Published On: 2 Gusht, 2016

Feja dhe shkenca nuk ka arsye të përplasen

 

Agim Vuniqi

Feja dhe shkenca që të dyja janë të bëra nga njeriu. E para është për të iu lutur dhe falenderuar Zotit, kurse e dyta është për të kuptuar se si ka punuar Zoti.

Pasi që, që të dyja na duhen për kompletimin tonë më të plotë si qenje njerëzore, me një interpretim adekuat, ne mund t’i mbajmë të koekzistojnë, në kërkimin tonë për paqë dhe harmoni. Mirëpo, me sisteme në dukje si diametralisht të kundërta të mendimit – si udhëzues kryesor përmes jetës sonë të shkurtër, a nuk është çudi që bota është në kaos dhe trazira, mu për shkak të interpretimeve të ndryshme? Pra mu për këtë shkak, të dy pozicionet që ne mund t’i mbajmë së bashku, ose veç e veç, e nxjerrin në pah konfliktin në këtë botë, që del se na pengon të përjetojmë atë që të gjithë ne e duam. Sepse paqëja nuk mund të gjendet në fushë betejë, ose në një mendje të ndarë në dysh – nga pikëpamje të kundërta. Idetë në të cilat ne mbështetemi për të na ndihmuar të udhëzohemi nëpër labirinthin e ndërlikuar të origjinës së jetës domosdosmërisht i pasqyrojnë elementet që përbëjnë jetën, rrethanat kryesore, dhe faktet, se të dy sistemet e mendimit përputhen dhe janë të thjeshta:

1. Çdo gjë erdhi nga një burim.

2. Çdo gjë është bërë nga të njëjtat gjëra, dhe e përmbanë një parim mashkullorë dhe femërorë.

3. Ne jemi të gjithë të drejtuar të shkojmë në drejtim të njëjtë, dhe do të përfundojmë në të njëjtin vend ose situatë. Duke patur këto ide në mendje, ndoshta ka kuptim që vetëm të përqëndrohemi në platformën tonë të përbashkët dhe të ngjajshme , dhe të anashkalojmë ndonjë ndryshim në dukje, që të qëndrojmë në rrugën tonë të kërkimit kolektive për të vërtetën…

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...