Published On: 17 Janar, 2016

Fati i Sylë Kodrës, udhëtoi deri në Indi për ti gjetur këmbët e veta

Syl Kodra (45) nga Prizreni, i cili i kishte humbur këmbët kur kishte qenë vetëm gjashtë muajsh, i ka buzëqeshur fati, njofton agjencia e lajmeve INA.

Fatkeqësia kishte ndodhur kur Nëna e tij, ia kishte afruar një ngrohëse afër djepit, dhe mbulesën e tij, e kishte përfshire flaka, duke ja djegur të dy këmbët.

Pra gjatë rritjes së tij ai i ka pasur 25 amputime, dhe dy palë proteza të dhëna nga Ministria e Shëndetit. Por të parat janë prishur brenda 3 muajve, kurse të dytat brenda dy viteve. Dhe poqëse ai nuk do ti gjente protezat e reja,  do të duhej të mbetej gjithë jetën në karrocë.

Në mungesë të ndihmës së plotë shtetërore si dhe në pamundësi për të marrë një vizë, ai me pasaportë serbe ka udhëtuar deri në Indi, ku edhe ia dhanë falas protezat e këmbëve si donacion nga organizata “Spitali BMVSS Jaipur Foot, ne Jaipur”.

Ai gjithashtu u ndihmua edhe nga shumica e  anëtareve të Shoqatës së gruas Shqiptaro Amerikane në Çikago, si dhe shumë mërgimtar që jetojnë dhe veprojnë në SHBA.

Ëndrra e tij u bë realitet, pasi ai takoi humanisten shqiptare Shqipe Malushin, e cila në vitin 2014,  kishte ardhur në Kosovë nga SHBA për të ligjëruar në një seminarë me temë: “Lumturia”.

“Aty u takova me Syl Kodrën. Ai më kërko ndihmë për tu angazhuar në gjetjen e fondeve për ti blerë një palë proteza, të cilat në Kosovë kushtonin rreth 15.000 mijë euro. Organizuesja e OPMDK-se, Antigona Shestan shpjegoi se Syla  ka qenë në organizatë për në kohë të gjatë duke kontribuar dhe se organizata nuk ka mundur t’ia siguroj fondet për proteza. Unë u angazhova ti ndihmoj”, shprehet për agjencinë e lajmeve INA, Shqipe Malushi.

“Pas një viti e vizitova Indinë dhe aty nga miqtë e mijë Anand dhe Rekha Bhaiya mësova për spitalin BMVSS-Jaipur Foot, dhe Dr. Mehten, themeluesin e këtij spitali që i kishte rehabilituar mbi 1,45 milion individ me aftësi të kufizuara pa asnië kosto.

Pra menjëherë rashë në kontakt me doktor Mehten dhe ai e ftoi Syl Kodren të shkoj në Jaipur për ti rehabilituar këmbet e tij. Qëllimi u realizua, por me shumë sfida dhe probleme. Për të shkuar në Indi nuk ishte lehtë. Syla duhej të merrte vizën për Indi. Asnjë ambasadë nuk ja mundësonte vizën. Shoqata e grave Shqiptaro Amerikane iu shkroi të gjitha ambasadave në rajon, por përgjigja ishte negative. India nuk e njihte shtetin e Kosovës, nuk kishte marrëdhënie diplomatike me të, dhe nuk kishte viza për qytetaret e saj. Pra e vetmja mundësi ishte të merrej pasaporta e Serbisë, dhe vetëm atëherë mund te merrte vizën në Beograd. Kështu edhe ndodhi, pas shumë peripecive ai u pajis me pasaportë.

Pastaj udhëtuam për në Indi. Arritja në Spitalin Jaipur Foot ishte një surprize e pa pritur. Aty kishte qindra njerëz me aftësi të kufizuara, njerëz pa këmbë, pa duar, njerëz me gjysmë trupi që zvarriteshin nëpër tokë, por asnjëri nga ata nuk e përdorte karrocën. Ata pritshin për gjymtyrët e tyre pa u ankuar.

Shri. D.R. Mehta, themeluesi dhe udhëheqësi kryesor i spitalit ‘Jaipur Foot’, në qytetin e Jaipurit, shtetin e Rajastanit në Indi e priti Sylën me një mirëseardhje të paparë. Ai e ftoi mjekun e tyre më të mire Dr. Om Prakash Sharma që u muar me Sylën dhe për 3 ditë u ndërtuan këmbët e reja. Syla me një ndjenje mirënjohje shumë të madhe dhe falënderime të pa ndërprprera iu bëri me dije se aj kur nuk do ti harroj ata, e as mikpritjen e tyre. Kështu u ngrit përsëri në këmbë dhe eci me dinjitet. Fal tij 500 njerëz të amputuar do të kenë mundësi të ecin përsëri, sepse Syla vazhdoi lobimin me dashamirët e tij për të ndihmuar edhe shumë raste të ngjashme”, rrëfen ngjarjen Shqipja. (INA)

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kush duhet ti fitojë zgjedhjet në Kosovë?

Shiko rezultatet

Loading ... Loading ...