Published On: 9 Maj, 2016

Fehmi Agani figurë emblematike e Kosovës

dibranikryesordr

Sursse, 08.05 – Dega e LDK-së në Zvicër mbajti një Akademi përkujtimore me rastin e 17 vjetorit të vdekjes së profesor Fehmi Aganit, i cili më datën 6 maj të vitit 1999 është ekzekutuar nga forcat serbe me që rast të pranishmit evokuan kujtime për profesor Aganin.

Akademinë e udhëhoqi Qamil Çekaj, anëtarë i kryesisë së Degës, ndërsa e shpalli të hapur kryetari i Degës së LDK-së në Zvicër z. Shefqet Dibrani i cili fillimisht përshëndeti deputeten e Kuvendit të Kosovës, prof. dr. Vjosa Osmani që ishte mysafire speciale për këtë akademi, pastaj Donikë Gërvallen –kryetare e Degës së LDK-së në Gjermani si dhe Shukrije Ramadani, përfaqësuese e Qendrës Kulturore të Republikës së Kosovës në Cyrih të Zvicrës.

dibranikrt
Më pasi ai tha se profesor Fehm Agani ishte mendimtar, ideator i pavarësisë së Kosovës i cili si filozof, sociolog dhe politikan ka ndikuar në zgjidhjen e çështjes së Kosovës. Profesori gjithmonë i ka trajtuar zhvillimet politike në Kosovë duke qenë personi kyç në të gjitha ato zhvillime tha pos të tjerash z. Dibrani, duke mos harruar për nënat e pranishme t’ua uroj këtë festë e cila është e pranishme në Zvicër.

dibranishyqeri
Një vlerësim për figurën e prof. Aganit e bëri ish studenti i tij, aktivisti i hershëm i LDK-së, prof. Shyqiri Azemi i cili e çmoi lart kontributin e profesorit. Ndërsa prof. dr.Vjosa Osmani, tha se Kosovës po i mungon kjo figurë emblematike që ka pasur rol unifikues, qoftë mes grupeve politike, por edhe në mes të mendimeve të ndryshme edhe brenda vet LDK-së.

dibranidonika
Po këtë mendim e kishte edhe Kryetarja e Degës së LDK-së në Gjermani, zonja Donikë Gërvalla, e cila potencoi rolin udhëheqës dhe tejet të rëndësishëm që kishte profesori për zhvillimet politike të asaj kohe, pa të cilin nuk do t’i kishim ato rezultate pozitive që i patëm në ato kohë të vështira tha zonja Gërvalla.
Akademinë kushtuar prof. Fehmi Aganit e nderoi me pjesëmarrjen e saj edhe Shukrije Ramadani, bashkëshortja e Heroit të Kosovës Agim Ramadani, e cila është drejtoresh në Qendrën Kulturore të Republikës së Kosovës në Cyrih.
Ndërsa Kryetari i Degës së LDK-së në Zvicër (1993 – 1997), z. Hajdar Sadrija më shumë u përqendrua në rolin e profesorit në zhvillimet politike në Degën e LDK-së në Zvicër. Siç potencoi z. Hajdar Sadrija , profesor Agani ishte i pari intelektual nga Kosova që është pritur në nivelin ma të lartë në Parlamentin e Zvicrës.
Në mes diskutimeve u lexua edhe një fragment i publicistit Xhafer Leci i cili fliste për deklaratat e profesorit në vitin 1992, para bashkatdhetarëve në Degën e LDK-së në Gjermani.
Vlerësime të larta për profesor Aganin dhe edhe Nue Kaqinari, kryetar i Degëve të Bashkuara të PSHDK-së. Po ashtu vlerësime të larta ka pasur edhe Arber Gashi, kryetar i ballit Kombëtar Demokrat, si dhe intelektuali Fetah Berisha. Edhe përfaqësuesi i Ballit Kombëtar z. Arber Gashi, e përshëndeti Akademinë! Në mënyrë të veçantë nga të pranishmit u mirëprit telegrami i Familjes Agani të cilin e kishte dërguar i biri i profesorit dr. Mentor Agani.

mentor

Në mbyllje të pjesës së parë të akademisë kushtuar profesor Aganit e bëri poeti Mentor Thaqi i cili me mjaftë sukses e deklamoi një poemë kushtuar Akademik Fehmi Agani, të cilin e shoqëroi me ekzekutim në fyell, poeti dhe piktori Dan Gashi, të cilët kishin ardhur enkas nga Gjermania për ta nderuar figurën e profesorit dhe për të madhëruar Akademinë!

dibranivjosa
Në akademi kishin ardhur edhe veprimtar të tjerë nga Dega e LDK-së në Gjermani, dhe vendet përreth të kryesuar nga z. Fazli Hajdaraj, kryetar i Nëndegës së LDK-së për Rheinlandpfalz nga Gjermania, si dhe Halil Rrustemaj, bashkëpunëtor i RTK-së dhe i TV- Rrokum.
Në pjesën e dytë të kësaj akademi për rrjedhat politike në LDK dhe përgjithësisht folën prof. dr. Vjosa Osmani si dhe Donikë Gërvalla të cilat iu përgjigjen edhe disa pyetjeve të bashkatdhetarëve.
Akademi ishte mjaftë mirë e përgatitur ndërsa prezenca e deputetes Vjosa Osmani bëri që salla të ngritje në këmbë dhe të pasonin duartrokitje frenetike!

 

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...