Published On: 6 Maj, 2016

Fehmi Agani la gjurmë të pashlyeshme në historinë e pavarësisë së Kosovës


Haki Latifi

Në kujtim të 17 vjetorit të vrasjes së nënkryetarit shumëvjeçar të LDK-së dhe deputet i Kuvendit të Republikës së Kosovës Heroit të popullit, Akademik Fehmi Agani, i cili u vra me 6 maj të vitit 1999, nga forcat okupatore serbe. Akademik Fehmi Agani, ishte një emër, që shprehte në mënyrë sublime, thellësinë e personalitetit të vet dhe një nga karakteristikat kryesore të tij: mendjethellësinë, mendjemprehtësinë dhe mendimin kthjellët. Figura e Aganit la gjurmë të pashlyeshme në historinë e pavarësisë së Kosovës, fushën e arsimit dhe mendimit shkencor. Profesor Agani i takonte Ajkës së intelektualeve shqiptar, i cili së bashku me intelektualet e tjerë të kohës me forcën e argumenteve dhe fakteve në vazhdimësi demaskonte propagandën serbo-sllave kundër shqiptarëve. Ai ishte ndër bashkëpunëtorët më të ngusht të Presidentit historik Dr. Ibrahim Rugova. Mori pjesë aktive në aktet madhore të vendit tonë siç janë: Deklarata e Pavarësisë, Kushtetuta e Republikës së Kosovës, Referendumi për Pavarësi dhe në ndërtimin e institucioneve të Kosovës në bazë të zgjedhjeve presidenciale e parlamentare të Republikës së Kosovës të vitit 1992. Me aftësinë e forcës integruese, maturinë dhe racionalitetin në veprim, arriti të integroi të majtën dhe të djathtën, lëvizjen paqësore dhe lëvizjen ushtarake, të cilat ai i quajti krahët e një trupi. Profesor Agani me veprën e Tij është i pranishëm në jetën e të gjithë neve. Ai shpesh herë ishte i pranishëm dhe në Zvicër në momente të mira e të vështira gjejmë mbështetje në jetën dhe veprën e Tij, si këshilltar i urtë dhe vizioanar i mendimit filozofik. Këtë na e dhurojnë njerëzit e mëdhenj. Me këtë cilësi që e kanë vetëm njerëzit e mëdhenj, fitonte përkrahjen e miqve tanë dhe respektin për të si burrë shteti dhe për Kosovën. Po ashtu me modestinë e tij në veprimin politik fitonte përkrahjen e qytetarëve dhe të njerëzve për veprim të përbashkët. Lavdi dhe i perjetshëm qoftë kujtimi për jetën dhe veprën e Akademik Fehmi Aganit!

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...