Published On: 14 Shkurt, 2016

Foto dëshmi se ortodoksët e Rekës ishin shqiptarë! Me Veshje kombëtare të gjithë!

Nga koleksioni i fotove të Bajazid Dodes

doda_nb902064b

Ja disa fotografi të rralla (viti 1907), në një prezantim të ri, të shqiptarëve të Rekës së Epërme në Maqedoninë perëndimore. Rajoni është i zbrazur tani, pothuajse s’ka njeri më, dhe fshatrat e dikurshme shqiptare janë mbuluara me bar. Heshtje ku dikur…

Fotot na i sjell albanologu i shquar Robert Elsie

Doda NB9020 60 B
Macedonia. View of Shtirovica.

Doda NB9020 60 B
Macedonia. View of Shtirovica.

Doda NB9020 61 B 
Macedonia. Man smoking, in the upper Reka valley near Dibra.

Doda NB9020 61 B 
Macedonia. Man smoking, in the upper Reka valley near Dibra.

Doda NB9020 62 B
Macedonia. Albanian in the upper Reka valley near Dibra.

Doda NB9020 62 B
Macedonia. Albanian in the upper Reka valley near Dibra.

Doda NB9020 63 B
Macedonia. Wedding party in the mountains of Upper Reka.

Doda NB9020 63 B
Macedonia. Wedding party in the mountains of Upper Reka.

Doda NB9020 64 B
Macedonia. Arrival of a wedding party in Shtirovica.

Doda NB9020 64 B
Macedonia. Arrival of a wedding party in Shtirovica.

Doda NB9020 65 B
Macedonia. An Albanian groom one day after his marriage.

Doda NB9020 65 B
Macedonia. An Albanian groom one day after his marriage.

Doda NB9020 66 B
Macedonia. An Albanian salep merchant in Skopje. Doda NB9020 67 B
Macedonia. Albanian halva merchants in Skopje.

Doda NB9020 67 B
Macedonia. Albanian halva merchants in Skopje.

Doda NB9020 68|1 B
Macedonia. View of Vau.

Doda NB9020 68|1 B
Macedonia. View of Vau.

Doda NB9020 68|2 B
Macedonia. New house in Vau. Doda NB9020 69 B
Macedonia. Two young men of Shtirovica showing off the opangas (shoes). Doda NB9020 70 B
Macedonia. In the centre: two men from Shtirovica in black trousers (tirq);
on the right: two Slavic-speaking Muslims from Lower Reka. Doda NB9020 71 B
Macedonia. Two Muslims from Upper Reka.
A man from Reç on the left and a man from Shtrazmir on the right. Doda NB9020 72 B
Macedonia. Men of Shtrirovica conversing on a hillside. Doda NB9020 73 B
Macedonia. Albanian in the upper Reka valley near Dibra. Doda NB9020 74 B
Macedonia. Young Albanian in the upper Reka valley near Dibra. Doda NB9020 75 B
Macedonia. Shepherd in a sheepskin cloak with some men from Shtirovica. Doda NB9020 76 B
Macedonia. Turkish gendarmes in Upper Reka.

Doda NB9020 76 B
Macedonia. Turkish gendarmes in Upper Reka.

 

 
Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Niko Seferi thotë:

  Të përshëndes Zoti Jashar ! Vjersha tregon një pjesë të vogël të veprimeve kriminale që ka bërë Serbia popullsisë shqiptare. Krimet e tyre janë të pa numërta dhe sot bëjnë krimin më të madh si shtet,duke ushqyer urrejtjen nacionale ndaj shqiptarëve.Ata kanë synuar dhe synojnë që çdo gjë të bukur shqiptare ta paraqesin të tyre. Mirpo ka ardh dita e uruar që çdo ditë e më shumë po ju dalin në shesh gjithë krimet, dhe gënjeshtrat e tyre. E vërteta vonon por nuk mungon. Përgëzimet e mia!

  Përgjigjiuni
  Pelqej(0) Nuk Pelqej(0)
 2. Jashar thotë:

  Shqipet E Rekës

  1.
  Dimer i ftohet e koha e egër
  E perciellur më furtunë e stuhi
  Akull i madh,toka fillon më u ngri
  Kjo cop e tokës është Shqiperi….

  2.
  Shqiptaret ortodoks të Rekes
  Në mes zjarreve dhe të tretjes
  Ah,si dy pika ujë ata u avulluan
  Në token e vet mbesin,si të huajë.

  3.
  Krenaria e tmerri në mes të keqes
  Shqipja e malit,s,kishte mbështetje
  Ah.Plisi I Bardh më Jelek e Tirqi të zi
  Shqipet ortodoks të Rekes per bukur.

  4.
  Ah,Herka e zez më gjamadan të zi
  Jeleku më sumbulla e Tirqi të bardh
  Po,besa shqipet ortodokes të Rekes
  Nga qielli dallojnë,se janë shqipetarë.

  5.
  Nuk zhdukem,o sllavet e karpateve
  Ah,debuat Shqiponjat e bëtë mekate
  Nji pjes nën terrorin e tmerrit e ferrit
  Maqedonet janë mbeturinat e Derrit.

  6.
  Tani po rizgjohet zëri i Jakup Ferrit
  Priti,priti,priti bijet e bijat e Skenderit
  Ah,shqipja e Rekes zgjiohet më pushken
  E fjalen e Lidhjes Shqiptere Të Prizerenit.

  Drejtpërdrejt.

  14.02.2016.Bochum.Gjermani.

  Jashar Selmanaj​

  Përgjigjiuni
  Pelqej(1) Nuk Pelqej(1)

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...