Published On: 23 Maj, 2016

FLETË KUJTIMI PËR IMZOT LUCJAN AVGUSTININ

 

Faruk Tasholli

Lajmi per vdekjen e hershme te Imzot Lucjan Avgustinit, ipeshkv i Dioqezës së Sapës, përpos pikëllimit, më riktheu në një kohë të mëhershme dhe të rëndë që po kalonte Kosova, Ishte fillimi i viteve nëntëdhjetë të shekullit që shkoi kur Dom Lucjanin, e njoha derisa po kthehesha ndonjëherë në Kishën Katolike të Ferizajt, ku zakonisht në takime të shkurtëra kisha nderin të jem me Imzot Nikë Prelën, me Dom Lush Gjergjin dhe me Dom Shan Zefin e priftërinj të rinj, të cilët pos punëve famullitare, reflekonin një intelektualizëm të lartë dhe patriotizëm të zjarrtë konform rrethanave të kohës.
Nga më energikët në punë, pasi ishte edhe më i riu, më binte në sy Dom Lucjani, i cili pos qe ishte famullitar në kishë, vinte po nga qyteti i Ferizajt dhe një respekt dhe dashuri të veçantë gëzonte nga të gjithë bashkëkombasit. Ai ishte emëruar drejtor i Caritas Kosova dhe këtë institucion humaniutar po e vendoste në binarë të drejtë dhe të qëndrueshëm, madje kur edhe ndihmat për qytetarët i pengonte pushteti policor serb, që jo rrallë bastisi edhe kishën e Ferizajt, e cila falë Imzot Nikë Prelës dhe priftërinjve të tjerë, ishte bërë krah i ndihmës së qytetarëve të përndjekur, të sëmurë por edhe të helmuar nga dora e zëzë e atij pushteti. I admiroja tej mase ata prijës fetarë që nën kambanat e kishës u kumbonin heshturazi kambanat e ndërgjegjes së lartë kombëtare. Sa rreth kishës, sa rreth Caritasit dhe sa rreth zyrës ipeshkvnore, Lucjan Avgustini ishte në lëvizje me atë dinamizmin e tij.Një ditë hyra bashkë me të në kishë dhe në një qoshe, pashë një grua më një fëmijë tek lutej. Nga veshja dukej se i përkiste komunitetit islam.“Po, më tha dom Lucjani. Vijnë këtu hallexhinj të ndryshëm, pa dallim feje.Ja kjo gruaja e ka djalin e sëmurë dhe herë pas here vjen në kishë më gjithë të birin. Shpreson te Zoti për shërim…“ Pas vitit 1993 nuk e pashë më Dom Lucjanin që në kierarkinë kishtare avancoi në Shqipëri deri në Ipeshkv. Por më gëzuan veprimet e tij nga larg. Ai para së gjithash ishte një njeri i fortë në aspektin kombëtar, një intelektual i lartë dhe një famullitar i dashur. Kjo fletë e vogël kujtimi për të nuk më jep mundësi ta fus veprimtarinë e tij të gjerë në këto momentepikëllimi kur ai ka mbyll sy. Ikja e tij në amshim, ma la peng dëshirën për një takim të ri me të, takim të dëshiruar por jop të ngutshëm kur e dija moshën e re të Lucjanit.
I përjetshëm qoftë kujtimi për të në mesin e bashkëkombasve të të gjitha feve. Ai shkoi i ri, por bëri shumë!Pushoftë në paqe!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...