Published On: 16 Janar, 2016

Fati im nuk është faji yt

Agim Hamiti

Kur u kthye në shtëpi, Shpresimi e piu dhe rakinë e mbetur. Pastaj i bëri pako librat dhe dorëshkrimet, që kishte marrë me vete prej burgut. Sipër tyre vendosi një zarf me 700 lekë të reja, të cilat i kishin ngelur prej kursimeve të të ardhurave të pakta kur punonte në kampin e Spaçit. Ato i mbuloi me «shaminë e çmallimit», mbi të cilën kishte shkruar: «Vajzës sime, Manushaqe.» Pakon e vendosi në mes të tavolinës.
Doli jashtë dhe mori lopatën, të cilën e kishte flakur një ditë më parë rrëzë shkallëve. U mundua ta pastronte disi, duke e përplasur mbi një gur nga të dy anët. Në çastin që kapi bishtin e kazmës, ndjeu një djegie në gishtin e vogël të dorës së djathtë. U afrua me kazmë në dorë pranë dritares së kuzhinës dhe nën dritën e qirinjve pa një akrep të vogël, të verdhë, i cili kishte ngritur bishtin përpjetë nga krenaria për fitimin e betejës së parë në luftën e jetës.
«Mirë bëre, që më pickove, se vetëm helmi yt më kishte mbetur pa provuar prej hidhërimeve të jetës. Por kujdes, mos është më i hidhur prej tij gjaku im në këta çaste, se je i njomë», tha Shpresimi me vete.
Ai e flaku akrepin përtokë, pa e vrarë. Shkoi në mes të bahçes së dikurshme dhe diçka po kërkonte me taminá. Në një rrëzë kumbulle degëthyer filloi të gërmonte. Pas një çerek ore, nxori prej andej një qeskë mushamaje të mbështjellë në një copë plastmasi. Me të në dorë, shkoi në kuzhinë. E shpalosi plastmasin dhe, pas tij, mushamanë. «Bereta», e grasatuar dhe e fshehur para 14 vjetësh, ishte si ditën kur e kishte groposur. E pastroi mirë nga jashtë, pastaj e hapi. Krehri me fishekë, që kishte brenda, ishte i pastër si atëherë. Njolla e ndryshkut në cep të krehrit me fishekët rezervë kishte mbetur e pa zmadhuar. E pastroi edhe nga brenda armën, pastaj fshiu me një leckë dy krehrat me fishekë e i la në anë të tavolinës. Me sytë mbi “Beretën”, që e mbante në dorë, filloi të fliste me zë të ulët:
— Erdhi ora jote, më së fundi. Kur të «mbolla» në bahçe, nuk e mendoja se «korrja» do të ishte kaq e hidhur. Unë të varrosa përkohësisht, ti do më varrosësh përgjithmonë. Sa shpikje të çuditshme ka bërë njerëzimi për të keqen e tij! Gijotina e përbindshme mori emrin e atij që e shpiku. Pak më vonë, i mori edhe kokën. Po ti, zonjëz e bukur, ia ke “ledhatuar” zemrën atij që të nxori në dritë? Vështirë të ketë ndodhur ndryshe. Atë që mbjell edhe do ta korrësh një ditë. Po e provoj vetë këtë. Unë nuk kam qëlluar njeri me pëllëmbë në jetën time. Ndofta prania jote në bahçe e shkretoi atë dhe mua…
«Bëra shaka, mos m’u zemëro besnikja ime e fundit! Fati im nuk është faji yt. Petritët, Nihatët e sojin e tyre nuk m’i hodhe ti përsipër, por fati im izi. Përkundrazi, ti nganjëherë t’i heq qafe këta gjëmbaçë infektues. Por ata janë shumë, shumë… Është koha e tyre, klima e tyre, devra e tyre dhe fatkeqësia jonë si popull i pafat. E keqja në pushtet është si bari i keq në pleh: lëshon rrënjë të thella e zhvillohet me vrull, të merr frymën. Edhe ti një e keqe je, “zonja Beretë”, por një e keqe e domosdoshme. Të këqijat e domosdoshme janë të mira. Le ta kalojmë bashkë këtë natë të fundit, bardhoshja ime, se nesër do të mbetesh e vé.»
Rakia dhe lodhja nervore e fizike ia kishin zvogëluar sytë. Mori batanijen në dhomën e gjumit, u mbështoll me të dhe u ul përsëri atje ku kishte qenë. Mbështeti kokën mbi duart e kryqëzuara sipër tavolinës, midis pakos së librave dhe revoles. Mendja e tij, e kyçur me çelësin e një vendimi përfundimtar, gjeti prehje. Shpresimin e zuri një gjumë i thellë.
Kur u zgjua të nesërmen, dielli kishte rënë gjithandej. Bëri disa lëvizje shpirëse dhe doli jashtë. Ishte akoma herët. Duke u orientuar sipas diellit, Shpresimi priti të afronte ora dhjetë. Ndezi dy qirinjtë e fundit në të dy dhomat, mbushi “Beretën” dhe e futi në xhep bashkë me krehrin e fishekëve rezervë. Mbylli derën dhe, pa e hequr çelësin prej bravës, i ktheu krahët shtëpisë së destinuar për braktisje.

Fragment nga libri im «Enigma e një Brenge»

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...