Published On: 5 Janar, 2016

Fillon faza e parë e prokurimit elektronik, Kosova pritet të kursejë 80 milionë euro

  • Sot bëhet inaugurimi i fazës së parë të platformës së prokurimit elektronik Go Alive. Kurse, me fillimin e implementimit të këtij projekti qeveritar pritet të kursen rreth 80 milionë euro në vit nga buxheti i Kosovës.

Në këtë inaugurim do të marrë pjesë edhe kryeministri, Isa Mustafa. Me ndryshimin e ligjit të prokurimit publik do të mundësohet sistemi online i prokurimit. Ndryshimi i këtij ligji është dashur të bëhet pasi është pjesë e pakove ligjore të cilat kërkohen nga Bashkimi Evropian.

Nga buxheti i Kosovës shpenzohen çdo vit rreth 700 milionë euro nëpërmes tenderëve për investime kapitale dhe mallra e shpenzime.

Por, Republika e Kosovës është kritikuar vazhdimisht për keqpërdorime të mëdha gjatë këtij procesi. Mos publikimi i njoftimeve për tender, shpallje e fituesve apo edhe anulimi i tyre nga ana e institucioneve kanë qenë pjesë e kritikave.

Madje edhe në raportin e progresit ka zënë vend të rëndësishëm mos transparencën në prokurimin e Kosovës.

Në këtë raport janë ngritur shqetësime se prania e shumë subjekteve të përfshira në prokurim paraqet rrezik të ma dh të korrupsionit.

“Kapaciteti i të gjitha organeve të përfshira në sistemin e prokurimit duhet të forcohet. Sistemi i përmirësimit nuk ka qenë funksional dhe procedura e emërimit të anëtarëve të Organit Shqyrtues të Prokurimit ka ngritur shqetësime serioze”, vë në pah Raporti.

Një ligj i ri për Prokurimin Publik përmes metodës elektronike është parë si mundësia e përmirësimit të kësaj fushe. Qeveria e Kosovës mburret se puna në këtë projekt është më e madhja që është bërë deri tash në Kosovë.

Përmes tij parashihet freskimi i procedurave ekzistuese dhe atyre te reja që janë identifikuar si të nevojshme gjatë zbatimit të Ligjit për prokurim publik.

Ministri i Financave Avdullah Hoti ka thënë se me fillimin e implementimit të këtij projekti qeveritar do t’i kursejë buxhetit rreth 80 milionë euro në vit.

“Duke rritur transparencën dhe shkurtuar shpenzimet, si dhe konkurrencën mes kompani ve që konkurrojnë në tenderë”, tha Hoti.

Në njoftimin e zyrtarë të kryeministrit thuhet se kryeministri Isa Mustafa merr pjesë në inaugurimin e platformës se prokurimit elektronik – Go Alive, FAZA I – pilot projekti, e cila organizohet nga Komisioni Rregullativ i Prokurimit Publik. /Kosovapress

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...