Published On: 30 Korrik, 2016

Ftohen kompozitorët nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia dhe diaspora të konkurrojnë në festivalin “Zambaku i Prizrenit”


Organizatori i edicionit të 28 të Festivalit “Zambaku i Prizrenit i fton kompozitorët nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia dhe diaspora, që të konkurrojnë në edicionin e 28 të festivalit Zambaku i Prizrenit, për të dëshmuar, bukurinë e këngës së vjetër qytetare, për të dëshmuar se kënga e bukur qytetare mundet dhe duhet t’i mbijetojë kohës në të cilën dominojnë anti vlerat. Kon kursi mbetet i hapur deri me 7 gusht. Përveç për këngët fituese organizatori do të përkujdeset edhe për honorarët e të gjithë kompozitorëve dhe orkestruesve të këngëve pjesëmarrëse në edicionin e 28 si dhe për të gjithë ata që do të japin kontributin për organizmin dhe mbarëvajtjen e festivalit.

Festivali i Këngës së vjetër qytetare  “Zambaku i Prizrenit”, i cili u themelua në vitin 1986 nëpër vite ishte i vetmi organizim që mblidhte çdo vit artistët më të njohur shqiptar, në qytetin Prizrenit, dhe i tillë vazhdon të mbetet. “Zambaku i Prizrenit” përveç karakterit garues, çdo vit shquhej edhe me kultivimin e artistëve dhe këngëve të reja, të cilat kanë lënë gjurmë të pashlyeshme në repertorin e muzikës qytetare, duke afirmuar personalitete të njohura të muzikës si këngëtarë, kompozitorë, poetë, instrumentistë etj, të cilët i kanë begatuar vlerat e mirëfillta muzikore të vendit tonë. Viteve të fundit, për shumë arsye, mungoi edhe interesimi i kompozitorëve edhe i këngëtarëve që të jenë pjesë e Festivalit “Zambaku…”, për ta vënë në dyshim vetë ekzistencën e festivalit. Degradimi i vlerave muzikore dhe komercializimi i notave muzikore por edhe marrja në organizim të festivalit nga njerëz e organizata, të cilave më shumë u interesonte përfitimi se sa vlera e festivalit e kanë sjellë Zambakun e Prizrenit, përpara situatës “te jesh apo të mos jesh”. Këtë vit Studio Helix, i është rrekur punës në përgatitjen e edicionit të 28 dhe me të gjitha forcat është vënë në kërkim të cilësisë, që Zambaku i Prizrenit të rikthehet në fillimet e saj, kur këngëtarë e kompozitorë mbaheshin gjatë në mend për krijimet me të cilat prezantoheshin në festival. Profesionisti i muzikës Menan Kiseri, thotë se kënga “Zambaku i Prizrenit” e kompozuar nga kompozitori Akil Koci kënduar nga Liliana Çavolli është një perlë e muzikës shqiptare. Edhe Fikrim Emra duke kujtuar kohët e arta të festivalit “Zambaku i Prizrenit” pohon se në festivalin e këngës së vjetër qytetare parakalonin emra kompozitorësh e këngëtarësh me vlera të mirëfillta të muzikës shqipe, mision ky i festivalit. Të gjitha këto dëshiron të ia kthej këtij festivali Studio Helix. Drejtori i festivalit, Istref Krasniqi, pohon se kanë arritur  këngë për edicionin ne 28 të festivalit, si nga kompozitorë nga Kosova ashtu edhe nga Shqipëria dhe  duke garantuar transparencë dhe organizim dinjitoz të festivalit thotë se do të ju krijojë kushte kompozitorëve e këngëtarëve që të paraqiten në mënyrë sa më dinjitoze. Ai i fton kompozitorët nga Kosova, Shqipëria, Maqedonia dhe të gjitha trevat shqiptare, që të konkurrojnë për  edicionin e 28 të festivalit Zambaku i Prizrenit, për të dëshmuar, bukurinë e këngës së vjetër qytetare, për të dëshmuar se kënga e bukur qytetare duhet t’i mbijetojë kohës në të cilën antivlerat dominojnë. Krasniqi pohon se do të angazhohet me të gjitha forcat dhe potencialin për përgatitjet teknike të orkestrës për performim live, skenën, ndriçimin dhe do të ndërmerren të gjitha hapat teknikë për një edicion më të mirë dhe garanton me angazhimin maksimal dhe transparencën më të madhe. Konkursi për paraqitje për pjesëmarrje në edicionin e 28 të festivalit Zambaku i Prizrenit, është deri më 7 gusht dhe Krasniqi beson se deri në këtë ditë do të ketë interesim të madh për pjesëmarrje në edicionin e 28 të Festivalit. Ai njofton edhe njëherë se  Kënga që do të zërë vendin e parë, përveç  “Zambakut të Argjend” do të shpërblehet me shumën prej 500 Euro, vendin i dytë, do të shpërblehet me shumë prej 300 Euro dhe vendi i tretë do të shpërblehet me shumën prej 200 Euro. Kënga më e mirë e zgjedhur nga publiku përveç me “Mikrofonin e  Artë” do të shpërblehet edhe në shumën prej 300 Euro. Përveç për këngët fituese organizatori do të përkujdeset edhe për honorarët e të gjithë kompozitorëve dhe orkestruesve të këngëve pjesëmarrëse në edicionin e 28 si dhe për të gjithë ata që do të japin kontributin për organizmin dhe mbarëvajtjen e festivalit.
Loading...
 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Loading...

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...
Loading...