojshëm për tu  takuar me veprat e mëdha …

Po, cilësia e heshtjes është e lidhur organikisht me gjuhën. Ju dhe unë jemi ulur këtu në këtë shtëpi, të rrethuar nga një kopsht, ku nuk ka një tjetër tingull veç bisedës tonë. Këtu,  unë mund të punoj, mund të ëndërroj, të përpiqem të mendoj. Heshtja u bë një luks i madh. Njerëzit jetojnë në një zhurmë. Nuk ka më  natë në qytete. Të rinjtë kanë  frikë nga heshtja. Çfarë do të ndodhë me leximin e rëndë dhe të vështirë? Me  lexua një faqe të Platonit, kur  keni një “walkman” në veshët tuaj? Kjo më frikëson shumë. Teknologjitë e reja transformojnë  dialogun me librin. Ato  shkurtojnë, thjeshtësojnë, lidhin. Mendja “është  kablluar”.  Sot nuk lexojmë në të njëjtën mënyrë. Fenomeni Harry Potter duket të jetë një përjashtim. Të gjithë fëmijët e Botës, fëmija eskimez, fëmija zulu, lexojnë dhe rilexojnë këtë sagë ultra angleze të pajisur me një fjalor të pasur dhe një sintaksë të sofistikuar. Kjo është një madhështi. Libri është një mbrojtës i madh i privatësisë. Nuk ka  fjalë franceze për “privacy”.  Fjala  “intimitet” është  përkthyer shumë keq. Britania është ende një vend i “privatësisë”.  Kjo  mund të ketë anët absurde;  mund të jeni fqinj për pesëdhjetë vjet me dikë dhe mos të shkëmbeni  një fjalë të vetme me te. Ky kult i “jetës private” ka një vlerë të madhe politike: është  kapacitet i rezistencës.

“Me artin konceptual, jo, unë nuk mund ta ndjekë”. 

Ju përmendet Harry Potter. Në fillim të “Poezia e mendimit”, ju keni guxuar të bëni  një afrim mes dialektikës së Hegelit, “mohimi i mohimit”, dhe “asgjë e  asgjës” të  Edith Piaf” . Pse kultura popullore nuk ju ka interesuar më?

Kam huqur barkën. Veçanërisht me filmin. Sikur të mund ta rifilloja jetën, do të mundohesha të kuptoj pse në mes forcave kreative te fund shekullit XIX  dhe në fillim të shekullit XX filmi ndoshta është dashur të kalojë në vendin e parë. Shakespeare, sot, do të shkruante skripte. Kam gabuar, pasi  sa kam qenë fëmijë i greqishtes  aq kam qenë edhe i latinishtes  i edukuar nga një  baba ultra-konservator klasik.  Nuk mund të jemi i përditësuar (update) në çdo gjë. Me muzikën, po, i dëgjoj  kompozitorët  të cilët erdhën pas Boulez që më mahnisin. Me artin konceptual, jo, nuk po ia dal ta përcjellë: shkoj  në  Beaubourg, ma tregojnë një  grumbull tullash duke thënë se kjo është një vepër madhështore, e unë nuk di çfarë të them;  kështu që unë e kuptoj Bacon kur e citon Velazquez, El Greco dhe Goya. Është më mirë të jesh i sinqertë në lidhje me gabimet tua se sa të përpjekësh  për  të bërë bloff.

Ju nuk e konsideroni veten një artist?

Jo, ne nuk duhet të ngatërrojmë funksionin. Edhe kritiku, edhe komentatori, e skoliasti më i talentuar është me vite të tëra  përpara   Krijuesit.   Pushkin thoshte, “Faleminderit përkthyesi im, faleminderit botuesi im,  faleminderit kritiku im, ju i bartni shkronjat e mia, këto i shkruaj unë. “Unë, gjithashtu, mbart postën”.  Ky  është një privilegj i madh, por që s’ka të bëjë asgjë me një varg të mrekullueshëm  që  do të këndoj përjetë. Ne nuk arrijmë t’i kuptojmë burimet intime të krijimit. Për shembull, ne ishim  në Bernë, shumë vite më parë … Fëmijët shkuan  në një piknik me mësuesen e tyre, e cila i vë para një viadukti. Ata vizatojnë, mësuesja shikon mbi shpatullën e njërit prej fëmijëve, i cili  kishte varur çizmet në shtylla! Të gjithë viaduktet, që nga ajo ditë, janë në lëvizje. Ky fëmijë quhej  Paul Klee. Krijimi ndryshon gjithçka që parashikon, disa vija i  mjaftojnë një krijuesi për të na bërë të qartë  se çfarë dukej dikur aty. Çfarë misteri shkakton  krijimin? Për ta  kuptuar këtë e kam shkruar Gramatikat e krijimit. Në fund të jetës sime, unë ende nuk e kam kuptuar.

Të kuptosh, a do të thotë ta huqesh  artin?

Në një kuptim, unë jam i kënaqur që s’e kam  kuptuar. Imagjinoni një botë ku neurokimia  na   shpjegon Mozart-in… kjo është e mundshme dhe kjo më  frikëson mua. Makinat janë tashmë interaktive me tru: kompjuteri dhe raca njerëzore punojnë  së bashku. Ato gjithashtu mund që një ditë historianët do ta kuptojnë se ngjarja më e rëndësishme e shekullit të XX, nuk ishte lufta, as shkatërrimi  financiar, por nata kur Kasparov, lojtar shahu , humbi ndeshjen e tij kundër një kutie metalike të vogël. Dhe vuri në dukje: “makina nuk ka llogaritur, ka menduar. “Kur e pashë atë,  kërkova mendimin e kolegëve të  mi në  Cambridge, të cilët cilësohen mbretër të lartë të shkencës. Ata më thanë se nuk e dinin  nëse mendimi nuk ishte një llogaritje. Kjo është një përgjigje e frikshme! Kutia e  vogël vallë një ditë,  a do të mund të  kompozojë edhe muzikë? – SHQIPTARI.EU

Loading...
 
Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. Sinan Kastrati thotë:

    Sefe, te pershende, je i shkrkqyedhem. Do te deshiroja qe emri yt krahas Vedat Kokones te jete nder perkthyesit me te mire po se po porbti t’ba perkthesh sa me shume nga frengjishtja. Do te deshiroja qe shtepite e medha botuese te librit ne Tirane, Prishtine … e Shkup te kene nga Sefe, ose vete Sefedin Krasniqin e Zhilivodes si njohesvte mire te gjuhes, letersise dhe kultures frenge dhe te asaj shqipe. Nuk e besoj, sot qe ka me te mire se Sefa. Nuk dua ta mohok punenvevPladaritvapo te ndonje tjetrit por ti Sefe mundrsh dhe duhet te jeshe me i miri pasi qe edhe jeton nje kohe te gjate me ftenge.

    Përgjigjiuni
    Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...