Published On: 5 Mars, 2016

Fotografia që tronditi krahun ushtarak shqiptar më 6 mars të vitit 2000

Në atë kohë isha redaktor teknik në gazetën e përditshme “Bota Sot” që redaktohej dhe përgatitej për shtyp në redaksinë që ishte në Cyrih (Löwenstrasse) të Zvicrës. Me 5 mars në përvjetorin e dytë të rënies heroike të Murat, Hamëz e Adem Jasharit bashkë me shumicën e familjarëve të tyre, në Prekaz “komandantët” më shumë po bënin promovimin e tyre se sa shënimin e përvjetorit! Nga ky tubim-përvjetor, në redaksinë e Cyrihut erdhi raporti i korrespondentit tonë nga Drenica, Ragip Gajraku i cili përmbante kryesisht ishte, citate të “prijësve të rinj” të luftës e shumë pak të dhëna për sakrificën e familjes Jashari!

Në kompjuterin tim mbaja një fotografi të cilën ma kishte dhënë në besë, muaj më parë, editori i gazetës duke më thënë: “Mbaje dhe ruaje mirë sepse mund të na duhet, një ditë!”. Në qendër të asaj fotografie e cila ishte bërë në vitin 1992 në Tiranë, shihej Ibrahim Rugova me një grumbull njerëzish e në mesin e tyre ishte edhe Adem Jashari! Ishte Fotografi që dokumentonte një lidhje të hershme të presidentit Rugova me komandantin legjendar, Adem Jashari!

Tek po merresha me faqosjen e raportit të arritur nga Prekazi më shkrepi ideja se përvjetorit të rënies heroike të Jasharëve i shkon fort nxjerrja në publik e njohjes së Adem Jasharit me Ibrahim Rugovën shumë më herët se me “komandantët” e rinj që po përvetësonin çdo gjë të mundur në emër të luftës që e kishin ba! Shkova në zyrën e editorit dhe ia thash idenë time! U hamend pak shkaku i rrezikshmërisë së situatës në të cilën “komandantët” “vranin e kthjellnin” dhe aprovoi duke thënë: “Qite!”. Puna e bërë nuk u kuptua as nga kolegët me të cilët punoja në redaksinë e Cyrihut dhe as nga redaksia në Prishtinë. Fotografia në artikullin që u shtri në dy faqet e mesit, me ngjyra, zuri hapësirën ma të madhe dhe me insistimin këmbëngulës timin, u publikua dhe në faqen e parë të cilën e punoja unë, gjithashtu…

Me që një pjesë të tirazhit të gazetës që shtypej në Frankfurt e dërgonim me aeroplan në Prishtinë, me 6 mars të vitit 2000 Kosova u trondit nga fotografia e publikuar në “Bota Sot”. Popullata shumicë e cila adhuronte personalitetin dhe përpjekjet e Ibrahim Rugovës, u ngazëllye nga fakti se dy figurat më të ndritshme të Kosovës paskan bashkëpunuar edhe në aspektin e rezistencës ushtarake kurse “komandantët” me të parë këtë foto bën çmos që të zhdukin tirazhin e gazetës që botoi këtë fotografi e cila po shpaloste një të vërtetë tjetër prej asaj që kishin propaganduar, ata…

Nuk thashë asgjë më shumë se sa që, kjo fotografi historike mori dhenë nga kompjuteri im…

Ndihem fort krenar që isha pjesë e shpalosjes së këtij dokumenti sepse historia e luftës fitoi një dimension tjetër me publikimin e kësaj fotografie …

(Më mbetet merak i madh me e kuptu se pronë e kujt ishte apo kush e kishte shkrepur?)

Fahredin Spahija

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...