Published On: 22 Dhjetor, 2015

Fituesi i dy luftërave, humb luftën në liri

 

“Ushtari i dy luftërave” autore tekstit Ibadete Abazi, regjia Elhame Kutllovci, luajtën: Sheqerie Buqaj dhe Avni Abazi, Koreografia: Nexhmie Selca, skenografia: Sokol Ajeti, producent Avni Abazi).

Skender Zogaj

Në skenën e teatrit “Dodona” në Prishtinë, u dha premiera e shfaqjes teatrore “Ushtari i dy luftërave” e regjisores Elhame Kutllovci, me tekstin e Ibadete Abazit, që e interpretuan aktorët Sheqerie Buqajt dhe Avni Abazi; skenograf Sokol Ajetit, koreografe Nexhmije Selca. Shfaqja u mirëprit nga publiku, që e pëlqeu përpjekjen artistike e të tri planeve krijuese: përmbajtjen e mirë të tekstit, interpretimin shumë të mirë të aktorëve dhe mënyrën e inskenimit regjisorial.

Gjetja e prototipit aktual shqiptar

“Ushtari i dy luftërave” edhe pse është i pari tekst dramaturgjik i Ibadete Abazit që debutoi në skenën teatrore, themi se kaloi me sukses të plotë sprovën, si tekst i përshtatshëm për lojë teatror dhe që ofron mundësi të mira reflektimi krijues teatror, për të ngacmuar artistikisht ndjenjat emocionale të publikut, por është edhe si brumë i përshtatshëm për qasje eksperimentale në planin regjisorial, por edhe për mundësitë e mira shprehëse që u ofron aktorëve. Drama “shkëput” dhe merr një fragment karakteristik dhe shumë të ndjeshëm jetësor nga realiteti aktual shqiptar, që ka të bëjë me fenomenin familje, apo më saktë, që ka të bëjë me bashkëshortësinë  si embrion i riciklimit të ndërlidhjes shpirtërore dhe fizike, që paraqet çështjen më të komplikuar dhe të përbotshme të jetës njerëzore, sepse ka të bëjë me thellësinë e kushtëzua nga të njeriut në ballafaqim me kushtet dhe rrethanat shoqërore të kohës së caktuar. Autorja Ibadete Abazi arrin ta gjej profilin e prototipit aktual shqiptar, Xhimin, luftëtarin e UCK-s, i cili martohet më Adrianën që nis mirë, por siç zakonisht ndodh me dashuritë e  “nxituara”, janë të destinuara që të ndeshen me probleme të forta dhe në të shumtën e rasteve më përfundime të pakëndshme. Kjo i ndodh edhe Ushtarit të dy luftërave, që në frontin familjar e humb luftën! Konflikti shfaqet kur midis qiftit bashkëshortor vie fëmija, i cili në vend të forcimit të lidhjes bashkëshortore, krijon mospajtime dhe përçarje të ashpra që kanë përfundim tragjik.

Fabula

Xhimi, luftëtari amerikanë nga Bosnja i bashkohet i UÇK-së, pas luftës del me një plumb në trup dhe, nuk e ka aspak lehtë që të pajtohet më mënyrën e jetës sepse bën përpjekje për mbijetesë, duke jetuar në kushte modeste, i strehuar në një apartament të falur dhe që mezi siguron bukën e gojës, dhe kjo mënyrë e jetës nuk është e mirëpritur nga nusja, Ardiana, psikologjie, e rritur në një fëmijë të pasur qytetare, me jetë të hareshme vajzërie, që si grua dhe nënë, nuk mund të pajtohet me mbetjen brenda katër mureve si ushqyese e foshnjës.

Në rolin e gruas aktorja Sheqerie Buçaj dhe partneri i saj, Avni Abazi, realizuan me përkushtim të mirëfilltë rolet e tyre, në dukje shumë të thjeshta, mirëpo, me peshë tepër të rëndë interpretative, sepse kryekëput kishin role të deklamimit të fjalës, pra artikulim të shprehjes me qëllim të reflektimit të brendshëm shpirtëror, “gatim” të gjendjeve të theksuara emocionale në një konflikt fiktiv, që ka të bëjë me rolin tipik të karakterit. Kjo është mënyra më e rëndë e të shprehurit skenik, sepse artikulimi ndjenjave duhet të jetë dinamik dhe fort i thyeshëm, shpërthyes dhe i prajshëm njëkohësisht. Them se të gjitha këto aktorët i realizuan mirë, duke arritur që të krijojnë një ndërlidhje solide me publikun, të cilit ia mbajti vëmendjen pezull gjatë gjithë lojës, duke e pritur përfundimin, që vjen në çast, në afekt, gruaja me një hedhje tabureti e godet për vdekje bashkëshortin e saj. Vdekje aksidentale, por shumë e natyrshme për llojin e konfliktit. Kjo është fabulat e shfaqjes, që e bën shikuesin të del nga salla me keqardhjen për vrasjen dhe duke menduar, po sikur të mos kishte ndodhur vrasja?!

Portretizime të shkëlqyera të Abazit e Buçajt

Pikërisht kjo është porosia reflektive kryesore e shfaqjes që regjisorja Elhame Kutllovci e realizon me një mjaft mirë, përmes dialogut të përjetuar mirë nga aktorja Sheqerie Buqaj – vajza sharmante në natën e takimit të parë me ushtarin në Hotel Tirana, dhe pastaj transformimi i saj si nënë dhe grua e plaguar ndërmjet dy dashurive, e përhumbur nga dilema dhe pakënaqësi të shumta për mënyrën e jetës, ku sjelljet e burrit i bëhen të padurueshme.

Këtë linjë të lojës krejtësisht të bazuar në efekte psikologjike, aktori Avni Abazi e realizoi me përkushtim të mirëfilltë duke dhënë portretin e traumatizuar të ushtarit që, në fakt është i zhgënjyer jo vetëm nga jeta bashkëshortore, por edhe nga një varg faktorësh të tjerë, që ia kanë vra ëndrrën duke mos ia arsyetuar ikjen nga Amerika dhe ardhjen në Kosovë. Përmbajtjen e dramës regjisorja e ka përthekuar skenikisht pastër, si bartje nga jeta reale në skenën e teatrit, pa shumë stilizime efektesh anësore, dhe zhvillimin spontan të lojës teatrore e konsideroj vlerë të shfaqjes, sukses të gjithë trupës. Në këtë shfaqje ishte mjaft e mirë edhe pe e thjeshtë, por funksionale skenografia e bërë nga Sokol Ajetit. Shfaqja “Ushtari i dy luftërave” meriton të prezantohet sa më shumë para publikut në Kosovë, por edhe jashtë saj.

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...