Published On: 10 Shkurt, 2016

Foreign Policy: A mund t’i japë fund qeveria Rama Islamit radikal?

  • Le të shpresojmë se në pjesën e mbetur të mandatit kryeministri Edi Rama do të respektojë në fakt dëbimin nga territori i Fethullah Gulen , një predikues islamik dhe udhëheqës i një organizate terroriste , një kërkesë e bërë vazhdimisht nga qeveria turke por që deri tani është injoruar

Në fushën e Marrëdhënieve Ndërkombëtare, në tre vjetët e fundit, ne kemi parë majën e strategjisë së bashkëpunimit mes Turqisë dhe Shqipërisë.

Lulëzimi i këtij partneriteti nuk është një koincidencë e thjeshtë: në fakt është fryt i një sërë faktorëve që kanë kontribuuar, një histori e përbashkët pesëshekullore, të dy kombet mbajnë zgjedhje demokratike dhe kanë qeveri demokratike. Si dhe diplomacia publika e efektshme e ambasadorit shqiptar në Ankara, Genci Muçaj.

Është për t’u admiruar të shohësh që përfaqësuesi i një prej kombeve më të vegjël në Europë me burime shumë të kufizuara, ishte i aftë të organizonte shumë vizita zyrtare mes Ankarasë dhe Tiranës dhe të bënte të mundur që Shqipëria të shndërrohej në një partner strategjik i qeverisë turke, pavarësisht përmasave të ndryshme territoriale dhe distancave gjeogragike, por jo gjeopolitike.

Ndër shekuj, të dy kombet kanë pasur një histori dhe kulturë të përbashkët, dhe turqia është vendi me diasporën më të madhe shqiptare në botë.

Komuniteti turko-shqiptar, megjithatë, është injoruar dhe lënë pas dore nga qeveria shqiptare.

Por megjithëse të lënë pas dore nga qeveria, ata kanë investuar jetët e tyre për të mbrojtur dhe ndërtuar këtë shtet të madh në udhëheqjen e liderit Mustafa Kemal Ataturk.

Shqiptarët në Turqi janë edhe më shumë krenarë që janë pjesë e Turqisë, për shkak të rrënjëve të tyre shqiptare.

Ata janë një faktor i domosdoshëm i shtetformimit dhe kanë kontribuuar në formimin e kësaj Turqie të fortë dhe demokratike.

Në tre vitet e shkuara, Turqia u shndërrua në partnerin e katërt më të rëndësishëm tregtar të Shqipërisë, duke arritur në 400 milionë dollarë në vit shkëmbime tregtare.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...